Délmagyar logó

2019. 03. 26. kedd - Emánuel 6°C | 13°C Még több cikk.

Elvétve adnak nyugtát a Cserepesen

Szeged - Több árust is megbüntethettünk volna a Cserepes soron – ha adóellenőrök lennénk. A véletlenszerűen kiválasztott kereskedők közül mindössze egy adott nyugtát. A Cserepes soron a kereskedők elmondása szerint gyakoriak az APEH-razziák.
Kínai pólóárustól a magyar fehérnemű-kereskedőig, órástól a táskásig, asztalról áruló kereskedőtől a bódéból kiszolgálóig – senkitől sem kaptunk nyugtát vásárlás után a szegedi Cserepes sori piacon.

Először titokzoknit vettünk egy bódéban, de annak ellenére, hogy az eladó előtt ott volt a nyugtatömb pihent, blokk nélkül kellett távoznunk. Ezután ébresztőórát láttunk 99 forintért, amit asztalról árusított egy fiatalember. Nyugtához itt sem jutottunk. – Ha valami baj lenne vele, visszahozhatjuk? – érdeklődtünk. – Az eladó pár bódéval arrébb hívott, ahol egy kínai árustól két ceruzaelemet vásárolt – szintén nyugta nélkül –, majd egyiket az órába téve mutatta, az bizony hibátlanul működik. Végül elárulta, a kirakott kétszáz órát a Szigeten nyerte, ezeken próbál most túladni. – Nincsen nyugtám, mivel nem szoktam sűrűn itt árulni – mondta.

Egymilliós bírság Józsefvárosban

Egyetlen esetben sem kaptak nyugtát az APEH ellenőrei Budapesten, a józsefvárosi kínai piacon. A vizsgált vállalkozók nem tudták felmutatni az áru eredetét igazoló dokumentumot, s nem tudták igazolni a foglalkoztatottak szabályszerű bejelentését. A kiszabott büntetés várhatóan megközelíti az egymillió forintot.

Következő piaci vásárlásunk egy fehér póló volt, amit egy fiatal kínai nőtől vettünk. Nyugtát itt sem kaptunk – volna, de követeltük az árustól. Kicsit nehezen értette, meg mit is szeretnénk, végül mosolyogva húzott ki egy tömböt oldaltáskájából, ahova néhány másodperccel ezelőtt még a pólónk árát süllyesztette. Nem volt valami profi a nyugtaadásban: a rövid ujjú árát abba a részébe írta, ahol a cég nevének és címének kell szerepelnie, az eladó aláírása az ár helyére került. Nem lepődtünk meg, mikor kérdésünkre azt felelte, nem sűrűn nyúl a világoskék tömbhöz. A szegedi Bodó család is vásárolt, méghozzá két hátizsákot egy szintén kínai származású eladótól a piac másik szegletében. – Nem kaptunk nyugtát, de nem is nagyon reklamálunk miatta. Sűrűn járunk ide, és az a tapasztalatunk, hogy a kereskedők kicserélik a terméket, ha otthon valami hibát találunk rajta – mondta a családfő.

– Tényleg nem adtam volna? Biztosan aludtam – magyarázkodott István, akitől legelőször vásároltuk a titokzoknit, majd visszatértünk hozzá „kellemetlenkedni". – Hatvan forint hasznom van egy páron, és különben is: haldoklik a piac. Még az év végéig csinálom, utána lehúzom a rolót – közölte a délelőtt kereskedőként, délután már üzletkötőként dolgozó férfi. Mi lett volna ha APEH-ellenőrök vagyunk? – Akkor ráfáztam volna és lehet, már jövő hónaptól becsukom a boltot. Fene tudja, talán nem is lett volna rossz. Talán csak egy lökésre várok, hogy végleg abbahagyjam az árusítást – mondta az évek alatti radikális forgalomcsökkenés miatt a piacozásból kiábrándult férfi.

Hogy azért ne csak a szabálytalant vegyük észre: az egyik illatszereket áruló bódéban a százforintos szappan mellett az eladó annak a blokkját is kezünkbe nyomta.

APEH-es és vámos razziák

A Cserepes soron a kereskedők elmondása szerint gyakoriak az APEH-razziák. Az eladók úgy mondták, tíz-tizenöt fős csoportokban, egyszerre szállják meg a piac területét az adóellenőrök. Ilyenkor futótűzként terjed a hír és az első néhány büntetés hallatán minden eladó rekordgyorsasággal megtalálja a nyugtatömbjét. Nagy Péter, az APEH megyei igazgatóságának titkársági főosztályvezetője az ellenőrzések sűrűségéről és a Cserepes soron tapasztalt szabálytalanságokról nem tudott felvilágosítást adni. Azt elmondta, aki nem ad nyugtát, az ellen mulasztási bírságot szabnak ki, amelynek mértéke magánszemélyeknél 100, cégeknél 200 ezer forintig terjedhet. Azt is megtudtuk, csak üzlethelyiségben kötelező „nyugtázni", de a Cserepes sor standjai mind ilyennek számítanak.

Az adóhatóság embereivel egyébként tegnap nem futottunk össze. Vámosokat láttunk, éppen az egyik standot zárták be. Ez annyira friss intézkedés volt, hogy tegnap délután Bácsi Attila, a VPDARP referense még nem tudott mit mondani az akcióról. Az intézkedő vámosok azt mondták, nem nyugtaadás elmulasztása miatt intézkedtek. Bácsi Attilától viszont megtudtuk, hogy a nyári idegenforgalmi időszakban a Dél-alföldi Regionális Parancsnokság munkatársai 2000 ellenőrzést végeztek, melyből minden harmadik esetben állapítottak meg jövedéki és egyéb jogsértést és 8,5 millió forint bírságot szabtak ki. – Főleg nyugtaadási kötelezettség elmulasztása miatt kellett eljárni – közölte a referens.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rekordévadot zárt a szegedi szabadtéri

Szeged - Rekordévadot zárt a Szegedi Szabadtéri Játékok. Csúcsot döntött a hetvenezres nézőszám, és… Tovább olvasom