Délmagyar logó

2018. 12. 18. kedd - Auguszta -7°C | 2°C Még több cikk.

Elveszett pénzt, ékszert szinte lehetetlen visszakapni

Sokan adnak fel hirdetést annak érdekében, hogy elveszett értéktárgyaikat, állataikat megtalálják. Ez legtöbbször nem vezet eredményre, bár akadnak pozitív példák is.
– Ha én kerülnék hasonló helyzetbe, én is reménykednék, hogy valaki visszaadja az értékeimet – indokolja Paragi István, miért adott fel hirdetést a közelmúltban, mikor kulcscsomót talált. – Tíznél több kulcs van rajta, riasztókapcsoló is, tulajdonosa számára tehát nagy értékkel rendelkezik. De nem ettől függ a becsületesség: már pénztárcát is juttattam vissza eredeti tulajdonosának – meséli.

Mégsem ez az általános: míg az emberek többsége úgy gondolja, ha találna egy pénztárcát, visszaadná a tulajdonosának, embertársairól negatív a véleménye: a többség azt gondolja saját elhagyott értéktárgyairól, hogy sosem látná őket viszont ilyen helyzetben.

Az elveszett dolgozat

Az elveszett tárgyak között az egyik legérdekesebb talán annak az érettségi dolgozatnak az esete, amely 2004-ben kallódott el a Radnóti Miklós Gimnáziumban. Egy Szegeden tanuló diáklány matematika érettségi dolgozata tűnt el, valószínűleg egy iratcsomóval foghatták össze a papírlapokat. A szolnoki lánynak az Oktatási Minisztérium javaslatára felajánlották az év végi érdemjegyét, egy négyest, ám ő ezt nem fogadta el. Végül a sikertelenül írásbelizőkkel együtt szóbelizett, és ötöst kapott.

A pénz és az ékszerek esetében valóban ez a jellemző. Kata például az egyik szegedi szórakozóhely mosdójában hagyta a pénztárcáját, ám szinte azonnal észrevette és visszament érte. Az ajtóban egy hasonló korú lánytól megkérdezte, talált-e egy pénztárcát. – Nemmel felelt, holott ahogy beléptem a mosdóba, azonnal megláttam a bukszát. Csakhogy a pénzt kivette belőle – mondja a fiatal lány, aki legalább iratait rendben visszakapta, ellentétben barátnőjével, aki mintegy 10 ezer forintért csináltathatott új személyi igazolványt, adó- és tb-kártyát, valamint bankkártyát. Pótolhatatlan volt viszont Ilona vesztesége, amikor nagyanyjától örökölt gyűrűjét veszítette el egy bevásárlóközpontban. – A mosdóban vette le egy pillanatra, kézmosásnál. Ottfelejtettem, hiába mentem vissza, majd kerestettem hetekig újságban, rádióban, nem lett meg – mondja a hölgy.

Sokan házi kedvenceiket keresik. Május 17-én tűnt el Kocsis Mártáék Jack Russell fajtájú, fehér színű kiskutyája. A hét hónapos állat Zakó Márta gyermekének kedvence volt, hetente fürdette, a lábánál volt a fekhelye. – Három fajtiszta kutyát találtam eddig, ezeket pénzt nem kímélve juttattam vissza gazdájukhoz. Úgy látszik, én nem remélhetek hasonló jóindulatot – mondja keserűen. Rendőrségi eljárást indított, ugyanis az állat ellopása is jogtalan elsajátításnak, bűncselekménynek számít.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megnyitották a szegedi Móra-múzeumot

Tegnap este nyitotta meg kapuit a látogatóbarát felújítás után a szegedi Móra-múzeum. Az egymilliárd… Tovább olvasom