Délmagyar logó

2019. 07. 24. szerda - Kinga, Kincső 19°C | 28°C Még több cikk.

Elvéreztek a biciklisek a rövid KRESZ-teszten

Elvéreztek a biciklisek a rövid KRESZ-tesztenBiciklis a Dugonics téri körforgalomnál. Hasznos, ha egy kicsit autósként is gondolkodik, aki kerékpárra ül. Fotók: Segesvári Csaba
Csongrád megye, Szeged - Lehangoló eredménye lett a kerékpárosok közlekedési tesztjének, amit a múlt vasárnapi Critical Mass felvonulás előtt töltöttek ki Szegeden. Ami még jobb, a legtöbb biciklisnek van jogosítványa.
39-ből 1 – ennyi kerékpáros tudta hibátlanul kitölteni azt a KRESZ-tesztet, amit Majoros Gabriella gépjárművezető-oktató készített a Critical Mass szervezőinek kérésére múlt vasárnap a felvonulás előtt. A 8 pontból álló kérdéssor olyan hétköznapi helyzeteket tartalmazott, mint például: kell-e karjelzéssel jelezni az irányváltoztatással járó kikerülést, vagy éppen kijelölt gyalogos-átkelőhelyen átmehetsz-e az úttesten a kerékpárodat hajtva.

– Talán az esős, hűvös idő miatt töltötték ki kevesen, az eredmény ettől függetlenül rosszabb, mint amire számítottam – mondta Majoros Gabriella.

A gépjárművezető-oktató elmesélte, a kerékpárosoknak azt is megmutatta, mit jelent az autóban a holttér. – Helyet cseréltem a biciklissel, aki meglepődött, hogy nem lát mindent az autós. Ez is tanulság – jegyezte meg Majoros Gabriella.

A teszt arra is felhívta a figyelmet, hogy a jobbkéz-szabály minden esetben érvényes, akkor is, ha a biciklis a behajtani tilos táblával jelzett úton közlekedik.
 
Majoros Gabriella gépjárművezető-oktató.
Majoros Gabriella gépjárművezető-oktató.

– Sokszor panaszkodnak a kerékpárosok, hogy az autósok nem tartanak elég oldaltávolságot, de a fordított helyzetre is van példa. A Dugonics téri körforgalmaknál lassító autósok mellé elég sokszor begurulnak a biciklisek, és a jobbra kanyarodó autó ezt nem mindig észleli – mondta a gépjárművezető-oktató. Hangsúlyozta, a kerékpáros nyom csak lehetőséget ad a kétkerekűnek a közlekedésre, ott az autó is mehet.

– A biciklisek több mint háromnegyedének van jogosítványa, más kérdés, hogy miért nem tartják be a szabályt, amikor közlekednek – mondta Csüllög Imre. A Magyar Kerékpárosklub szegedi tagja úgy folytatta, a KRESZ ismeretét és betartását a bringázóknál iskolai és fakultatív alkalmi oktatással, egyértelmű táblázással, megfelelő infrastruktúrával lehetne javítani. Csüllög Imre szerint az is fontos lenne, hogy a közlekedők ne néznék hülyének a kerékpározót.

– Csak mert valaki biciklire ül, nem lesz bugyutább, mint bárki más, aki épp nem ül biciklin – mondta Csüllög. Hangsúlyozta, kerékpáros KRESZ-tudásról nemigen lehet beszélni, inkább csak az emberek kerékpározással kapcsolatos KRESZ-tudásáról, vagy szabálykövetési hajlandóságáról.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Biztonsági okokból nem fogadnak diákokat

Biztonsági okokból nem fogadnak diákokat
László nem léphet a tizenegyedik osztályba, ha nem teljesíti a kötelező 3 hetes nyári gyakorlatát. Tovább olvasom