Délmagyar logó

2019. 05. 26. vasárnap - Fülöp, Evelin Még több cikk.

Emberkísérlet gyanúja étrend-kiegészítőkkel

Szeged - Illegálisnak és hamisnak minősített számos potencianövelő étrend-kiegészítőt egy független szegedi tudományos kutatás, amely még az engedély nélküli emberkísérlet gyanúját is felvetette egyes termékeknél.
Az ÁNTSZ is vizsgálatot indított az ügyben, s ellenőrei szintén súlyos szabálytalanságokat gyanítanak. Ezért a Nemzeti Erőforrás Minisztérium szigorítaná az étrend-kiegészítők forgalomba hozatalát.

Megdöbbentő eredményre jutottak a szakemberek nemrég a Szegedi Tudományegyetem Gyógyszerésztudományi Karán. Ötvenhárom olyan terméket találtak, amelyet potencianövelőként vagy ilyen hatást sejtetve kínáltak. Megállapították, hogy közülük 25 termék illegálisan került a hazai piacra, azokat ugyanis nem jelentették be az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézetnél (OÉTI). Kémiai vizsgálatnak tíz étrend-kiegészítőt vetettek alá. Közülük hatban – a Hard Night, a Dragon Power, a Golden Night, a Pote-Mix Bumm, a Satibo Alternative Capsule, valamint az UP elnevezésűben – szintetikus gyógyszerhatóanyagot találtak, noha a jogszabályok szerint ilyet az étrend-kiegészítők nem tartalmazhatnak. Tehát ez hamisításnak minősül – szögezték le a szakemberek.

További két termékben mutattak ki a csomagoláson fel nem tüntetett koffeint, illetve johimbin nevű szert, ez utóbbi korábban gyógyszerként volt forgalomban Magyarországon, de ma már nem használják. Tehát a tízből mindössze két olyan készítmény akadt, amely feltehetőleg a csomagolásán feltüntetett összetevőket tartalmazta.

Olvasóink írták

 • 17. majdénmegmondom 2010. szeptember 15. 08:35
  „azt esetleg tudja-e valaki, hogy a dragon power melyik fajtáját tíltották be?
  mert van legalább 3 importőrtől származó készítmény is, de a csak a D.......várról származó az ütős-hatásos
  vagy kérdezzem meg az egyetemen :)”
 • 16. jozko 2010. szeptember 13. 19:48
  „Szokatlan étrend kiegészítő!
  Étkezés előtt, után vagy helyette szoktad ajánlani?

  Mert attól függően ajánlom a harapós lovat, a húsdarálót vagy az éhes oroszlánt...”
 • 15. THE 2010. szeptember 13. 18:44
  „Döbbenet!”
 • 14. cecei 2010. szeptember 13. 17:11
  „Lúzerek mindég voltak , vannak és lesznek akikkel elhitetik, hogy szükségük van étrend-kiegészítőkre. Az étrend helyes összeállításához nem kell különös tudomány, kiegészítő(k) meg végképp nem! Sok féle étel , gyümölcs ,zöldség van amit váltakozva, rendszeresen lehet és kell fogyasztani,( sajnos még ezekben is vannak esetenként különböző vegyszermaradványok) akinek ez nem elég az beteg, orvoshoz kell fordulnia! Nem mindenféle kogyvalékkal tömni magát! Lásd a cikkben ezekről írt megdöbbentő eredményeket!”
 • 13. web 2010. szeptember 13. 16:51
  „Állítólag a Dugonics ? utcában is valahol árulnak különböző termékeket, azok részére akik szklerózis multiplex ill.Alzheimer kórban szenvednek, szalámit kenyeret és egyéb termékeket. Akkor ezek szerint ezt sem szabad, ugyanis minden igazolás nélkül kiadják azt.”
 • 12. jozko 2010. szeptember 13. 14:40
  „Kiegészítők nélkül is hatásosak:
  Combja, melle húsa....

  Pénisz-pótlékként ajánlják: 3000 ccm-nél nagyobb hengerűrtartalmú járgányok /nem IFA/....is”
 • 11. favágó 2010. szeptember 13. 13:55
  „SWIFTMAN! Meg a sárgarépa! Csak jó erősen mellé kell kötözni!:-))
  És név szerint melyik az az 53 készítmény és ki a forgalmazójuk? Vagy azt nem lehet leírni? Nekik jogaik vannak? És azoknak nincsenek jogai akik egyszer próbaképpen kipóbálták és valamelyik mellékhatás a 100-120-ból nem használt neki?:-((”
 • 10. igazságkereső 2010. szeptember 13. 13:26
  „#9.deszkás: Kit váltottak le, mert Róna Pétert biztosan nem, hiszen Ő külföldön tevékenykedett sokáig!”
 • 9. deszkás 2010. szeptember 13. 11:46
  „IGAZSÁGKERESŐ! Le is váltották mert másként beszélt mint szabad lett volna!!( R.Pétert)”
 • 8. diverfrog 2010. szeptember 13. 11:42
  „Ha csak étrendkiegészítőkkel kísérleteznének...
  Tetszünk még emlékezni a "jól" sikerült vakcinára??? :)”
 • 7. klj_54 2010. szeptember 13. 11:41
  „6. hozzászólás igazságkereső 2010.09.13. 11:27
  Ez a kormány pont úgy haszonélvezője a bankoknak mint az előző!
  Túl nagy az összefonódás, lád B. Nagy esetét!”
 • 6. igazságkereső 2010. szeptember 13. 11:27
  „Persze azt is jó lenne kísérletképp azonnal bevezetni, hogy visszaállítják a devizahitelesek 2008 nyarán megkötött szerződés szerinti havi törlesztőrészlet összegét az évi 4, ill.5 %-os inflációt rászámolva és vizsgálni lehetne a fizetési hajlandóságot,készséget és képességet.Nem kellene itt mellébeszélni, a bankok maguknak vindikálták azt a jogot, hogy tetszés szerinti árfolyamon követelik az adósoktól a tartozást!Joseph Stieglitz Nobel díjas közgazdász tegnap nyilatkozta a Hír TV-ben,hogy ez az egész devizaárfolyam egy virtuális hóka-móka a magyar bankok részéről, az ég világon semmi köze nincs a svájci frankhoz, különben is az is kiderült,hogy 30 % -al csökkent a CHF értéke, de a bankok ennek ellenére még mindig 220 körüli árfolyamon számolnak.Ideje lenne végre a lakosság teljes és szándékos tönkretételét végképp befejezni,ebbe egy társadalom rokkanhat bele és ez nem lehet megengedett még a bankvilágnak sem.Éppen ezért a kormánynak azonnali olyan intézkedést kell hoznia a Parlamenttel elfogadtatva, hogy a bankok azonnal állítsák le a devizahitelesek szándékos tönkretételét! Miért kell ezen annyit hezitálnia, hiszen Róna Péter neves közgazdász is megmondta, hogy ilyen magatartás nem megengedett nyugat-európában, akkor miért is kivétel ez alól a mohó magyar bankrendszer??!!”
 • 5. keiner 2010. szeptember 13. 10:15
  „1. klj_54 :-)))”
 • 4. deszkás 2010. szeptember 13. 09:37
  „Akkor ez a vásárló szándékos félrevezetése?”
 • 3. SWIFTMAN 2010. szeptember 13. 09:31
  „Megdöbbentő, hogy mi minden szart beszednek a droidok hogy felálljon. Szerintem a legjobb gyógyszer a NŐ.”
 • 2. Mathiasking 2010. szeptember 13. 09:12
  „A lényeg: melyik lobbi pénzelte a vizsgálatokat? Az, hogy független valami, ma már nincs jelentősége. Hiszen tudjuk, hogy minden és mindenki függ valamitől vagy valakitől.”
 • 1. klj_54 2010. szeptember 13. 09:09
  „A kormány jelenleg is kisérletezik, hol is van az emberek tűrőképessége?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Idén is van szegedi jelöltje a Rotary Irodalmi Díjnak

Szeged - A szegedi Szilasi László regénye az egyike annak a hét kortárs szépirodalmi kötetnek, amely… Tovább olvasom