Délmagyar logó

2019. 05. 25. szombat - Orbán Még több cikk.

Ember és természet példaértékű találkozása

Szeged - Mind látványosabb a szegedi Tisza Palota építkezése: lassanként testet ölt mindaz, amit eddig csak terveken láthattunk. Kell még némi idő persze, hogy teljes pompájában megmutatkozzék, ami Novák István és fia, Novák Péter rajzasztalán megszületett.
A vezető tervező Novák István DLA, egyebek közt Ybl- és Prima Primissima Díjas építész vallja, a Tisza Palota különleges épület, közvetlen kapcsolatban a természettel.

Szakrális helyen épül a Tisza Palota, két ősi település, Szeged és Tápé közt fekszik – mondja az építész. Összekapcsolja az épített és a természeti környezetet, és hibátlanul illeszkedik a „Tisza, Szeged főutcája" elképzelésbe is.

- A laikus is láthatta, hogy a terület, melyen a palota épül, mélyebben fekszik a környezeténél. Miképpen lehetett a tervezésnél kihasználni ezt az adottságot?
Négy méterrel van mélyebben a terület, mint a Tisza-part. Ez szinte kínálta, hogy a palota alá mélygarázst tervezzünk, ahonnan a liftekkel közvetlenül a lakásokhoz lehet jutni. A garázs fölött, a nagyjából U-alakú épület belsejében intim tér, egy kétezer négyzetméteres, zárt parkos udvar lesz, mely csak az itt lakókat szolgálja. Minden lépcsőházból lesz ide lejárás, igazi közösségi élet folyhat beszélgetéssel, játékkal, grillezéssel.

Novák István szerint a Tisza Palota szakrális hely.
Novák István szerint a Tisza Palota szakrális hely.

- Lépcsőházból lesz szám szerint tizenkettő. A palotát némi idegenkedéssel figyelők éppen a lakások nagy számát említik elsőként. Létezhet-e valódi intimitás egy ekkora lakóközösségben?
A tizenkét lépcsőház jól elkülönül egymástól. Szintenként legföljebb kettő-négy lakás lesz, sőt a tetőtérben csak egy. Minden lépcsőház élhető lakóegység. Az épület szerkezete nem csak nagy szilárdságú, rengés biztos, de jól is hangszigetel. A palota nagysága ellenére a lakók biztonságban érezhetik magukat, mert a lépcsőházakban és a garázslejáróknál is korszerű beléptető rendszer működik majd.

- Hogyan kell elképzelnünk a lakásokat? Milyen minőségű anyagokat építenek beléjük, és például mit látnak majd a lakók, ha kinéznek az ablakon?
- Vagy ha kimennek az erkélyre, hiszen majdnem mindegyik lakáshoz tartozik erkély, vagy terasz. A lakások körülbelül fele a Tiszára néz, némelyikükből látható lesz a Tisza és a Maros találkozása. A többi ablak a sportlétesítményekre vagy az Etelka sorra nyílik. A lakások alapterülete 35 és 150 négyzetméter közé esik. Korszerű, kiemelt minőségű anyagokat használ a kivitelező. A korszerűséghez az energiahatékonyság is hozzá tartozik. Központi hűtés és fűtés lesz az épületben, ennek hatásfoka jobb, mint az egyedi megoldásoké. A fogyasztott energia lakásonként mérhető, szabályozható lesz.

Ember és természet példaértékű találkozása.
Ember és természet példaértékű találkozása.
Látványterv

- Az eddigiek alapján azt is gondolhatnánk, hogy a Tisza Palotával különálló, zárt világ születik. Hol itt a kapcsolódás a környezethez és a természethez?
- Magában az épületben, a földszinten is nyílnak üzletek, kávéház, orvosi rendelők, tehát lesz, amiért tényleg nem kell kimozdulni. A szomszédban már működik egy bevásárlóközpont is gyógyszertárral, és a belváros sincs messze. Helyben adott a sportolási lehetőség a szomszédos létesítményekben, és ha a város tervei valóra válnak, a Tisza Palota szomszédságában épül föl az új fedett uszoda. A környezetétől és a természettől még sincs elválasztva az épület. Az előtte megújuló ártérrel a Tisza-parttal szerves egységet alkot majd. Alig 50 métert kell nyaranta megtenni a szabad strandig.

- Az utóbbi években mind többször előkerül a már ön által is említett „Tisza, Szeged főutcája" elmélet. Egyelőre legföljebb elképzeléseket látni arra, hogy a folyó miként kerülhet újra szervesebb kapcsolatba a várossal. Mondhatjuk, hogy a Tisza Palota az egyik első lépés az elmélet megvalósulása felé?
- Az épülettömb formája nem véletlenül emlékeztet hajóra. Ezzel emléket állít a folyójával hajdan elválaszthatatlan közelségben élő régi Szegednek. Azért is különleges, mert létre hozza az épített és a természeti környezet kapcsolatát. Emiatt is példaértékűnek tekintem a beruházást.

(x)

Olvasóink írták

36 hozzászólás
12
 • 36. SP 2009. február 27. 10:40
  „1 kicsit olyan íze van ennek a dolognak, mintha Novák emlékmű készülne.”
 • 35. katuska1955 2009. február 26. 16:55
  „Csanyiv! A határozat óta gazdasági válság van, és az Etelka sori területet sem sikerült az önkormányzatnak a SZEVIÉP-től kivásárolni. A fürdőből kapott pénznek pedig ezer más helye lesz! Ha lesz egy kis szerencsénk a Tiszán a szabadsrtandon kijelölnek úszásra helyet.”
 • 34. csanyiv 2009. február 25. 22:38
  „Katuska, pedig csak figyelni kéne a közügyeket! Nem pont a Tisza Palota mellett lesz, de az Etelka soron.
  Már Közgyűlési határozat is született róla, amire a Fidesz-frakció is áldását adta. Ha majd a Hunguest kivásárolta a Ligetfürdőből a várost, akkor a pénz is rendelkezésre áll hozzá. Addig meg zajlik a meghívásos tervpályázat.”
 • 33. SP 2009. február 25. 20:09
  „30. hozzászólás gyukolac 2009.02.25. 14:24
  Megrémisztettél.
  Nekem nincs kedvem héberül tanulni.”
 • 32. katuska1955 2009. február 25. 18:13
  „Sajnálom, hogy a cikkben azt írták, hogy a Tisza Palota mellett épül a fedett uszoda, ez csak mese mese mátka...Nincs terv, nincs előkészület, nincs pénz....Mese, mese, mátka....Talán az ovisok még hisznek az ilyen mesékben!!!!!!! Katuska”
 • 31. Piki 2009. február 25. 15:13
  „140!
  Én pedig úgy gondolom (gyukolac-cal kartöltve) hogy a MI MONDANIVALÓNKBAN VAN A VALÓSÁG kisbarátom!! :D”
 • 30. gyukolac 2009. február 25. 14:24
  „140-nek:
  akkor gondolom nem tudsz arról sem, hogy Megyó exminiszterelnökünk (ismertebb nevén: D-209 ügynök elvtárs) írt alá megállapodást 500.000 ezer zsidó Magyarországra való telepítéséről az izraeli állammal.
  Ja hogy az az állam egy kicsit sárba tiporja az ottani nem zsidók emberi jogait? Az kit érdekel.
  Abba kell hagyjam, kopogtattak. Jajaj, a blogrendőrség az... Amúgy nincs cenzúra és diktatúra ám...”
 • 29. 140 2009. február 25. 12:30
  „Vazze, Piki!!!!
  Igazad van, de miért kellett az utolsó mondattal agyoncsapni?!
  Elegem van már abból, hogy itt állandóan zsidóznak, cigányoznak, maszopoznak meg fityiszeznek az emberek!
  Nem lehetne valahogy kulturáltan véleményt nyilvánítani?”
 • 28. Piki 2009. február 25. 12:18
  „Gyukolac!
  Nálad a pont!!!!! :D

  Én személy szerint totál ki voltam akadva, hogy nem uszoda épül a Hafner telep helyére.
  A kedves környéken lakókat bizonyára ez is zavarta volna, nem csak az exfatelep rezgő-mozgó gatterja.:)
  DE AKKOR IS!!!!!!
  Kinek, minek épül(t) ez a förmedvény lakópark? Talán csak nem a hazánkba települt zsidó családoknak?”
 • 27. gyukolac 2009. február 25. 12:13
  „Én láttam már a Novák Peti egy-két munkáját. Sztem negatív példaként kellene mutogatni az egyetemen, elrettentés gyanánt.
  Novák István "elvtárs" több kárt csinált, mint hasznot, még amikor városi főépítész volt. És ezért az áldásos munkáét még Ybl-díjjal ki is tüntették. Vesmás is egy nagy rakás szerencsétlenség. Sztem Ybl forg a sírjában.

  Pl én is építettem házat és az első építészem munkájába úgy belerondított Novák kartárs, hogy az építész visszadta a megbízást, mert úgy már egy rakás gané lett belőle...

  Még egy uszoda és rengeteg új munkahely kell ebbe a városba, nem parasztvakító gigaépület...”
 • 26. Piki 2009. február 25. 11:58
  „Uraim!

  RANDA ÉS KÉSZ!!!!!!!!!”
 • 25. ankusz 2009. február 25. 09:19
  „Tudom,majd megköveztek mert felhozom h milyen külföldön de akkor is!!!Látnátok Ausztriába milyen gyönyörű szépek a lakóparkok,autókat se igen látni az utcán,vannak bőven parkok,a képnél vmennyivel szebb és modernebb lakóparkok vannak.Ideje lenne itthon is végre alkotni vmi hasznosat,szépet és ne csak a betontömbök közt éljünk!”
 • 24. AN 2009. február 25. 08:21
  „Mi van? Beragadt a lakások értékesítése? Kell egy kis reklám a főépítész úrnak?
  Olyan pénzeket kérnek a lakásokért, hogy azért már Újszegeden kertes házat lehet venni, Tápén meg úszómedencéset.”
 • 23. stirlic 2009. február 25. 06:04
  „"Ember és természet példaértékű találkozása." = beton, járda a semmibe, nyírott fű, csenevész fák és bokrok és egy piros izé keresztben... vagy embert vagy természetet nem láttak.
  Az az udvar sok napfényt fog kapni? Vagy csak nyáron, a legnagyobb napállásnál, amikor viszont mindenki győz majd sötétíteni, olyan meleg lesz?
  Ocsmány egy monstrum, annyi köze van a természetességhez, mint a tiziknek mellette. A grillezős duma külön jó. Miért nem megy a Tisza-partra, ha már oly közel van? Ingatlanbiznisz, sovány marketinggel.... Szánalom.”
 • 22. Agyi54 2009. február 24. 23:54
  „Egy csomó munkahelyet is kellene teremteni ott helyben,mert az új lakók nem fognak fölférni az egyetlen városközpontba menő 9-es trolira!!!!!!!!!!!!Már MINDEN HELY FOGLALT!!!
  Így vegyetek lakást a Palotában!”
 • 21. ifj. Nagy Gábor 2009. február 24. 22:44
  „Dova, ezzel több bajom van, vagy marha meredek lesz a part, vagy mély az alagút és a lefolyási viszonyok is romlanak.”
 • 20. dova 2009. február 24. 21:53
  „panoráma

  és egy kis magyarázat a képhez: Egy alagút van a sétány alatt, amiben haladhatnak naphosszat az autók, de még egy egysoros buszparkoló sem lenne lehetetlen.”
 • 19. dova 2009. február 24. 21:50
  „#14 Jaj, cyt!
  Hát a kukkoló panorámára lehetőségét elvitatnád a szerencsétlen odaköltözőktől? Ó-ó. :)

  #17 tozso
  Milyen érdekes, hogy a két funkció ötvözését eddig eggyik cikkben sem olvastam, pedig megoldást jelenthetne, kecske és káposzta módon.
  Nézd csak: http://www.delmagyar.hu/forum-kepek/205/B2047765.jpg

  Üdv
  Dova
  www.criticalmass.szeged.hu”
 • 18. SP 2009. február 24. 15:59
  „Nem valami vonzó hely és látvány volt a fatelep.
  A gatter meg folyamatosan rázta a környező épületeket, mintha 3-as erősségű földrengés lenne.”
 • 17. tozso 2009. február 24. 15:26
  „Én támogatnám, hogy tavasszal, nyáron nem hétköznap, de hét végén le legyen zárva a rakpart a sétálók stb. ( lásd nyáron a Lánchidat ) javára. Hiszen akkor nincs akkora forgalom, mint hétköznap, tehát elbírja a város. hétköznapokon viszont káoszt okozna a lezárása.”
36 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Centizős utcák, utak a belvárosban

Szeged - „Centizhetnek" az autósok Szeged belvárosi utcáiban, hogy elférjenek a parkoló és a szembe jövő kocsiktól. Tovább olvasom