Délmagyar logó

2019. 06. 18. kedd - Arnold, Levente 19°C | 27°C Még több cikk.

Eltűnt a bólogató Jézuska, megjelent a kigyúrt angyalka

Nincs már az üzletekben karácsonyi bólogató Jézuska, de néhány kirakatban ott könyökölnek a nagyfejű angyalkák. Fenyőfadíszeket teszteltünk: arra lehet következtetni, hogy az idén az arany-piros és az ezüst-piros a sláger.
Óriási a kínálat a gipszből öntött, kigyúrt angyalkákból. Fotó: Gyenes Kálmán
Tengert lehet rekeszteni fenyőfadíszekből Szegeden. Az élen a multik járnak, a hipermarketek polcain már egy hónappal ezelőtt megjelentek a csillogó-villogó karácsonyi kellékek. Talán ezért van, hogy a karácsonyi vásárban csak néhány helyen lehet kapni díszeket. Húsz-harmincféle gömbből, figurából lehet választani.

A fenyődíszítésben is vannak divatirányzatok. Míg tíz éve a „minél színesebb, annál jobb" elve érvényesült, ma már az egy színben tartott fák számítanak trendinek. A piros, a lila, a kék vagy az ezüst karácsonyfák még mindig nagyon kedveltek, de a díszekből arra lehet következtetni, idén az arany-piros, ezüst-piros lesz a sláger.

Az arányokra is érdemes gondolni vásárlás közben, nemcsak az árra. A kis méretű tűlevelűn az apró gömbök, kicsi díszek mutatnak jól, de a terebélyes fánál ezekkel nem is érdemes próbálkozni, mert elvesznek.

Ugyanígy a hatalmas gömbök giccsesen mutatnak a kis fákon, hiszen a dísz akkor szép, ha lelóg az ágakról és nem ül rá. Ugyanez a helyzet a girlandokkal is: a kis fát agyonnyomják, megfojtják a vastag boák, ezek inkább nagy fára valók. A kis fenyőre vékony lamét, apró díszeket válasszunk.

A hatalmas gömbök giccsesen mutatnak a kis fákon. Fotó: Gyenes Kálmán
A két centiméter átmérőjű színes gömbök darabját már 20 forintért is odaadják, míg a méretesebbeket 100-150 forintért kínálják. Ha valaki egységcsomagot vásárol, és egyfajta díszből hatot szeretne a fáján látni, akkor árkedvezményt kaphat. A multiknál nem, de a kisebb üzletekben és a karácsonyi vásári árusoknál lehet alkudni.

Az idén már nem látni a bólogató Jézus-figurát, ami az egykori bólogató kutyák mintájára műanyagból készült. Megjelentek viszont a műtobozok és a fém „mézeskalácsok", valamint a különböző pózokat bemutató, gipszből öntött, kisportolt, nagyfejű angyalkák. Szerencsére az idén az ilyen „ötletgazdag" tárgyakból kevesebb van. Ugyanakkor csuhéból, szalmából, vesszőből készített díszek, ha nem is nagy mennyiségben, de a kézművesvásárban felfedezhetők. A mézeskalácsot pedig a helyszínen még meg is mintázzák.

A fenyőfadíszítésben is erőteljesen utat tör a retró. Köszönhető ez az óvodák és az iskolák pedagógusainak. A szárított almakarika, a dió, a habcsók, és a különböző aszalt gyümölcsök a karácsonyfák gyémántjai lehetnek.

Természetesen a fenyőfák öltöztetésében sem kell feltétlenül követni a divatot. A díszítés valójában érzelmi kérdés, sok-sok szeretet kell hozzá.


Sorrend

A fenyőfadíszítésnek is van rendje, amit érdemes betartani. Először a csúcsot tűzzük fel, utána az akasztós díszeket helyezzük el – a fenyő törzsétől az ágak vége felé haladva. A következő az égősor, de először próbáljuk ki, és pótoljuk a kiégett izzókat. Ezután a szaloncukor és egyéb ehető díszek jöhetnek, legvégül a girlandok, lamék és a csillagszórók. A gyertya gyönyörű a fán, de rendkívül tűzveszélyes. Csillagszórót legföljebb szenteste gyújtsunk a fenyőn, mivel a fa gyorsan kiszárad, és lángra kaphat a szikráktól. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Közös lovas turisztika

Újszentiván és Tiszasziget önkormányzata összefogott, hogy egy szinte érintetlen környezetben,… Tovább olvasom