Délmagyar logó

2019. 05. 25. szombat - Orbán Még több cikk.

Emberbarát épületek

Mind többet hallani az elektroszmogról és az emberi élet minőségét csökkentő egyéb káros sugárzásokról. Ezek ellen véd egy komplex sugárzáshatás-gátló rendszer. Régen épült lakásokba éppúgy beszerelhető, mint újonnan létrehozottakba – hangzott el az újszegedi bioépítészeti napokon.
A különböző, sugárzó ártalmakat kiküszöbölő építkezésnek Skandináviában már komoly hagyományai vannak, Magyarországon az építkezésekkor azonban legtöbbször még nem igazán szempont az ilyen jellegű „sugárzásvédelem" – mondja Juhászné Molnár Mariann, az Élet és Energia Kft. tulajdonos-igazgatója. A budapesti cég – mely együttműködik a Magyar Lakásépítők Országos Szövetségével – vezetője tapasztalja: az emberek érdeklődnek a téma iránt, csak épp nem tudják, hová fordulhatnak ez ügyben. Már Szegeden is van néhány lakás, melyet tulajdonosa fölszereltetett az ártó sugárzásoktól védő rendszerrel.

Szelídenergia-ösvény

A természeti értékeket bemutató tanösvények mintájára szelídenergia-ösvényt szeretne létrehozni Szegeden Zentai Rózsa Sándor a bioépítészeti napok egyik előadója, a téma egyik szakértője, a Csemete energiacsoportjával közösen. Tízféle, különböző megújuló energiával működő készüléket tekinthetnének meg az érdeklődők. Az állandóan látogatható, szabadtéri technikai kiállítást – melyet németországi ötlet alapján valósítanának meg; a Dunántúlon már több helyszínen működnek ilyenek – vandálbiztos plexiüveg mögött helyeznék el.

– Szakembereink először is méréseket végeznek lakáson belül és kívül, a különböző sugárzásfajtákkal kapcsolatban, az elektroszmogtól a geopatikus és kozmikus sugárzásokig. Ezután föltelepítik a komplex rendszert, pontosan az adott lakásban érvényesülő ártalmak jellegéhez, s erősségéhez méretezve. Ezt a későbbiek során ellenőrzés követi, újabb mérésekkel. Egyébként minden lakásban más-más a helyzet a sugárzás szempontjából, nem mindegy például, milyen és mennyi elektromos berendezést alkalmaznak a lakók, húzódik-e a közelben trolivonal, forgalmas autóútvonal, működik-e transzformátorállomás. Az sem mindegy, maga a ház miből épült, tégla-, vályog- vagy panelépítmény. A rendszer már húsz négyzetméteres lakás védelmére is alkalmazható – felső határ nincs; a kft. most éppen egy ötezer négyzetméteres kastélyépületet „tuningol föl".

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gregor József érdemrendet kapott

Az 1956-os forradalom ötvenéves évfordulója alkalmából számos kitüntetést, elismerést adott át… Tovább olvasom