Délmagyar logó

2019. 02. 18. hétfő - Bernadett -1°C | 13°C Még több cikk.

Eltűnt a szegedi Szent István tér szégyenfoltja

Szeged - Szegedi viszonylatban drágák a lakások, üzletek és irodák, amelyeket a kívülről már megfiatalodott Szent István téri műemlék sarokházban alakítanak ki – mondja a beruházó. Most belül folyik a munka, júliusra elkészülnek.
Az önkormányzattól másfél éve a fővárosi székhelyű Metty Kft. vette meg a Szent István tér Szent Mihály utcai sarkán árválkodó, lepusztult, szürke műemlék palotát, felújítási kötelezettséggel. Az 1640 négyzetméter alapterületű bérpalotát – a Móricz-házat – a cég továbbadta az ugyancsak budapesti székhelyű Első Magyar Beruházási Zrt.-nek. A renoválási kötelem megmaradt, a felújítására Móricz-ház Kft. néven új céget hozott létre a részvénytársaság. Legutóbb tavaly júliusban írtuk meg, hogy a rekonstrukcióval megbízott Hajós Tibor szegedi építész tervei alapján a kivitelező Ferroép Zrt. nekilátott az átalakításnak.

Elkészült a szecessziós palota külső homlokzata. Fotó: Schmidt Andrea

– Láttam a megszépült külső homlokzatot, tetszik. Jelenleg a belső szakipari munkákat végzi a kivitelező, főként burkolás maradt még hátra. Március végén lesz a műszaki átadás, és tartjuk a város szabta június végi használatbavételi határidőt is – tájékoztatott a részvénytársaság egyik név nélkül nyilatkozó vezetője. Elmondta még, hogy a vételárral együtt meglehetősen sokat, megközelítőleg félmilliárd forintot fordítanak a Móricz-házra. Emiatt szegedi viszonylatban elég magasan szabják meg az eladási árakat, nagyjából 380 ezer forintba kerül négyzetmétere. Alul három üzletet, fölötte három irodát, három emeleten pedig kilenc lakást alakítottak ki. Folyamatosan tárgyalnak a vevőkkel, de van még szabad hely.

Sivatagi vörös

A 96 éve épült Szent Mihály utca 9. szám alatti ékszerdoboz sok vihart megélt. A külső falak eredeti színének már nyomát sem találták, helyette Szögi László színdinamikai szakmérnök „sivatagi vöröset tervezett, leheletnyi sárgás árnyalattal", hogy a térrel harmonizáljon. Elvesztek a homlokzati Zsolnay-majolika díszek, ezeket újra kellett gyártani.

Olvasóink írták

  • 1. joy 2008. február 13. 22:41
    „Valóban szép lett!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rektori fogadás

Szeged - Újévi fogadáson látta vendégül pénteken Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetem rektora az… Tovább olvasom