Délmagyar logó

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -4°C | 4°C Még több cikk.

Eltűntek a falfirkálók, a zsebesek

A szegedi önkormányzat hat köztéri kamerájának felvételét rendőrök figyelik. A képsorok évente tucatnyi szabálysértési és büntetőeljárásban szolgálnak bizonyítékul, de elrettentő erejük is jelentős.
A térfigyelő rendszer kamerája a Klauzál tér fölött Fotó: Karnok Csaba
Több mint másfél millió forint értékben rongáltak a vandálok csupán az utóbbi hetekben a szegedi Záporkertnél. Felgyújtották a szelektívhulladék-gyűjtő hengereket, fákat téptek ki, a közeli Záportó partján pedig felégették a kukákat, leszaggatták a fémládákat és összetörték a padokat. A környéken lakók felvetették, ha a közeli rendőrőrs járőrei nincsenek jelen a megfelelő pillanatban, hogy tetten érjék a „kártevőket", talán a térfigyelő kamerák segítséget jelentenének.

– Térfigyelő rendszert a szegedi belvárosban működtet az önkormányzat. A Kárász utcára négy évvel ezelőtt került kamera, miután a sétálóutcát több százmillió forintból felújították. A hat kamerát 18,5 millió forintért szerelték fel, karbantartása és működtetése azóta minden évben 6 millió forintba kerül – tájékoztatott a rendszerért felelős Németh István, a Szegedi Ingatlankezelő és Vagyongazdálkodó Rt. elnök-vezérigazgatója. A mindent látó készülékek hatósugara ötven-száz méteres, így belefér a Kárász utcán kívül a Klauzál tér, valamint a Széchenyi tér, a Kelemen
Felvétel indul

Az országban összesen ötvennégy térfigyelő rendszer működik 712 kamerával. Egységes térfigyelés – a külföldi terrortámadások tapasztalatai alapján – még a terroristagyanús személyek megfigyelésében is segíthetne, ezért a fővárosi közlekedési vállalat a napokban úgy döntött, kamerákkal szereli fel a metrók, később pedig az autóbuszok utasterét. Az intézkedést az adatvédelmi biztos aggályosnak tartja.  
utca, a Somogyi utca és a Dugonics tér jelentős része.

A kamerák eredményesek. Közreműködésükkel került rendőrkézre például a Zrínyi utcai éjjel-nappali bolt kasszájával menekülő férfi, de segítettek a Kárász utcai motorkerékpáros rabló elfogásakor is, és ugyancsak jól jöttek, amikor a köztéri szoborcsoport galambjainak elrablóit rögzítették. A figyelő szemeket ugyan az IKV Rt. üzemelteti, monitorait viszont a városi rendőrkapitányságon rendőrök figyelik éjjel-nappal. Ők riasztják a közelben tartózkodó rendőröket vagy közterület-felügyelőket. Más cégek, bevásárlóközpontok kameráit azonban a rendőrség nem tartja számon, pedig ilyenek is működnek városszerte.

– A kamerák felvételeit az adatvédelmi törvény betartásával kezeljük és semmisítjük meg. A képsorokat több száz esetben használtuk már fel, évente tucatnyi esetben bizonyítékként szolgáltak büntető- vagy szabálysértési eljárásokban – tájékoztatott Kovács Mihály alezredes, a Szegedi Rendőrkapitányság vezetője. A rendszernek köszönhetően számottevő rongálás az utóbbi években nem történt a belvárosban, a környékről eltűntek a falfirkálók és nincsenek zsebesek, pénzváltók vagy illegális árusok.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Utcalányokat keres a szegedi adóiroda

Harmincféle köztartozást hajthat be rajtunk a városi adóiroda. A tételek között olyan… Tovább olvasom