Délmagyar logó

2019. 06. 26. szerda - János, Pál 20°C | 32°C Még több cikk.

Elutasítják a diákok az utólagos finanszírozás ötletét

Az állami finanszírozású szakokon tanulóknak egy bizonyos jövedelem elérése esetén utólag képzésük teljes díját ki kellene fizetni – az oktatási tárca tervei szerint. A jövő szeptembertől lépcsőzetesen bevezetendő tandíjformát a hallgatók elutasítják, az érdekképviselet tiltakozó akciókat tervez.
Az oktatási tárca tervei szerint jövő szeptembertől felmenő rendszerben bevezetnék, hogy az állami finanszírozású képzésben részt vevőknek utólag ki kellene egyenlíteni képzésük számláját. A konstrukciót utólagos képzési hozzájárulásnak hívják, és azokat a diplomásokat érintené, akik a mindenkori minimálbér negyvenszeresénél többet keresnének egy évben. Ez jelenleg havi 208 ezer forintos bruttó jövedelmet jelent. Ebből a fizetésből három százalékot vonnának le az egykori tanulmányok díjának törlesztőrészleteként. Aki a legkisebb bér hatvanszorosát keresi egy évben, az hat százalékot fizetne.

A tárca az Európában egyedülálló lépést azzal indokolja, hogy aránytalanul sokat fizet a felsőoktatási képzésért az állam, és túl keveset a diákok. Ha bevezetik az „utólagos tandíjat", a versenyszférában elhelyezkedők mindegyikének, illetve a közszférában dolgozók egy részének a képzésük teljes költségét vissza kell majd fizetni – a hatástanulmány szerint.

Tárgyalás és tüntetés

– Elutasítjuk, hogy az állami finanszírozású képzések teljes vagy részköltségeit a hallgatókra hárítsák. Az ilyen tervek ellen minden törvényes eszközzel föl fogunk lépni – mondta el Telegdy Gergely. A szegedi egyetem hallgatói önkormányzatának vezetője szerint jelenleg is tárgyalások folynak a tárca és az országos érdekképviselet (HÖOK) között a tervezet megváltoztatásáért vagy visszavonásáért, emellett sok részlet is tisztázatlan. A tárgyalások eredményétől függ, hogy lesznek-e tiltakozó akciók, sztrájkok, demonstrációk Szegeden.

– Még a tanári pályán sem túl magas ez a kétszázezres határ, pár éven belül biztosan átlépném, és akkor fizethetnék. A tandíjtörlesztés mellett nem tudom, miből vennék egyszer lakást, miből tartanám el a családomat. Igazságtalannak tartom a tervet: akit állami finanszírozású képzésre vettek föl, azzal se diploma előtt, se utána ne fizettessenek tandíjat – mondta a bölcsészkaron tegnap vizsgájára váró Szücs Márta, aki magyartanárnak tanul. Amikor közöltük vele, hogy az OM becslése szerint képzése közel hárommillióba kerül, azt mondta, ennyit biztosan nem fizetne érte.

– Nem lenne tisztességes ennek az utólagos tandíjnak a megfizettetése. Amíg nem keresünk úgy, mint Nyugat-Európában vagy Amerikában, addig ezt a rendszert se kellene bevezetni. Már most is magasak a költségtérítések, ha ezt is bevezetik, nem tudom, mennyire ugranának föl a nem állami finanszírozású képzések tarifái, de azt biztosan csak a töredékünk tudná megfizetni – hangsúlyozta a tolmácsképzésre járó Papp Vivien. Úgy véli, az ingyenes képzés mindenkinek állampolgári jogon jár.

– Forradalom lesz, ha ezt tényleg bevezetik. Meg fog mozdulni az összes hallgató, sztrájkolni, tüntetni fogunk, mert ez már sok! Mondják azt, hogy megszüntetik az állami finanszírozást, de ne jöjjenek ezzel a fából vaskarikával! – érvelt Choppon Alexandra közgazdászhallgató, majd kérdezett: – A következő az lesz, hogy az érettségiért is fizetni kell?

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Garden Party Újszegeden

A világhírű izlandi formáció, a Mezzoforte jövő héten érkezik Szegedre, pénteken este 9 órakor… Tovább olvasom