Délmagyar logó

2019. 05. 19. vasárnap - Ivó, Milán Még több cikk.

Eltűntek a közérdekű adatok a rendőrségről a Mars téri pavilonbontás kapcsán

Leselejtezték és megsemmisítették a Mars téri kereskedők által kért iratokat, derült ki a rendőrfőkapitány válaszából.
Ki, hogyan és mikor adott utasítást a dózerolás rendőri biztosítására? Miért nem védte meg a hatóság az árusok törvényben garantált jogait? Ezt akarták kideríteni a Mars téri kereskedők, amikor közérdekű adatigényléssel fordultak a rendőrséghez néhány hete. Piros Attila dandártábornokhoz, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság újonnan kinevezett vezetőjéhez fordultak, de a dokumentumok helyett válaszlevelet kaptak, amelyből kiderült: a közérdekű adatokat leselejtezték és megsemmisítették a rendőrségnél. Az esetet a szegedma.hu írta meg.

Az egyik károsult kereskedő közölte a szegedma.hu-val, hogy a dandártábornok válasza szerint  a 2009-es, a piaci dózerolás idején hatályban lévő rendőrségi irattározási szabályzat alapján jártak el, és emiatt selejtezték le az iratokat. Szerinte viszont a vonatkozó szabályzat pont az ellenkezőjét tartalmazza, mint amit a rendőrség állít: a  jogszabály úgy rendelkezik, hogy a kereskedők által igényelt adatokat az ügy lezárása után 3-5 évig őrizni, irattározni kell, és csak utána lehet selejtezni. Az ügy azonban, ahogy a kereskedő rámutatott, még nincs lezárva. A mai napig büntetőeljárás van folyamatban, tavaly decembertől pedig a Pest megyei rendőrség is vizsgálódik.

A kereskedők most azt fontolgatják, hogyan tegyenek büntetőfeljelentést a dokumentumok eltűnése miatt, illetve vizsgálatot kezdeményeznek a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságnál is.

A szegedi Mars téri piac ledózerolása miatt jelenleg két büntetőeljárás is folyik, és az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) is vizsgálódik a beruházás kapcsán. Az egyik eljárást különösen nagy vagyoni hátrányt okozó csalás, költségvetési csalás és hivatali visszaélés gyanújával a Nemzeti Nyomozó Iroda folytatja, a másik ügyben rongálás gyanújával a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság jár el.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A kormány kártalaníthatja a Szeviép-károsultakat, Lázár elszámoltatná a szegedi városvezetést is

A kormány kártalaníthatja a Szeviép-károsultakat, Lázár elszámoltatná a szegedi városvezetést is
A kormány mérlegeli a Szeviép Zrt. károsultjainak kártalanítását - közölte csütörtökön Lázár János.… Tovább olvasom