Délmagyar logó

2018. 12. 17. hétfő - Lázár, Olimpia -10°C | 1°C Még több cikk.

Elveszíthetjük a szegedi szuperlézert

Tudósok és politikusok kongatják a vészharangot a Szegedre tervezett ELI kutatóközpont ügyében.
A kormány halogat, a támogatási szerződésen nincs aláírás, a magyar pályázatra nyert 992 millió forintot nem kapta meg a projekt. A csehek és a románok máris elhúztak tőlünk, helyzetünk egyre kínosabb – még az is előfordulhat, hogy lemaradunk a beruházásról. Pedig az ELI gazdaságilag is hasznos, és akár még Magyarországon végzett kutatással nyert Nobel-díjat is hozhatna - írta az Index.

A további részletekért kattintson ide! >>

Legutóbbi cikkeink a szuperlézerről:

Szegedi Szuperlézer: döntés két héten belül?

Szuperlézer: az apró részleteket vizsgálja a kormány

Lézerközpont: elvágjuk magunkat?

Pénz híján a szegedi szuperlézer is elúszik?

Kósa a szuperlézerről

Olvasóink írták

214 hozzászólás
 • 214. frakk 2010. december 09. 12:03
  „A hadiiparban már annyira túlhaladott kutatások mennek ez ügyben, hogy itt Szegeden a poros nyomukba sem érhetnénk. Már csak ezért sem ezt kellene eröltetni.
  "Az innovatív foglalkoztatással a gyártás, termelés, logisztika, call center, shared service center, adminisztratív területeken van lehetőség új munkahelyek teremtésére illetve a gazdasági válság hatására leépített saját és kölcsönzött munkaerő rugalmas foglalkoztatási formában történő visszaépítésére, ha követnénk a pozitív uniós példát. Magyarországon a kölcsönzött munkaerő aránya 1,4 százalék a teljes foglalkoztatottsághoz képest, míg ez az arány az Európai Unióban ismét meghaladja az 1,8 százalékos mértéket. Ezt a különbséget figyelembe véve, felzárkózva az EU országaiban alkalmazott atipikus foglalkoztatottak arányához akár húszezer új munkaerő alkalmazását jelenthetné. A 2009 óta újra dinamikusan fejlődő munkaerő-kölcsönzés intézménye nélkül az új munkahelyek nagy része egyáltalán nem jött volna létre - mondta el Köves Balázs, az SZTMSZ alelnöke. A munkaerőigényt a vállalatok más (belső) megoldással fedték volna le, melyek nem járnak együtt új munkahelyek létesítésével."”
 • 213. unknown 2010. december 09. 10:38
  „211. N.P. 2010.12.08. 14:56

  Ami az "objektív létismeret"-en túl van - na azt hívják vallásnak.

  Tudod kedves N.P. még van némi meg nem ismert (bármi okból fel nem tárt igazság) összetevő, amit még meg lehetne tudni az embernek mielőtt a valláshoz kellene fordulni. De én azt gondolom, hogy mire minden még megérthetőt felfog, megért a tudomány addigra elfogy az összes kétséges, rejtve maradó kérdőjel. És akkor nem lesz szükség vallásra, mert az ember éppen annyit fog tudni, mintha ő maga lenne az isten. Ez a pillanat akár ma is bekövetkezhetne, ha nem lenne a tudósok között oly hatalmas önzés, féltékenység, erkölcsi széthúzás, gyengeség, meg butaság. vagyis ha a tudósok ki tudnának emelkedni az átlagból. De hol vagyunk ettől?”
 • 212. jozko 2010. december 08. 21:08
  „A lézerhez csak az általános műszaki tájékozottság szintjén értek!

  Az "én koromban" még a rakétatechnika, rádiólokátor technika és a miróhullám volt a sláger-abból az időből való a diplomám.
  Természetesn a haditechnika területén lehetett igazán érvényesülni ezzel!
  Amikor fiatal diplomásként mocorogni ketdtem ezen a területen /újítás, fejlesztés irányában/-bizony falakba ütköztem.

  Módom nyílt az egyik katonai nagy hatalom /ugyan melyiik?/ arzenáljába n a hétpecsétes fejlesztési eredményekre egy pillantást vetni-rögtön megértettem, mennyivel előrébb tartanak annál, amit én már korszerűnek hittem!

  Ezért gondoltam arra, hogy a mi szintünkön /ami kétségkívül világszínvonalú/-talán már túl vannak a szuperhatalmak: persze nem publikálják!
  Mire Szegeden ütőképes állapotba kerülne / a partnerekkel együttműködve/ a "lézerágyú", addigra estleg az Usa vagy az oroszok átadnák a fejlesztési eredményeiket a hadiiparból a civilbe-és esetleg hoppon maradnánk!

  Ezt megelőzendő gondoltam arra, hogy a várható /tervezhető/ képességű lézerünk felhasználói igényeit nem ártana felmérni-és úgy, akkor már nem tökölve, fejleszteni!

  Remélem, nálam sokkal olosabb emberek is gondoltak erre!”
 • 211. N.P. 2010. december 08. 14:56
  „unknown 2010.12.08. 12:45

  Ami az "objektív létismeret"-en túl van - na azt hívják vallásnak.”
 • 210. Csirén 2010. december 08. 13:43
  „Ma olvastam, hogy Kósa, a megépítendő új stadionra kapott 10 milliárdon felül, további 1,2 milliárdot kap a régi felújítására!
  Na kérem mi itt a prioritás?
  Kósa vagy a lézer?”
 • 209. unknown 2010. december 08. 12:45
  „206. N.P. 2010.12.08. 12:32

  Már megbocsáss, de számodra csak azért, mert nem értesz hozzá. Elhiszed, hogy a lét mibenléte csak azért megoldatlan, mert tudósainknak csupa objektív létismerete van. :-)))”
 • 208. unknown 2010. december 08. 12:41
  „205. frakk 2010.12.08. 11:57

  A www.cosmology.hu honlapomon olvasható. Előbb angolul található, de azt legörgetve olvasható magyarul. A lézer ügyünkkel annyi a kapcsolat, az általam említett "perspektíva", hogy az impulzus energiacsomaggal bombázott különböző fémfóliák túloldalán érdekes részecske kibocsájtás felhőt kaphatunk lencsevégre a specifikus észlelő kamrában. Amit ugyanúgy vizsgálhatnánk, mint a CERN-ben... A berendezés teljesítménye mellett ez a lehetőség nyilvánvaló adottság.”
 • 207. porter 2010. december 08. 12:41
  „Sebaj, de szerencsére, a pártok finanszírozására több jut. Van a kinek 1 milliárd! a Magyar Nemzeti Bank felügyelő bizottsága elnökének fizetésének meg négyszerezésére is jutott. A lézer meg kit érdekel!”
 • 206. N.P. 2010. december 08. 12:32
  „unknown 2010.12.08. 10:15

  "Persze, ha tudósaink másként ismernék a létezés folyamata valós tartalmát rögtön felsejlene előttük a perspektíva. " - ez azért igen talányosra sikeredett......”
 • 205. frakk 2010. december 08. 11:57
  „Unknown: azt az elméletet szívesen meghallgatnám, lehetséges?????”
 • 204. unknown 2010. december 08. 10:15
  „192. jozko

  "...És kénytelen vagyok számolni a magyar mentalitással és gyakorlattal! Csak úgy az egyetem mellett kísérleti laboratóriumnak túl drága móka... "

  Az az igazság, hogy sok, nagyon sok szegedi tudós is így véli. Egy villanásért milliárdokat forgatni. Az építéstől a beteljesedésig megy tíz évig, majd készül egy egyoldalas megvalósulás zárójelentés az eredményekről. Fáj a szívem, mert a hivatalos tudomány fantáziája csak eddig terjed. S ez hat ki a politikai döntésre is, ami a realitás a mai szűkös eladósodott helyzetünkben. Persze, ha tudósaink másként ismernék a létezés folyamata valós tartalmát rögtön felsejlene előttük a perspektíva. De ne álmodozzunk róla. A már - itt a DM korábbi időszakában - megjelölt, az ősrobbanás elmélet ostobaságát elvető kész elméletemmel a mai döntéshozók eddig mindig kirúgtak (cosmology.hu). Ez van.”
 • 203. Logaritmus 2010. december 08. 10:11
  „"A különadók és a magánnyugdíjpénztárakból visszakerülő vagyon megteremtheti az ELI pénzügyi feltételeit, a Bajnaiék (IMF) által meghatározott hiány átlépése nélkül...."

  Ekkora szánalmasságot még soha nem olvastam tőled, Achi! Mi lett veled? Legyen már erősebb benned az ész és a lokálpatriotizmus, mint a szemellenző! A Bajnai kormány több, mint 1 milliárdot adott a csődbe juttatott Mórakert TÉSZ megmentésére pedig mekkora politikai adu lett volna hagyni, hogy a fideszes fellegvár fideszesek által vezetett zászlóshajója elsüllyed és tönkre tesz pár száz gazdát. Évekig lehetett volna mutogatni erre a rakás kupacra - de győzött az ész és a jó szándék szerencsére! Most ugyanezt kellene tenni fideszes acsarkodás helyett. De nem nagyon megy ez a jobboldalnak. A Bosszú népe elvakultabb!

  Ákos:

  A bosszú népe
  Úgy tenne jégre,
  Hogy ne is vedd észre,
  Hogy elpusztít

  A lélek üressége,
  A mérce kettőssége,
  Egy bosszúálló isten
  Torzult tükörképe
  E szorgos nép, ha perbe fog,
  Téged elevenen tűzre dob,
  A harag réme, a béke vége,
  Tombol a bosszú népe.

  A bosszú népe
  Úgy tenne jégre,
  Hogy ne is vedd észre,
  Hogy elpusztít

  Ne szabadkozz: Te szabad vagy,
  A hatalmad magadnak akartad,
  Hát szabad-e hagynod, hogy fúrja-tépje
  Hazádat folyton a bosszú népe?
  Félnek tőled, rettegnek,
  És inkább elevenen esznek meg,
  Csak nehogy el tudd mondani végre,
  Hogyan gyűlöl a bosszú népe.

  A bosszú népe
  Úgy tenne jégre,
  Hogy ne is vedd észre,
  Hogy elpusztít

  A gyűlölet rabja
  Majd kiforgatja
  Minden szavamat és átkoz
  Mert aki brancsoknak tagja,
  Az ukázba kapja,
  Hogy üssön, ha nem tartozol a párthoz.

  A bosszú népe
  Úgy tenne jégre,
  Hogy ne is vedd észre,
  Hogy elpusztít

  Dúdold ezt a dalt,
  És aki gyűlöl majd érte,
  Az lesz a bosszú népe!”
 • 202. papsajt 2010. december 08. 09:40
  „"200. Nagyi60 : Botka László kivételével még ki szólalt meg az ügy érdekében a parlamentben?"

  Na ezért lesz Botka a hibás :)

  Viktor bünteti a szegedieket.”
 • 201. KamuNeni 2010. december 08. 08:51
  „Ez a felteteles mod hasznalata a delmafgyarban egy nagy hulyeseg "elveszithetjuk" "El fogjuk vesziteni ha igy folytatjuk..." jobban hangzana es sokkal positivabb lenne. Persze a sok negative gondolkodas miatt megertem a nemtudas es negative gondolkodas tukrozeset jelento "elveszithetjuk" szo hasznalatat is.

  Mo-n ugyanis norma lett hogy mindent a negative felteteles modban hasznalnak mint ez a cikk. A fejlec se jo meg a felteteles mod se jo.

  A szo felteteles hasznalata ebben a hasznalatban bizonytalansagot mutat az olvasonak. Igaz, - bizonytalansag, mert maga a szo jelzi a felteteles mod ezen hasznalata negative es az olvasonak nem ad semmi remenyt csak azt hogy megegy negative jelentes. Legyintesre osztokel. Mig egy szinten negative de positivabb kijelentese ennek az esetnek hogy "el fogjuk vesziteni ha igy folytatjuk.." vitara osztokel es ad okot megjegyzesre, legyintes helyett. Az editor igazan vagy mondjon le vagy menjen vissza iskolaba.

  Ez az ujsag kulonosen sok negative suggestiont ad az olvasok fele.”
 • 200. Nagyi60 2010. december 08. 08:32
  „Nem kellene már megszólalni legalább a szegedi akadémikusoknak ?Ha még az értelmiség elitjét se érdekli a tudományos kutatások lehetőségének megteremtése,akkor megette a fene az egészet.Ha már,úgy tűnik, kezdünk fokozatosan elbutulni,legalább annak a néhány értemes embernek adjuk meg a lehetőséget,hogy előrébb vigyék a világ sorát.Most hol vannak a Batthyány Kör professzorai?Nekik nincs mondani valójuk?Dux László államtitkár helyettes úr nem tudna egy-két jó szót szólni az ügy érdekében?Cak nem akarja azt mondani,hogy a tanárképzéshez jobban ért mint a lézerkutatáshoz?Hol vannak az országgyűlési képviselők?Botka László kivételével még ki szólalt meg az ügy érdekében a parlamentben?Nem kellene már az orrunknál meg az egónknál előrébb látni?”
 • 199. jozko 2010. december 08. 08:32
  „Rozsdás!

  Rászántam magamat!
  Mégiscsak befektetek a lézertechnikába!

  És hogy a jópontokra is esélyem legyen a feleségemnél:
  Befizetem egy lézeres kozmetikai "nagykezelésre".

  A kompromisszumok lehetősége határtalan!
  Juszt sem engedek az olajmonopóliumoknak!

  Jut eszembe!
  A lézerek hatásfoka 20% körüli!
  A "felfűtésükre" felhasznált energia közel ötszöröse a hasznosítható lézer-energiának-
  ami kétségkívül olyannyira koncentrált, amilyet más, ma ismert technológiával nem lehet létrehozni!

  Ámbár ha a fűtőenergiát fosszilis energia felszabadításával kapjuk, akkor még nincs KO a hagyományos /olaj, gáz/ energialobbiknak!
  Végül mégiscsak gázt égetnek, hogy a kozmetikus " szőrszált hasogasson"?”
 • 198. saturnus 2010. december 08. 08:18
  „Frakk./179,181,184-te klinikai eset vagy.A pultz utcában lenne a helyed a zárt osztályon. Enyire megviselt a nagy igérgető csodatevő?”
 • 197. jozko 2010. december 08. 08:08
  „194. Rozsdás:

  Oké.
  Van pár ezer Ft dugipénzem!
  Belevágunk?

  Ámbár amilyen lúzer vagyok én "vállalkozásilag", inkább veszek a feleségemnek Karácsonyra valami meglepit!
  Rövid távon kifizetődőbbnek látszik!

  Látod, nem vagyok egy nagy stratéga.
  Megint az olajmonopóliumok győznek!
  Így váltom aprópénzre a dicsőséget!
  Megint nem irányítom majd az államot-mindig ez van...”
 • 196. achilleus 2010. december 08. 08:07
  „A különadók és a magánnyugdíjpénztárakból visszakerülő vagyon megteremtheti az ELI pénzügyi feltételeit, a Bajnaiék (IMF) által meghatározott hiány átlépése nélkül....”
 • 195. maci52 2010. december 08. 06:12
  „Ha elkészül legalább udvarosnak vegyetek fel,évek óta járok a munkaügyre,sok ezer társammal,sajna széttárt karokkal fogadnak.
  Annak örülök hogy a "városépítő"elvihog a parlamentben,ossza az észt a Városházán,eligazít a MASZopos szektában meg kitudja háhy helyről kapja at apanázst.
  Boldoggá tesz hogy az adózók pénzéből és a külföldi hitelekből ilyen jól élnek.”
214 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Full tilt tango - szenvedély a szegedi nagyszínházban

Full tilt tango címmel a héten jelenik meg Horgas Eszter főként Astor Piazzolla darabjaira épülő új CD-je. Tovább olvasom