Délmagyar logó

2019. 04. 20. szombat - Tivadar Még több cikk.

Elvégezték az ezredik veseátültetést Szegeden

A Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Orvos- és Gyógyszerésztudományi Centrum Sebészeti Klinika Transzplantációs Munkacsoportja dr. Szenohradszky Pál főorvos vezetésével 2006. november 21-én elvégezte az ezredik veseátültetést.
A szegedi klinikán nagy hagyományai vannak a veseátültetéseknek; 1962-ben Kelet-Európában először itt hajtottak végre élődonoros transzplantációt és 1979. október 29-én szervezett formában is megkezdődtek a veseátültetések - mondta Szenohradszky Pál, a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Orvos- és Gyógyszerésztudományi Centrum Sebészeti Klinika Transzplantációs Munkacsoportjának vezetője.

Az idei esztendő nemcsak az ezredik átültetés miatt lesz emlékezetes; soha annyi vese-transzplantációt nem végeztek még a szegedi klinikán, mint 2006-ban. A kedden elvégzett átültetés volt az 56., miközben tavaly egész évben 52 beavatkozás történt; az év végéig további, köztük élődonoros veseátültetések várhatók - ismertette Szenohradszky Pál.

Hangsúlyozta: a jövőben szeretnék „felfuttatni" az élődonoros átültetést, mert az ilyen esetekben jobb a szerv túlélési esélye, mint az elhunytakból származó veséké, emellett nem igényel agresszív kezelést a műtétet követő időszakban sem. Ennek érdekében fórumokat és orvos-beteg találkozókat szerveznek, hiszen igény és lehetőség is van az élődonoros veseátültetésekre - tette hozzá.

Rámutatott: országos szinten a veseátültetések 4-5 százaléka élődonoros, csaknem 950 beteg szerepel a várólistán, de „csak" 300-310 műtétet hajtanak végre.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ugrik a sofőrök korkedvezménye

A kormány azt tervezi, hogy megvonná a buszsofőrök korkedvezményes nyugdíjazását is. A szakmában… Tovább olvasom