Délmagyar logó

2018. 12. 10. hétfő - Judit 2°C | 8°C Még több cikk.

Emberrel barátkozik a fekete gólya

Egy fekete gólya került néhány napja a Szegedi Vadasparkba. Ez eddig nem lenne újdonság – fekete gólya már több is volt itt; sérült példányok, amelyeket sikerrel gyógyítottak meg, majd eresztettek szabadon. De ez a mostani csak és kizárólag az embert fogadja el fajtársaként.
A Szegedi Vadasparkba már korábban is került fekete gólya
– Egy bizonyos: ember nevelte föl, néhány napos kora óta – mondja Veprik Róbert, a vadaspark igazgatóhelyettese. Hasonló az eset, mint a nagy német tudós, Konrad Lorenz mesterségesen fölnevelt vadlibáival, melyek kibújva a tojásból az embert pillantották meg legelőször, tehát hozzá kötődtek mint szülőhöz. S hogyan került az emberhez ez a fekete gólya – kiszedték a fészekből (ami elítélendő), vagy kiesett és fölnevelték (ami helyes), nem tudni. De nyilván nem szakember nevelte föl, mert ő visszahelyezte volna a fészekbe, vagy ha ez lehetetlen lett volna, egy másik feketególya-fészekbe – halljuk az igazgatóhelyettestől.

Egyébként az ország túlfeléről, a Duna–Ipoly Nemzeti Park Igazgatóságától került ide, kalandos úton. A nemzeti park szakemberei, mikor a madár hozzájuk jutott, azt hitték, valamilyen sérüléssel küzd, ám kiderült, semmi baja. Meggyűrűzték – nemzetközi azonosító adatokat tartalmazó madárgyűrűvel látták el –, és szabadon eresztették. Pár nap múlva Kiskunfélegyházán tűnt fel, s a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóságának emberei a Szegedi Vadasparkba szállították. Így került a vadasparki gólyamenhelyre, a sérülten talált, itt gyógyuló-telelő, vagy épp családot alapított fehér gólyák közé.

Szabadon lehet-e ereszteni valaha is? Ez a kérdések kérdése – mondja Veprik Róbert. Az ilyen, pár napos korától fogva ember nevelte madarakat nagyon nehéz a fajtársaik közé visszaszoktatni. Persze megvan rá az esély: a vadasparki fehér gólyák – melyek a feketének közeli rokonai – hatására előbb-utóbb elsajátítja a gólyára jellemző viselkedésformákat a fiatal fekete gólya. Már az is haladás, hogy nemcsak marhahúscsíkokat hajlandó enni, mint korábbi tartózkodási helyein, hanem szépen szedegeti ki a vadasparki tóból a többi gólyával együtt a kishalakat.

– A telet mindenképpen nálunk tölti – így az igazgatóhelyettes –, evezőtollait kissé megkurtítjuk, nehogy kiszálljon a park területéről és elüsse egy autó, vagy villanyvezetéknek csapódjon. Evezőtollai tavaszra kinőnek, s lehetséges: amikor visszajönnek Afrikából a fekete gólyák, ő is csatlakozik a hazatérőkhöz.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Leépítés a laborban, perel a szakszervezet

Kilencvenhat álláshelyet szüntettek meg február óta a tetemes adósságot felhalmozott szegedi… Tovább olvasom