Délmagyar logó

2019. 03. 24. vasárnap - Gábor, Karina 4°C | 21°C Még több cikk.

Elvadult tájak várják a fűnyírót Szegeden

Szeged - Az időjárásnak köszönhetően jóval gyorsabban és sűrűbben nő a gaz, Szeged egyes területein térdig ér a dzsumbuj. Némelyik a környezetgazdálkodás kaszáira vár, és akad olyan is, ahol a lakóknak kellene levágniuk a gazt – csak nem tudnak róla.
A sok csapadéknak köszönhetően burjánzik a gaz – a szokásosnál gyakrabban kell(ene) levágni. A Kálvária téren tegnap éppen nyírták a füvet, Rudai Józsefné nagyon örült. – Kis unokámmal szoktam a játszótérre jönni, hiszen szeret mászókázni. De a hatalmas füvet mindig kikerüljük. Mivel elég vegyes társaság jár erre a térre, és sokan kutyákkal érkeznek, nem lehet tudni, mibe lép az ember – mondta. A Csöndes utcában egy fiatalasszony sétált kisgyermekével, ő is arról beszélt, hogy zavarja a járdára belógó gaztenger. – Babakocsiban tolom a gyereket, és a gaz majdnem az arcáig ér. Ebben a rengetegben sok a bogár és az eldobált szemét, ami nemcsak csúnya, de veszélyes is – panaszkodott.

A rengeteg csapadék után hatalmas a gaz. Fotó: Frank Yvette
A rengeteg csapadék után hatalmas a gaz.
Fotó: Frank Yvette

Kovács János, a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. közterület-fenntartási divízió vezetője lapunknak elmondta: a kft. Szegeden 310 hektárnyi területet tart rendben, csaknem 250 munkatárs segítségével. – Négy kerületre osztottuk a várost: belváros, Újszeged, Tarján, illetve Északi városrész. Minden területen havonta egyszer kaszálunk, de az időjárás miatt áprilisban havonta többször kellett kimennünk egy-egy helyszínre. A munkálatok jelenleg is folynak, igyekszünk minél rövidebb idő alatt eljutni a város minden pontjára – tette hozzá. A divízióvezető azt is elmondta, hogy a lakosok gyakran hívják fel őket telefonon, hogy emelt hangon megtudakolják: mikor vágják le náluk is a füvet.

– Amikor rákérdezünk, hogy mi a pontos cím, kiderül, hogy magánterületről van szó, ahol a tulajdonos feladata a zöldterület karbantartása. A magánterület az épülettől az út széléig tart, addig az ott lakókon múlik, hogy környezetük milyen képet mutat – fogalmazott a vezető.

Olvasóink írták

43 hozzászólás
 • 43. ojack 2010. május 29. 16:40
  „Hogy-hogy?Ilyenkor kitolódik a magánterület,de ha egy beteg fát ki akarok vágni akkor nem!A magánterület a járdaszegélyig tart!!!!!!!!!!!!!!!!!”
 • 42. teddyke 2010. május 28. 10:31
  „Ha magánterületen nő a fű,és van egy jó szomszéd akkor büntetés.Ha közterületen van ugyan ez akkor kit jelentsünk fel,és ha fizetésre kerűlne a sór az adófizetők pénzéből hova fizetnék a büntetést?”
 • 41. csiperke73 2010. május 28. 03:10
  „Meg kőne kukkulni a világ buktája projekt házitáját.......”
 • 40. nyomdasz63 2010. május 27. 22:27
  „19. SandWitch 2010.05.26. 13:06
  Az a helyzet,hogy a terület a Szeviép é. A fűnyírást évek óta a lovat tartó Cserepes sori cigányok kaszálgatják,valamint egy környékbeli öreg volt fuvaros,a Farkas Feri bácsi-de már ő is nagyon öreg.
  A szeviép csak akkor "megy" rá a területre,ha valami "lenyúlható" pályázati pénzért kell "villantani"a területet.”
 • 39. nagypappa 2010. május 27. 21:54
  „utazó81 2010.05.27. 05:09

  Van 10 ha földem, de nem éri meg vele különösebben foglalkozni, annyit költök a beművelésre amennyi a földalapú támogatás, és a termés? Amit a Jó Isten ad.
  Még 1976-ban volt 106 db malacom amit felneveltem, embertelen kemény munkával, mert szinte semmi felszerelés nem volt, egy év alatt annyi pénzt kaptam a sertésekért, hogy fel tudtam építeni egy családi házat.

  Ma tényleg nem éri meg semmiféle állatot tartani, de ennek ellentmond, hogy ott a rengeteg széna és nem etetik fel az állatokkal, pedig szinte ingyen van. Csak amit az autópálya mellett összegyűjtenek tetemes mennyiség.”
 • 38. kabalapasas 2010. május 27. 17:49
  „Tisztelt nagypappa!
  A céget ATIKÖVIZIG-nek hívják,és saját gépeivel,és embereivel vágja a töltésoldalon a gazt,de mivel kevesen vannak,és más dolguk is van,-most pl. Borsod megyében voltak segíteni a gátaknál-így nem jutnak el egyszerre mindenhová.A hozzászólással egyébként egyetértek.”
 • 37. papsajt 2010. május 27. 09:33
  „"közterületre közmunkást...van éppen elég élősködő munkanélküli és szociális segélyen élő emberke...kivezényelni----nincs ingyen pénz...lehet dolgozni..."
  ennyi

  Sőt rabokat is lehetne vinni a töltésre, a Mávhoz a vasúti sínek mellé...

  Fejlettebb országokban bevált módszer.”
 • 36. gróf 2010. május 27. 08:17
  „És akkor mi van ha nagy a fű?
  Látunk vadvirágot a lakótelepen is?
  Lesz több szöcske, rovar, gyík, madár vagy valaki belehal abba ha a fű 40 centis?”
 • 35. Kazikázmér 2010. május 27. 07:33
  „Megjelentek a fűnyíró-emberek a környékünkön! 1 óra pihenés, 20 perc munka megint pihenés- némi munka, majd hirtelen ebédidő! Most a gépek nem bírják az egész délelőttös terhelést vagy az emberek! Le kellene cserélni őket, vagy azokat, /mármint a gépeket/ vagy venni 10 fűkaszát és meg kellene tanítani az embereket kaszálni, nem? Néhol meg arra törekednek, hogy végleg ki legyen szárítva csonkig vágva, darálva a gyöp, a fű. Ez sem normális dolog!”
 • 34. utazó81 2010. május 27. 05:09
  „Nagypapa.
  Ha nincs vagy kevés földed van, nincs hozzá géped nem éri meg állatokat tartani.Mi már csak baromfit nevelünk,de ez sem éri meg.A 80-as években 100 bérhízót is neveltünk egyszerre és mellette voltak anyakocáink meg 8-10saját hízónk amit szabadon eladhattunk, vagy egy részét saját fogyasztásra levágtunk.Vetményesünk sincs már évek óta.Kicsi a telkünk gyümőlcsfákkal van beültetve.Van hobbi kertünk ott meg már évek óta más aratja le a termést tehát veteményezni sem lehet,vagy is inkább felesleges.”
 • 33. nagypappa 2010. május 27. 03:33
  „Bezzeg az én időmben...
  Emlékszem, gyerek koromban ölre mentek, hogy a Tisza gáton, árok parton ki mekkora területen kaszálhat. SŐT, ezért még licitáltak és fizettek is az emberek. Akkor nem volt munkanélküli segély, mindenkinek a munkájából kellett megélnie. Az iskolában tanultuk a királynak kellett a tized, az egyháznak a kilenced, el voltunk szörnyedve ekkora igazságtalanságtól, hogy szegény embereket mennyire megsarcolnak.
  És most? Az ATIVIZIG, ha még így hívják, mekkora összeget fizet ki a gátak kaszálásért?
  Unokámmal Erdélyben jártunk, és mit láttunk? CSORDÁT! Nem csodát! Sok gyerek azt sem tudja mi az a csorda. Unokámnak roppantul tetszett.
  A legeltetéssel is karban lehet tartani a legelőt, Nem véletlenül, hogy éppen legelő a neve.
  sajnos ma az állattartási kedv, olyan mélyre zuhant, hogy már senki semmit nem akar tenni az egyszerűbb, olcsóbb megélhetés érdekében.
  Valamikor Pl. rengeteg nyulat tartottak az emberek, szerény hasznot és állandó friss húst biztosított a családnak. Ma? Nem tudok olyan családot akinek lenne nyúlállománya. Pedig annak is ingyen lenne a széna.”
 • 32. efje 2010. május 27. 00:03
  „Tényleg nem tudom mit szólnának az önkormányzatnál ha megjelennék 2-3 kecskével kikötve valahol egy járda mellett. Jobb mint a fűnyíró hiszen csendesek és nem füstölnek. A kecsketrágya ráadásul nagyon jó a talajnak. Megesznek mindenfele szúrós gazt is, sőt a bicikliülést is szeretik.”
 • 31. kabalapasas 2010. május 26. 23:32
  „Szerintem azért hagyják így,mert most már ugye "örökbe" lehet fogadni a közterületeket,így ,ha valaki megunja,majd Ő felelősséget vállal érte,a Kht meg mossa a kezeit,és megtakarít egy csomó pénzt...na azt vajon mire költik,vagy hova,kihez kerül?”
 • 30. 620829 2010. május 26. 23:31
  „közterületre közmunkást...van éppen elég élősködő munkanélküli és szociális segélyen élő emberke...kivezényelni----nincs ingyen pénz...lehet dolgozni...vagy nem ennií444444444444444444”
 • 29. ferdzso 2010. május 26. 23:18
  „Nem engedték télen a járdák sózását. Itt az eredménye. Méteres gaz nő, és lóg be a járda egy része fölé. Igazodjon el valaki, hogy ki, mit és miért, hogy mindenki meg legyen elégedve! Hajrá "Zöldek"! Ne engedjétek kitépni,levágni! hiszen a gaz is csak egy "élőlény"... Miért kell "mászkálni" arra, nem igaz?”
 • 28. szilléri 2010. május 26. 21:59
  „Amikor alszik a gyerek legalább az albérlete előtt vágja le a füvet a t. hölgy !”
 • 27. antikos 2010. május 26. 21:11
  „Minden hónapban egyszer??? Bruhaha!!!”
 • 26. varadipal 2010. május 26. 18:19
  „Még nem hallottam arról, hogy az önkormányzatot valaki megbüntette volna a burjánzó parlagfű miatt, amit a kezelésében lévő területen elfelejtett kiírtani. A benzinmotoros kaszás emberek jelenleg a magánterületen lévő parlagfüvet kaszálják, a bírságból befolyt súlyos pénzekkel, de lazán fizetik őket alul. A motoros kasza csak reggel 6-8-ig és 18-20-ig működik,kivéve hétvégén, akkor egész nap, mert más időszakban senkit nem zavarna.”
 • 25. CsImre 2010. május 26. 17:29
  „Az különösen kellemes, mikor az ember biciklivel halad, és csapkodja a lábát a gaz, közben folyton hajlong a belógó ágak miatt, és ha nem sikerül, akkor 20-szal a képébe vágódik egy kis zöld...”
 • 24. SP 2010. május 26. 17:17
  „Allergia veszély?”
43 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hétvégén tetőzik a Tisza

Már a rakpart felső lépcsősorát mossa a Tisza Szegednél. Mindszentnél mától, Szegednél péntektől várható első fokú készültség. Tovább olvasom