Délmagyar logó

2019. 02. 19. kedd - Zsuzsanna -3°C | 13°C Még több cikk.

Elveszíti frekvenciáját a szegedi Rádió Mi

Szeged - Kisközösségi pályázat egyelőre nincs, de a rádió egyébként sem szeretne a műsoridő kétharmadában a Médiatanács elvárásainak megfelelő közszolgálati műsorokat készíteni, vagy másodperces lebontásban táblázatokat összeállítani és küldözgetni, hogy mikor mi ment a rádióban.
Hét év után elveszíti frekvenciáját a szegedi kisközösségi rádió, a Rádió Mi. A stáb június 3-án 12 órás élő adással búcsúzik az FM 89.9-től, de interneten ezentúl is elérhető marad.

„A rádiót működtető Itt Szeged Egyesület 2004-ben nyert műsorszolgáltatási jogosultságot, amely nyolc évre szólt. A Médiatanács jelenleg nem ír ki újabb kisközösségi rádiós pályázatot, így mindenképpen el kell hallgatnunk" – áll a nonprofit rádió honlapján is elérhető közleményben.

Még mindig nincs döntés a Szeged 95,4 megahertzről

Továbbra sincs döntés a Szeged 95,4 MHz sorsáról. Tavaly novemberben megírtuk: négyen pályáztak a kereskedelmi frekvenciára, amelyet a Rádió88 használ. Az NMHH honlapján az olvasható, hogy jelenleg a benyújtott pályázati ajánlat tartalmi érvényességének vizsgálata van folyamatban.

– Kisközösségi pályázat jelenleg nincs, nemrég készült el az új pályázati felhívás tervezete, ez azt jelenti, hogy ha akarnánk sem tudnánk mire pályázni még. De nem is akarunk. Arra például, hogy a műsoridő kétharmadában a Médiatanács elvárásainak megfelelő közszolgálati műsorokat készítsünk, vagy hogy folyamatosan, másodperces lebontásban táblázatokat állítsunk össze és küldözgessünk, hogy mikor mi ment a rádióban, meg hogy ötven-, százezres büntetéseket fizessünk, nincs kapacitásunk. Önkéntesként, munka és egyetem mellett, kedvtelésből rádiózunk, túl sok kényszert nem bírunk el – mondta lapunknak Medvegy Gábor, a rádió munkatársa.

Arra a kérdésre, hogy a frekvencia presztízst jelent-e, a rádiós így válaszolt: – Többletmunkával jár, stabilabb hátteret kíván, és a hallgatók számára – az amúgy szűk vételkörzeten belül – egyszerűbben elérhető egy frekvencián sugárzó rádió, mint egy netes, de presztízse szerintem végső soron a tartalomnak lehet. Inkább technikai kérdésnek gondolom, aminek egyre kisebb a jelentősége, mert egyre szélesebb körben nyílik lehetőség az internetes rádióhallgatásra. Ezt már mobiltelefonon is bárhol, olcsón meg lehet tenni. De most még kétségkívül nagyobb közönséget jelent, ha az éterben is el lehet érni egy rádiót. Hogy „rádiósabbak" vagyunk-e a frekvenciától, nem tudom, frekvencián sem akartunk „rádiósak" lenni, közösségi igényeket szeretnénk kielégíteni, alternatívát nyújtani.

A Rádió Mi által használt frekvencia most üres marad.

– Ha később valaki úgy gondolja, hogy ilyen feltételek mellett is pályázik egy ilyen kis lefedettségű frekvenciára, akkor elképzelhető, hogy ezt jelölik ki neki. Nem tudom, lesz-e ilyen pályázó, sok sikert hozzá. A kalózkodás felesleges kockázat, biztos jó poén, de eleve kiszámíthatatlan, hogy mikor és hol érhető el, nyilván ezt nagydobra verni sem lehet, úgyhogy fontosabb ennél, hogy aki kíváncsi ránk, az a neten akadjon ránk – fogalmazott Medvegy Gábor.

* * *

Búcsúbuli
A lekapcsolást június 3-án egész napos buli előzi meg a Rongy kocsmában és annak udvarán. Vasárnap déltől koncertek, bográcsozás, beszélgetések és a Rádió Mi DJ-i várnak minden érdeklődőt. Fellépnek a rádióhoz közel álló zenekarok, köztük az Attention Chérie, a MoNaStereo, a Tha Shudras és a Nemulass, a DJ-k pedig indie-től és new wave-től a chillen, hiphopon és funkyn át a dubstepig széles stílusválasztékkal készülnek.

Olvasóink írták

22 hozzászólás
12
 • 22. Deadman 2012. június 02. 08:05
  „15. krisztoballit 2012.06.01. 11:42

  ÉN mint JELENSÉGET írtam le a szitut...Nekem semmi bajom az egyetemistákkal Éljenek CSENDBEN NYUGODTAN vagy HANGOSAN és BULIZVA

  Viszont mivel lassan közelebb leszek az 50-hez mint a 40 hez./ 43 / és van volt és lesz lehetőségem egyetemistákat megismerni és beszélgetni VELÜK..Bizton állíthatom hogy ez a szitu amit felvázoltam kb azóta létezik mióta az egyetemet feltalálták..Konkrétan..mikor is megy az egyetemen a legnagyobb "hajtás" ??? A ZH-k idején..honnan lehet tudni , hogy jönnek a vizsgák ?? Kiürülnek a kocsmák ..Ez így volt 10 éve is így lesz 50 év múlva is..

  Nem kell feltalálni a kanálban a mélyedést mert még Én is fizettem anno keresetkiegészítést a Fösulis lánynak most megbecsült orvos..Senki sem kérdezi Töle, hogy miböl finanszírozta a diplomáját mikor annyirra szegény volt a család, hogy jönyvekre is Mi adtunk neki pénzt...Elmúlt szép volt....

  19. badoravarva 2012.06.01. 18:23

  Neked is azt tudom írni, hogy nem kell feltalálni a kanálban a mélyedést..Te is írtad, hogy ez már a 60-as Években is létezett..Mivel 69-es vagyok Én csak azokat a tapasztalatokat tudom leírni amiket ÉN LÁTTAM tapasztaltam és részese lehettem....

  DE mint jelenség amíg egyetemek léteznek ez a jelenség is létezni fog és KELL is....
  Ez ugyanolyan hogy mindig voltak ugymond Stréber diákok és voltak lazák..Voltak és lesznek klikkek... az egyetemen belül
  ez ennyirre egyszerű...Én egyedül akkor csodálkozom amikor néha megkergül a nép azt elkezdenek sírni ríni, hogy ez sincs meg az sincs..”
 • 21. badoravarva 2012. június 01. 21:02
  „20. szatyi
  Ma egyetem tér 2 :)
  Az az utca ami az egyetem épületének a bejáratánál van, ahol kikaptak négy épületet.
  Minden lakót ismertem ott... régen.”
 • 20. szatyi 2012. június 01. 19:05
  „Hol van/volt ez a Táncsics utca az egyetemmel szemben?”
 • 19. badoravarva 2012. június 01. 18:23
  „15. krisztoballit 2012.06.01. 11:42
  Én 1959-től laktam az egyetemmel szemben, a Táncsics utcában.
  Ismertem a kocsmákat ahol a diákok ittak.
  El ne hidd, hogy csak most ilyenek.
  Amióta világ a világ minden korban ezt tette a tanuló ifjuság egy része!”
 • 18. KamuNeni 2012. június 01. 15:39
  „Ja, hat mint mindenhol mashol MO-n a buntetesek meg a hulye idetlen burokracia itt is megol minden business lehetoseget ami esteleg netan netan segitene valamit is a gazdasagon.

  MO-n nncs kulombseg kicsi meg nagy kozott. Mindent tonkre tesznek!!”
 • 17. Hatt 2012. június 01. 13:39
  „5. mgabor 2012.06.01. 07:51

  Na akkor elég szárazon maradsz. Nem kell józanodni!
  Én megyek, és leiszom a tagdíjamat! :D”
 • 16. Esovaro 2012. június 01. 12:10
  „Deadman-nek.En a 60-as hetvenes evekben jartam a szegedi egyetemre ,de akkor is pontosan ugyanigy volt,a kocsmak akkor is egyetemistakkal voltak tele akkor se tudtak elkepzelni mibol telik ra nekik es a fiatalabb oktatok akkor is egyurt ittak a diakjaikkal es buliztak esetenkent vagyis semmi uj nincs benne es semmi nem valtozott azota se es az akkori egyetemistakbol azert lettek neves tudosok,kozeoleti emberek akademikusok ki MO-on ki kulfodon es ugyanugy lesznek a mostaniakbol is”
 • 15. krisztoballit 2012. június 01. 11:42
  „Kedves Deadman, én 3 éve járok a szegedi egyetemre és nagyon sok embert ismerek onnét, de ilyet NEM. Persze ettől lehet, hogy vannak néhányan, de abszolút nem gyakori és nem jellemző. Egyébként az SZTE-re durván 30 ezren járnak, szóval ha minden egyetemista csak havonta egyszer ül be a kocsmába a haverokkal, akkor kiszámolhatod, hogy a kocsma a hónap minden napján megtelik.
  Ez persze ez sarkítás volt, a dolog nyilván nem így működik, de a lényeg, hogy hatalmas a fogyasztói kör, igen. Nem hiszem, hogy bármi rossz vagy kivetnivaló van abban, hogy az ember mondjuk hetente egyszer legurít pár sört a barátai társaságában. Jó, vannak, akik több sört, meg még mást is. Na és?
  Az meg, hogy napközben ott lógnak, nem jelenti azt, hogy nem tanulnak. Az egyetemistának más az időbeosztása, lehet hogy nem kell minden nap 8 órát "dolgozniuk", vagy ha igen akkor sem egyhuzamban. Ugyanakkor vannak olyan hetek, amikor igenis keményen kell tanulni. De a szórakozás és a tanulás nem zárja ki egymást.
  Befejezésül egy jól ismert angol közmondást idéznék: All work and no play makes Jack a dull boy.
  De köszönöm az intelligens választ!”
 • 14. Deadman 2012. június 01. 10:46
  „9. krisztoballit 2012.06.01. 08:26
  Én nagyon sajnálom, ha egy kulturális intézmény bezár mert ha nincs kultura akkor ott bizony az emberek meghalnak agyi sorvadásnak indulnak..Úgy meg pláne ha pl irányított kulturát akarnak rájuk tukmálni...

  A Másik kérdésedre hadd válaszoljak/ Azt sem tudom, hogy miből gondoljátok, hogy az egyetemisták folyton csak isznak és buliznak. / személyes tapasztalattal...Van egy kocsma amit DIREKT azért alakítottak éjjel nappali nyitvatartásra MERT az Egyetemisták MEGTÖLTIK a HÉT MINDEN napján..Egy kedves ismerősőm a pultos ott és azt meséli, hogy fogalma sincs hogy honnan van pénze egynémely nebulónak amikor hétfőtől PÉNTEKIG ott vedel mindennap..Azt most a vedelésen tényleg azt értem, hogy délben odamegy és hajnali 3-ig sőr rövöd megy..Szabin voltam azt kíváncsiságból bementem egymás után három nap ..Kedd-Szerda-Csütörtök és megmondom Őszintén nem hittem a szememben 20-22 éves "felnöttek" akikböl lesz a jövö orvosa Tanára brókera meg mittumén kije szép egyetértésben a pult alá itták magukat mindennap..De mit is látnak Ők mikor együtt ittak a tanszékvezető tanárukkal kisfröccs Rum kombót :)))))))

  Sajnos ez ma már hozzátartozik a mindennapokhoz mint pl az is hogy a "leányzó" prostitucióból egészítoi ki az ösztöndíját hogy tudja a kiadásait fedezni..Ez a BRAVE NEW WORLD :))))”
 • 13. emigrans 2012. június 01. 10:31
  „9. en pont azok miatt az okok miatt nem elek Magyarorszagon amiket felsoroltal...”
 • 12. kis_vakond 2012. június 01. 10:02
  „A rádió Mi nem használt közpénzt, egy olyan közösségi igényt elégített ki, ami anno 2005ben jelentkezett Szegeden. Olyan kulturális rétegeket szolgált ki, akik máshova nem fértek be, és attól tartok ezután sem fognak.
  A mostani közösségi rádiózás szabályával a legnagyobb bajom, hogy alapvetően nem arról szól, hogy a közösség igényeit szolgálja ki, hanem egy pár ember által megfogalmazott általános, mindenkinek szóló közszolgálatot lásson el. A közösségi rádiózás nem erről szól!”
 • 11. trillarom 2012. június 01. 09:33
  „Sajnálom őket:( Változatos, egyedi zenéket játszanak.
  Munka, tanulás..persze fontos dolgok. De szerintem úgy épül az ember természete, kreativitása, szociális érzékenysége, kapcsolatrendszere (ami valljuk be manapság rendkívül fontos..) stb.., ha két tankönyv között körül is néz mik/ kik vannak körülötte. Elmegy kulturális rendezvényekre, akár rádiózni és igen, akár bulikba is. Persze itt akkor lehet általánosítani, h. minden egyetemista részegre issza magát..igen vannak ilyenek is ( vannak alkoholista felnőtt, dolgozó emberek, de nem mindenki az..). De vannak olyan egyetemisták is, akik egy sör mellett teljesen értelmes dolgokról beszélgetnek, sőt komoly, mély dolgokról is. Nyitnak egymás felé, formálódik gondolkodásuk stb.. Ha nem jártam volna egyetemre, most nem lennék az, aki. Ha nem jártam volna el néhány buliba, rendezvényre, és csak a könyv fölött ültem volna, most nem lenne ennyi közgazdász, orvos, jogász, matematikus, informatikus, angol tanár, pszichológus stb..ismerősöm, akikhez bármikor fordulhatok...”
 • 10. PálfiPéter 2012. június 01. 08:56
  „8. 195805 2012.06.01. 08:18

  Amit írtál, nem igaz. A cikkben az áll: önkéntesként, munka mellett.
  Szóval ne gerjeszd a hangulatot. Több ideje marad másra: munka, tanulás.”
 • 9. krisztoballit 2012. június 01. 08:26
  „Úgy látom, jönnek megint a megmondóemberek... elszomorodtam a cikk miatt, aztán a kommenteket olvasgatva ez csak fokozódott. Tudjátok, amiért nem szeretek Magyarországon élni az nem az, hogy rosszabb a megélhetés, mint mondjuk nyugaton, még csak nem is épp a cikkben említett afférok, hanem a társadalomnak a hozzáállása a problémákhoz és egymáshoz. Az emberek semmibe veszik egymást, sztereotipizálnak, segítség helyett keresztbe tesznek egymásnak, meg a másik kínján örvendeznek.
  A témára visszatérve, elképzelésem sincs, hogy miért zavar az Titeket, hogy néhány egyetemista a tanulás MELLETT egyéb tevékenységekkel is foglalkozik, például rádiózgat. Én kb. egy éve ismertem a rádiót, igaz eddig is interneten hallgattam, de szerintem szomorú, hogy egy efféle kezdeményezés a politika és a bürokrácia miatt kudarcba kell, hogy fulladjon.
  Azt sem tudom, hogy miből gondoljátok, hogy az egyetemisták folyton csak isznak és buliznak. Gyűlölöm, ha valaki sztereotipizál, pláne ha jogtalanul. Jobban örülnél, ha minden egyetemista a tanulás mellett a munkában gúvadna meg, mert nem tudná magát máshogy eltartani? Mert erre is van példa, remélem boldoggá tesz. Miért fáj az Neked, hogy egy egyetemistának - talán - jut némi szabadideje és pénze a szórakozásra? Egyébként meg ez sem igaz mindenkire. De igazából felesleges erről vitát nyitni, mert a fejedben prekoncepciók élnek, az ész és a jóindulat meg már rág megfulladt.”
 • 8. 195805 2012. június 01. 08:18
  „Nem is tudom miért is szólnak bele abba amit közpénzből, hírdetésekből tartanak fenn. Miért nem lehet már békességben élni. Megint lesz egy pár munkanélküli aki üzemeltette a rádiót. Hát kell ez nekünk?
  http://bit.ly/MVbO1E”
 • 7. Logaritmus 2012. június 01. 08:10
  „Kell a hely valamilyen ájtatos, vatikáni stílusú narancsomán adónak?”
 • 6. PálfiPéter 2012. június 01. 07:58
  „3. emigrans 2012.06.01. 07:41

  Józanodás...
  Meg tanulás!”
 • 5. mgabor 2012. június 01. 07:51
  „Így, hogy nem lesz frekvenciánk, hirtelen azt sem tudom, hová tesszük azt a sok-sok közpénzt. Megvan, vasárnap elisszuk.”
 • 4. badoravarva 2012. június 01. 07:46
  „Mi jönne?
  Egy Rákosista, Sztálinista kőkemény diktatúra!”
 • 3. emigrans 2012. június 01. 07:41
  „Jate-t atalakitjak es egy sz*r ,sznob hely lesz belole,SZOTE klub bezar, Garaboncias borozo bezar,a Radio MI-nek megszunik a frekvenciaja.... Mi jon meg ezek utan ?”
22 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Eső, felhő, napsütés, villámlás

Ez mind várhat ránk a hétvégén. Körülbelül ebben a sorrendben. Tovább olvasom