Délmagyar logó

2019. 01. 19. szombat - Sára, Márió -4°C | 4°C Még több cikk.

Elvirágzott parlagfűért is büntetnek

Szeged - Hatszor több eljárást indított idén parlagfűért a megyei mezőgazdasági szakigazgatási hivatal vásárhelyi növény- és talajvédelmi igazgatósága, mint két éve, és négyszer annyit, mint tavaly.
A büntetések összege az elmúlt két évben kirótt bírságok háromszorosa: 729 esetért 20 millió forint. A hatósági kaszás 406 helyen irtotta a gyomot. A rekordbírságok – Hódi László igazgató szerint – a rekord gyomtermésnek és az ellenőrök nagyobb aktivitásának is köszönhetők. A legszennyezettebb területeket a szegedi kistérség homokhátsági részén és Csongrád környékén találták. A csúcsot egy Csongrádhoz közeli földtulajdonos tartja: 1,5 milliós bírságot szabott ki rá a hatóság. Pollenszemcsét egyre kevesebbet mérnek ugyan a levegőben, utánpótlást még hoz a szél Szabadka környékéről.

Elhanyagolt, gazos szegedi belterületek miatt 100-nál is több eljárás indult az idén. Fotó: Segesvári Csaba
Elhanyagolt, gazos szegedi belterületek miatt 100-nál is több eljárás indult az idén.
Fotó: Segesvári Csaba

Gazos szegedi belterületek miatt az idei három hónapos parlagfűszezonban 113 eljárás indult. Összesen 460 ezer forint bírságot szabott ki az önkormányzat. Két 150 ezres és egy 120 ezres rekorder volt közte. Szeptembertől a megváltozott törvény szerint az eddig csak külterületeken illetékes növényvédelmi hatóság büntet belterületi parlagfűért is. A kényszerkaszálást változatlanul a jegyző rendelheti el. Az ellenőrök folytatják a bírságolást annak ellenére, hogy a hazai parlagfű elvirágzott.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bajai úti vágányzár, tereléssel

Szeged - Szerda este 8-tól másnap reggel 5-ig, csütörtökön este 9-től szintén reggel 5-ig, pénteken este 9-től szombaton délután 2-ig cserélik a vágányokat, és javítják az átkelő útburkolatát az 55-ös úton Szeged határában. Tovább olvasom