Délmagyar logó

2019. 06. 18. kedd - Arnold, Levente 19°C | 26°C Még több cikk.

Elvarázsolt kastély az arborétum mélyén

Ásotthalom - 165 millió forintért árulja kastélyát egy ásotthalmi férfi, aki saját arborétumába 170-féle örökzöld növényt ültetett. A helybeliek elvarázsolt kastélyként beszélnek az épületről.
– Valami vállalkozóé, nem ismerjük a részleteket. Úgy tudom, százéves az épület, ma is alagútrendszer van alatta. Régen több várat kötött össze, de azokat lebontották – mondja egy férfi az ásotthalmi buszmegállóban.

Az interneten kastélyként meghirdetett eladó épületet kutattuk a négyezres lélekszámú településen. A hirdetés szerint 165 millió forintért árulja tulajdonosa – lovagi teremmel, halastóval és 10 ezer növénnyel.

Egy másik várakozó szerint mindössze négyéves az épület, vélhetően valami Gulleréké, de nem biztos benne, a családot nem ismeri. Az útbaigazításukkal és a Google Maps segítségével hamar megtaláljuk az épületet. Deszkakerítés veszi körbe, belátni nem lehet. Egy férfi egyengeti a bevezető úton a homokot, azt mondja, mindjárt megjön a tulaj. Meg is jelenik a tulajdonos, tud róla, hogy kerestük az ingatlanügynökét, szívesen körbevezet. Meglepődik, amikor elmondjuk, hogy a Facebookon és több portálon napokig téma volt az eladó kastély.

Elvarázsolt kastély az arborétum mélyén. Fotó: Frank Yvette (galéria)

– Fogalmam sincs ezekről a dolgokról, nincs profilom, nem nagyon követem a híreket, engem ezek a dolgok nem érdekelnek – mondja a férfi, akit valóban Gullernek hívnak, keresztneve István. Elmeséli, hogy annak idején nem vették fel az erdészeti iskolába, ezért elhatározta, hogy lesz egy saját arborétuma. Elérjük a valóban kastély kinézetű épületet, varázslatos a látvány, a hirdetés nem hazudott. Fenyők, tölgyek, cédrusok, amerre a szem ellát. A várnak is beillő épület előtt egy nagy halastó.

Hobbiból kályha

Guller István szerint az országban 8-10 ember lehet, akinek saját arborétuma van, ekkora azonban senkinek sincs. A férfi egy másik, különleges hobbinak is hódol. Az egyik hatalmas szobában Monarchia korabeli kályhákat gyűjt, ezekből az öntöttvas „kaláni" fűtőtestekből körülbelül 20 van már a birtokában. Azt mondja, csak magának tartja meg, nincs különösebb terve velük.

– 170-féle örökzöld van a kertben, három óra is kevés lenne, hogy mindent megmutassak. Ez itt egy lantlevelű tölgy, az pedig egy himalájai cédrus. 150 mamutfenyőm van, ennyi nincs máshol az országban – mutat körbe Guller István.

A kastélyba is bemehetünk. Nem készült el 100 százalékig, a lovagi teremnek nevezett helyiséget nem fejezték be teljesen. Körfolyosó vezet fel a toronyba, ahonnan belátni az arborétumot és a halastavat. Az egyik kémény tetejére a Szent Koronát tették. István kedvenc helye a lent található „VIP-pecázó". Egy lehajtható hidat is tervezett a tóra, de ezzel sem készült még el.

– Magam terveztem az egészet. Bontott téglából készült a kastély, kézi erővel, kőműves segítségével. Minden tornyon más cserép található. Én szerzem be a növényeket is, mindegyiket baráti áron. 15 évvel ezelőtt kezdtük, akkor ültettem az első fát. Az épület alapozása 3 évig tartott – meséli a férfi.

Az eredetileg garázsnak tervezett szárnyban rendezkedett be, rengeteg időt tölt itt, de nem mindet. Családja ugyanis inkább a szegedi házukban szeret lenni. Egy Párduc nevű fekete macska az egyetlen állandó lakója a várnak. Az 50 év körüli titokzatos férfi elmondja, 15 esztendővel ezelőtt egy szeméttelep volt az 5 és fél hektáros területen, rengeteget kellett fordulni, amíg kipucolták. A sok növényt most locsolórendszerrel öntözi. Arra a kérdésre, hogy miért akar megválni az elvarázsolt kastélytól, csak annyit mond, hogy ez bizony titok, ahogy az is, hogy mi a szakmája.

– Azt elárulom, hogy miért kastélyt építettem. Gyerekkoromban nagyon tetszettek a kastélyok, gondoltam, megvalósítom az álmom.

Olvasóink írták

23 hozzászólás
12
 • 23. bzoli-41 2013. november 24. 20:44
  „Baromi jól néz ki, nagyon tetszik, grat, grat! Csak egyet nem értek: Ezekben a válságos időkben ki tud ennyiért ingatlant venni? Miből? Hány emberöltő alatt fizeti ki a hitelt rá?”
 • 22. vélemény 2013. november 24. 20:28
  „17. lukrecia
  Polgármesternek választanám a tulajdonost.
  - Botka helyett?
  Most ő is parkosítani akar a ligetben több tízmillióból, a Vigadó helyén.”
 • 21. achilleus 2013. november 24. 18:34
  „20. Qllancs 2013.11.24. 11:21
  Nem értem a hozzászólásod. A többiek döntő többsége az elismerés hangján szólt, irigységet pedig alig-alig lehet tapasztalni. Más kérdés, hogy például nekem ez az épületegyüttes (ami inkább várra, mint kastélyra emlékezett) nem igazán tetszik. Mindamellett elismerem a tulajdonos munkáját, amit ebbe a sajátos alkotásba belefektetett. A park valóban nagyszerű érték, így ősszel pedig különösen csodálatos (még a képek alapján is). Csak remélni merem, hogy olyan új tulajdonosa lesz, aki majd ezt is - sőt talán elsősorban ezt - megőrzi, ápolja, ha mégis az eladása mellett dönt a tulaj. Talán ezt sem csodálhatnánk meg, ha nem lett volna valaki, akinek például ilyen épület volt az álma:
  http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/e/e5/Neuschwanstein_Castle_LOC_print.jpg
  És hozzá ilyen zene ihletője, szerzőjének támogatója: http://www.youtube.com/watch?v=lqk4bcnBqls”
 • 20. Qllancs 2013. november 24. 11:21
  „T. kommentelő, lefikázó pajtások !
  TI mit tudtok felmutatni az életek során..mit hoztatok létre ??? Csak irígykedni?? Tenni érte !
  Csodaszép az arborétum része! Az maga megérdemel egy védett besorolást !! Egy élet munkája ! ..sok sikert a tulajnak! Jó eészséget a további munkájához ! Ne adja el..mert aki megveszi..nehogy kivágja, feltüzelje azt a sok gyönyörű fát !
  Mert az a divat. ov vejkója családja ..engedély nélkül, más földjéről kivágta az erdőt !!Büntetlenül !!!”
 • 19. szabojóska 2013. november 24. 09:14
  „Érdekes, de mire használható? Sok munka és tiszteletreméltó gyűjtő szenvedély után így szinte se jó. Érdekesség.Nincs funkciója. Azt hiszem a tulajdonos emlékműve lesz, vagy még annyit rá kell költeni. De nem az egyetlen ilyen építmény a város körül.A vár stílusa vitatható.Igazi kincs az arborétum lesz.”
 • 18. Makoiner 2013. november 24. 08:52
  „Nem az első "eset" Magyarországon! Ld.: Bory-vár www.bory-var.hu”
 • 17. lukrecia 2013. november 23. 22:43
  „Ledöbbent ismét az emberi gyarlóság. Zsigerből irigynek lenni, nem szép dolog. Szép amit kreált magának a tulajdonos, bár semmi különös nincs benne. Először olvastam el a cikket és a végén néztem meg a képeket. Hát nem ezt vártam az irigy kommentek után. Mértékletes , emberközpontú Vár, kastély. nem is az épületek érhetnek sokat (kb (40-50 mill) önerősen, hanem a sok fa és a terület nagysága. Polgármesternek választanám a tulajdonost.”
 • 16. vélemény 2013. november 23. 20:29
  „Vegye meg az egyház a Búza utcaiaknak!”
 • 15. Mauer 2013. november 23. 19:15
  „Amúgy jó ez az ingyen reklám , már 50 millióval olcsóbban adja , mint pár éve:))Hátha egyszer sohanapján elkel:)!!”
 • 14. Harcimarcy 2013. november 23. 18:57
  „Tisztelt JABBA 2013.11.23. 10:46 úr! Lehet, hogy ő per pillanat most is keményen dolgozik, míg mások meditációs gyakorlatának tárgya: "miből telik"? Ifjú versenyző koromban - mivel elsőre nem vettek fel a Közlekedésmérnökire -főállásom mellett lépcsőházat, irodát takarítottam, kőműves őfőméltóságának talicskáztam a betont, autót szereltem, szóval mindent, amivel pénzt kereshettem. Hogy, hogy nem: 24 éves koromban a saját két kezemmel a saját névtáblámat a saját társasházi öröklakásom ajtajára csavaroztam fel. A többségében 40 - esek között, akiknek szintén ez volt az első lakásuk, népszerű voltam, évente kétszer, háromszor jelentettek fel az APEH-nél, de egyik sem jött egy kis maszek melót bevállalni :-D A garázs előtt szereltem amikor az egyik tengely-centrikus népművészeti cserépedény(v.ö. köcsög) - aki engem a fizikai munka miatt lenézett- megkérdezte, azért van két autónk, mert a nejemmel ketten vagyunk? Mondtam: "nem is, mert látod a túloldalt azt a kombi Volvot? Ma vettem át a szalonban, ez már a 3." Na, a hátralevő kb 2 évben - amíg nem építettem fel a kéglit, és el nem költöztünk - nem köszönt vissza a barma. A másik hasonlóan "szimpatikus" birkoid idiótával kb 2 éve találkoztam az utcán. A régi hatalmas, lenéző modorának nyoma sem volt, szabályosan sírt, hogy 47000 Ft nyugdíja van, a társasházban a rezsi már magasabb. Valahogy csak kaján mosolyra telt, mondtam, én is már nyugdíjas vagyok, mind a 4 gyerek kirepült, és gondtalanul éljük asszonypajtival hétköznapjainkat. Fizettem a két cégem után annyi TB-t hogy most már tényleg a gondtalan nyugdíjas éveknek szentelhetjük hátralévő életünket. Remélem, kellően gondolatébresztő volt a fenti kis szösszenetem :-)))”
 • 13. lamatic 2013. november 23. 18:16
  „Atom arc! Grat!”
 • 12. Igazságérzetű 2013. november 23. 18:15
  „"JABBA"
  Ne feszegessük, hogy miből épült ez a házikó! A helybéliek tudják, rengeteget dolgozott, kicsi gyermek kora óta. Neki már születésekor jó volt a startvonala! Egyébként nagyon rendesek a szülei, és István is, köztiszteletben álló egyéniségek Ásotthalmon. Egyedüli gyermek és a szülei támogatták a hobbiját.”
 • 11. zehn 2013. november 23. 17:57
  „Én a megye helyében azonnal megvenném és egy kis ráfordítással olyan turisztikai csodát hoznék létre, amilyen kevés van az országban. Talán még egy kis gyógyvíz/az mindenütt van itt alattunk, csak le kell fúrni/ és pár év alatt behozza az árát. Imádni fogják! A szegedi fűvészkert elbújhat mellette! Minden elismerésem a tulajé!”
 • 10. Zénó 2013. november 23. 17:56
  „Az építési engedélyét megnézném és azt is, hogy engedély szerint épült-e. Kaláka építés már jó ideje nincs.”
 • 9. csaszarimre 2013. november 23. 17:55
  „Azt gondolom ebben a pillanatban teljesen mindegy miből hogyan készült el, az legyen a gazdájának a gondja! De az biztos nagyon jó ízlésre vall az egész! Szerintem ezt ásotthalomnak kellene megvenni és turisztikai dolgokra használni, ez logikusnak tűnik legalábbis az én látásmódomban. Mint tudjuk ásotthalom éppen önkormányzati választás előtt áll és a hírek alapján szinte csődben van :( Ezek ellenére is azt gondolom a majdan megválasztott kabinetnek érdemes lenne elgondolkozni milyen módon kerülhetne ásotthalom látványosságai közé emelni! Mondom én ezt ásotthalmiként aki hisz abban mindent meglehet oldani csak akarni kell :)”
 • 8. Hétszűnyűkapanyányimonyók 2013. november 23. 15:01
  „Le a kalappal, ehhez kell aztán kitartás
  /Az egyik tornyon az az új cserép helyett jobb volna a régi hódfarkú, de egyébként király.”
 • 7. Qllancs 2013. november 23. 13:37
  „Nagyon szép ! Az a sok örökzöld ott körben..hát igazán tetszik ! a vár se rossz ! Turisztikai látványosságnak, v. várjátékoknak is jó lenne.Mint pl. Visegrádon ! már v. 15 éve megy. Gyerekek, kalandos fiatalok , rengetek műsorral lehetne vendégeket csalogatni.Na meg a tó..horgászversenyt, csónakázni , stb. rengeteg ötlet volna !”
 • 6. CID 2013. november 23. 12:35
  „Nofene, tavaly még 200 milláért hirdette.”
 • 5. ötös 2013. november 23. 11:41
  „Egy kis vendéglátóegységgel népszerű kirándulási célpont lehetne! Eggyel több turisztikai látványosság Szegedhez közel.”
 • 4. ötös 2013. november 23. 11:28
  „Nagyon szép! Gratulálok hozzá! Valóban. Látványosságnak vagy rendezvényháznak is jó. Vendégszobákkal pl. esküvő stb. Gyönyörű! JABBA! A tulajnak nem került ennyibe. Csak ennyiért adja el. Az ő ötlete és kivitelezése. Azt is meg kell fizetni.”
23 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bemutatták a termálfalut a norvég nagykövetnek

A norvég állam által támogatott beruházások nyolc évvel ezelőtt indultak, Tove Skarstein nagykövet most tájékozódott a helyzetről. Tovább olvasom