Délmagyar logó

2019. 01. 18. péntek - Piroska 2°C | 7°C Még több cikk.

Eltűnhetnek a magnókazetták

A hazánkban eladott hanghordozóknak alig tíz százaléka audiokazetta, amely emiatt néhány éven belül teljesen eltűnhet a boltok polcairól. Szinte már csak a mulatós zene szól mágnesszalagon.
A Buli a makk hetesben című mulatósalbum, a Csajok a csúcson filmzenéje, A kis hercegnő című mese vagy a Zeneovi még mindig gond nélkül beszerezhető audiokazettán. A kínálat azonban meglehetősen szűkös: a mágnesszalagos kazetták kora ugyanis leáldozott.
Nagy-Britanniában például már csak az év végéig lehet ilyen hanghordozókat venni a nagyobb áruházakban, s kazettás magnót sem adnak el a tervek szerint ezentúl. A CD-k és digitális adathordozók miatt ugyanis az elmúlt tíz évben tizedére csökkent a 80-as években feltűnt mágnesszalagos kazetták száma.

Drasztikus visszaesés

Egy CD-k és kazetták gyártásával foglalkozó fővárosi cég havonta 2-3 ezer darab kazettára kap rendelést, holott 2002-ben még tízszer ennyit gyártott. A Magyar Hanglemezkiadók Szövetsége szerint pedig míg a 90-es évek elején az eladott adathordozók 85 százaléka volt kazetta, mára ez a szám 10 százalék alatt van. Már csak az üres kazettákat keresik.

– A visszaesés öt-hat éve jellemző folyamat, rövid időn belül el is fog tűnni az audiokazetta – jósolja Sánta Károly, a Media Markt ügyvezető igazgatója. Szerinte ezeknél a hanghordozóknál nem lesz jellemző a bakelitlemezeknél tapasztalható nosztalgia sem, hiszen szalaguk sérülékeny, könnyen romlik a minőségük.

– A legújabb zenei albumokat már ki sem adják kazettán. Egyedül a mulatós zenék mennek el, esetleg a klasszikus felvételek, a mesekazetták szerepét is a DVD-k vették át. Az eladott hanghordozók egy százalékát, ezekből származó forgalmunk néhány ezrelékét adják az audiokazetták – mondja Sánta Károly, hozzátéve: a lejátszók piacán annyival jobb a helyzet, hogy a régről megmaradt kazettákat azért szeretik hallgatni az emberek.

Valószínűleg nem az autóban, hiszen Balázs Piri Árpádtól, az egyik szegedi autószalon vezetőjétől megtudtuk, gyárilag már a Suzukikba sem tesznek kazettás autórádiót. Kérésre ugyan beszerelnek ilyen készüléket, ám ezzel a lehetőséggel évente 1-2 ügyfelük él, az idősebb korosztályból.
Szerkesztőségünkben lebonyolított közvélemény-kutatásunkon viszont az derült ki, az újságírók nagyjából harmadának még van kazettás diktafonja, sőt néhányan kizárólag ezzel szeretnek dolgozni. Mégis van remény?

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Határátkelőt avatnak Tiszaszigeten

Négy szárazföldi határátkelő működik a megyében: Nagylaknál és Kiszombornál Romániába,… Tovább olvasom