Délmagyar logó

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 11°C Még több cikk.

Eltűntek a művészetek mecénásai

Szeged - Visszavonulót fújtak a szponzorok – panaszolják a művészeti intézmények vezetői, akik szerint költségvetésüket érzékenyen érinti a gazdasági szféra támogatásának elmaradása.
Panaszkodnak a művészeti intézmények, alapítványok vezetői: a gazdasági válság következményeképp szinte megszűnt a mecenatúra. A korábbi szponzorok eltűnésével nehéz helyzetbe kerülhetnek azok a szervezetek, amelyek költségvetésük tervezésekor eddig a gazdasági szférából származó támogatásra is számíthattak.

– Már nemcsak azok a cégek vonulnak vissza, amelyek eddig pénzbeli támogatást adtak társulatunknak, hanem azok is, amelyek szolgáltatásokkal segítettek, például gépkocsit biztosítottak számunkra. Elveszítettük a fő szponzorainkat, akik hosszú éveken át több millió forinttal járultak hozzá az együttes működéséhez – mondja Pataki András, a Szegedi Kortárs Balett igazgatója, aki úgy fogalmazott: ezzel költségvetésük egyik lába megroggyant. – Túlélésre kell berendezkednünk, vissza kell fognunk a költségeinket, ami nehéz feladat, hiszen eddig is minimális létszámmal dolgoztunk, nincs lehetőség csökkentésre. A fizetésekből nem vonhatunk el, mert fontos táncosaink jó közérzete.

– Az idei nyár legnagyobb kudarca az volt számomra, hogy a válság miatt két nagy szponzorunk is bejelentette: visszalép, nem tud bennünket a korábbi évekhez hasonlóan támogatni. Ez 20 millió forint veszteséget jelentett, amit tavaly, az üzleti tervünk elkészítésekor még nem tudhattunk – árulja el Bátyai Edina, a Szegedi Szabadtéri Játékok igazgatója, aki úgy látja, a kultúra támogatása a legelső, amit a cégek kihúznak a költségvetésükből.

José Curában tavasszal még láttak fantáziát a szponzorok. Fotó: Karnok Csaba
José Curában tavasszal még láttak fantáziát a szponzorok.
Fotó: Karnok Csaba

– Mivel ez egy vízfejű ország, és szinte minden nagy cég központja Budapesten van, vidéken nehéz szponzorokat találni. A multikat nem nagyon érdekli, mi történik Szegeden – állítja Finta János, a Filharmónia helyi vezetője.

Szegeden szinte teljesen hiányzik az önzetlen mecenatúra, és a mindkét szerződő fél számára kölcsönös előnyökkel járó szponzoráció is folyamatosan csökken. A Szegedi Nemzeti Színház Makó Lajos-páholyának magasabb árú bérleteit a válság hatására tavaly már négy-öt céggel kevesebb vásárolta meg, mint korábban, tudtuk meg Nagy László ügyvezető igazgatótól. A szponzorációra felkért 90 cég 15–20 százaléka kívánt szerződést kötni a teátrummal. Egyszer-egyszer azonban akadt jó példa: José Cura áprilisi két Tosca-előadását két cég is támogatta. Legjobban a médiapartneri szolgáltatáscsere működik: a szegedi teátrum 15 országos és megyei médiummal kötött előnyös partneri szerződést. – A jó szponzor felértékeli a művészetet, nem a piaci értékén, hanem a remélt értékén kezeli – hangsúlyozza Nagy László.

A túlélés a tét

– A KÉSZ Csoport sok éve intenzív mecenatúrát folytat, a sport és a művészet terén is jelentős támogatásokat adott. A gazdasági válság sok előremutató tervünket felülírta, ezért vissza kellett vennünk a támogatások mértékéből. Elsősorban a nemes célra létrehozott alapítványok támogatását tartottuk meg, bár idén is megrendeztük a Kecskeméti Acélszobrászati Szimpoziont, amelynek tárlatát a Dóm téren láthatták a szegediek. A gazdaság szereplői az elmúlt két évben elsősorban a túlélést tűzték ki célul, a KÉSZ-nek ez sikerült, és jövőre már új lehetőségek várnak ránk. Reményeink szerint a magyar gazdaság hamarosan talpra áll, így mecénásként továbbra is jelen kívánunk lenni a sportban és a művészeti életben is – mondja Pintyőke Marcell, a KÉSZ Csoport marketing- és kommunikációs igazgatója.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Már öntőben a doni áldozatok szobra

Szobrot állítanak október 31-én a Donnál odaveszett Csongrád megyei emberek emlékére a szegedi Rákóczi téren. Tovább olvasom