Délmagyar logó

2019. 01. 23. szerda - Zelma, Rajmund -5°C | 2°C Még több cikk.

Elveszettnek hitt barokk szobor a szegedi kőtárban

Egy elveszettnek hitt, Vasas Szent Pétert ábrázoló barokk szobor került a Móra Ferenc Múzeum kőtárába: az 1760 körül készült alkotást egy idős röszkei lakos, Börcsök József adományozta a közgyűjteménynek.
Zombori István múzeumigazgató felidézte, hogy a török kiűzése után Szeged, ahogy sok magyar város, rohamos fejlődésnek indult, s a település népessége is növekedett. Időnként hatalmas járványok törtek ki, a betegségek ellen azonban csak karanténnal és imával tudták fölvenni a küzdelmet. A kor katolikus vallásosságában Szent Sebestyénnek, Szent Rókusnak, Szent Rozáliának vagy Vasas Szent Péternek különösen fontos szerepet tulajdonítottak a járványok elleni védekezésben. A szenteknek oltárképeket festettek, kápolnákat emeltek és szobrokat állítottak - tette hozzá a muzeológus.

Vasas Szent Péter szegedi szobra - amely az országban az egyetlen ma ismert ilyen alkotás - a XVIII. század végén a ma a nevét viselő utca környékén állhatott. A szoborról több írásos feljegyzés szólt, azonban a Szegedet romba döntő 1879-es nagyárvíz után nyoma veszett.

Lelle József néprajzkutató bukkant a mészkőből faragott alkotás nyomára, ő fedezte föl, hogy a szobor a Börcsök-család röszkei tanyáján áll. A háziak a szentszobornak téglából kisebb emelvényt állítottak, és tavasztól őszig virággal díszítették.

A műalkotást Börcsök József, a tanya mai idős tulajdonosa a Móra-múzeumnak adományozta, Bánvölgyi László szegedi szobrászművész pedig restaurálta.

A barokk szobor a szegedi Vármúzeum kertjében kialakított kőtárban látható.

Olvasóink írták

 • 6. joy 2010. június 16. 07:33
  „Mit keresett volna Vasas Szent Péter Szent Rókusnál?
  Talán kocsmázni volt?”
 • 5. varadipal 2010. március 25. 16:28
  „A szobor a Rokusi templom kertjéből vándorolt az öreghez. <moderálva> Milyen nagyvonalú.
  Meg a múzeum is, hogy a tulajdonjog vizsgálata mellőzésével elfogadta az adományt. Nem hallottak a pesti múzeum kontra örökösök festménypereiről? Ennek nem csak presztízsveszteség lesz az ára.”
 • 4. flexsnake 2010. március 25. 14:47
  „A képen a szobor van?”
 • 3. IVY 2010. március 25. 11:36
  „1. vidai
  Hááát? Csak úgy "hazamentette" az öreg Börcsök::)
  Tipppikus magyar szokás.”
 • 2. favágó 2010. március 25. 09:15
  „Esetleg fényképet is lehetne mellékelni!!”
 • 1. vidai 2010. március 24. 20:49
  „Érdekes. Kíváncsi lennék, hogy került a szobor annak idején Röszkére, a Börcsök családhoz.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Átadták a Sófi-ösztöndíjakat

Walter Fruzsina és Szebeni Gábor első díjas lett a Szegedi Biológiai Központban tartott biológus versenyen, melyen elnyerték a 100-100 ezer forintos Sófi-ösztöndíjat. Tovább olvasom