Délmagyar logó

2018. 12. 10. hétfő - Judit 2°C | 8°C Még több cikk.

Eltűnt a rendszerben a szatymazi néni

Szatymaz, Szeged - Egy idős szatymazi nőt hétfőn mentővel szállítottak sérült dereka miatt a szegedi új klinikára, majd onnan tovább. Hogy hová, azt unokája nem tudhatta meg, az egészségügyi intézmények ugyanis nem adtak felvilágosítást telefonon.
Egy idős szatymazi nőt hétfőn mentővel szállítottak sérült dereka miatt a szegedi új klinikára, majd onnan tovább. Hogy hová, azt unokája nem tudhatta meg, az egészségügyi intézmények ugyanis nem adtak felvilágosítást telefonon. A vizsgálatok után a nagymamát hazavitték, és magára hagyták, unokáját nem értesítették, így csak este talált rá.

Még szombaton este csúszott el konyhájában a 77 éves szatymazi Margit néni, akit másnap a háziorvos megvizsgált, és az esés miatti derékfájdalmával szállíttatott be mentővel a szegedi új klinikára. A traumatológián vizsgálták és röntgenezték meg az idős nőt, majd a mentősök hazavitték. Amikor megérkeztek a házhoz, felhívták unokáját, Hegedűs Aladárt, aki korábban megadta az egyik mentősnek a telefonszámát. Bár Margit néni zárójelentését, taj-kártyáját és személyi igazolványát nem kapták meg aznap, unokája igazán csak másnap háborodott fel.

Mivel az asszony állapota nem javult, hétfő reggel újra kihívták a háziorvost, aki injekciót adott és beutalót írt a traumatológiára, majd újra mentőt hívott. Ez előbb a „célállomásra" vitte, majd – az idős asszony szerint – onnan átszállították az I. rendelőintézetbe, hogy újra megvizsgálják. Unokája úgy vélte, mivel a nagymamája szinte mozgásképtelenné vált, befektetik valamelyik szegedi betegellátó intézménybe. Az aggódó férfi ezért hétfő déli fél egy és fél kettő között végigtelefonálta a mentőket, a szegedi városi kórházat, a rendelőintézeteket és az új klinikát is. Sehol nem közölték vele, hol van a nagymamája. Arra hivatkoztak: hiába állítja, hogy a rokona Margit néni, telefonon sem a tartózkodási helyéről, sem az állapotáról nem adhatnak neki információt.

Miután este hazaért a munkából, az ágyán találta az idős nőt, aki – állítása szerint – magatehetetlenül, étlen-szomjan feküdt ott déli egy óra óta. A mentők ugyanis visszavitték Szatymazra, az asszony kulcsával a házba is bejutottak – de erről nem értesítették őt. Akkorra már megvoltak az iratai és vasárnapi zárójelentése is, amely szerint az asszony rándulást szenvedett. A férfi nem érti, miért nem értesítették, hogy visszaviszik a nagymamáját, miért nem adtak róla felvilágosítást, és miért nem tartják bent addig, amíg legalább járókerettel mozogni tudna.

Cserjés Andrea, az OMSZ regionális mentőigazgatója úgy véli: lehetséges, hogy próbálták ugyan elérni a férfit, de nem sikerült. Az is elképzelhető, hogy nem ugyanazok a kollégák szállították vissza az idős nőt, mint akik elvitték – így a telefonszám időközben elkallódhatott. Ha azonban írásban bejelenti panaszát a szegedi mentőigazgatóságon, kivizsgálják. A vezető ilyen helyzetekre azt ajánlja: a hozzátartozók a diszpécsernek adják meg az elérhetőségüket, vagy a sérülthöz feltűnően „csatolják" a telefonszámukat. Információt pedig az adatvédelmi törvény szerint egyetlen betegellátó sem adhat ki telefonon a sérültekről, személyesen azonban – ha igazolják magukat – minden hozzátartozót tájékoztatnak.

Tálosi László, a szegedi rendelőintézet főigazgatója is megerősítette: sajnos tényleg nem adhatnak telefonon információt a betegekről, az ugyanis visszaélésekre adhat alkalmat. Ezt elkerülni a személyes megkeresésen kívül úgy lehet, ha maga a beteg azonosítja a telefonálót vagy adja meg azok nevét, számát, akik érdeklődhetnek az állapota, tartózkodási helye felől.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Parlagfűszezon – még két hétig

Szeged - Még legalább két hétig tart a parlagfűszezon. Rengeteg az allergén gyom, és már a legkisebb… Tovább olvasom