Délmagyar logó

2019. 02. 20. szerda - Aladár, Álmos 1°C | 12°C Még több cikk.

Emberzabáló gengsztergépezet

A Békés Megyei Jókai Színház társulata Bodolay Géza rendezésében Brecht Állítsátok meg Arturo Uit! című darabjával vendégszerepel ma este 7 órától a Szegedi Nemzeti Színházban.
Jelenet a békéscsabaiak Brecht-előadásából. Fotó: DM/DV
Bertolt Brecht, a színházi fenegyerek 1941-ben Finnországban várta, hogy megálljon végre a 20. század emberzabáló gengsztergépezete. Arturo Ui föltartóztatható fölemelkedése – mondja darabjának eredeti címe. A chicagói gengszterkörnyezet persze csak fikció. Az Európát fölzabálni szándékozó Nemzetiszocialista Német Munkáspárt – ahogy Hitlerék magukat nevezték – még javában hitt a csodafegyverben, mely megmentheti őket is a végső bukástól. A Zöldségkereskedő tröszt emberei meg velük hittek. Aki mégsem – annak vége volt...

– „Aki nincs velünk, az ellenünk van." A jól ismert diktátorjelszót a magyarországi pribékek is Arturo Uitól hallhatták volna először, ha olvastak volna bármit – véli Bodolay Géza, a Békés Megyei Jókai Színház produkciójának rendezője, aki szerint bár több mint hat évtized telt el, de a virágkereskedő gengszterek, a frusztrált népszerűség-hajhászók, az erőszakkal és hazug megtévesztéssel operálók, valamint a gyáva zöldségesnyájak itt legelnek körülöttünk Fehéroroszországtól Amerikáig, Afrikától Dél-Amerikáig. Vajon marad-e kedvünk megállítani őket? Igaza volt-e Brechtnek, miszerint Arturo Ui föltartóztatható? Az itt a kérdés.

A nagyszínházban ma este Arturo Ui, a gengsztervezér szerepében a Jászai-díjas Gáspár Tibort, a békéscsabai közönség kedvencét láthatják a szegedi nézők, Giuseppe Givola, a virágkereskedő gengszter pedig a 2003-ban távozott szegedi színigazgató, Korognai Károly lesz. A további főbb szerepekben többek között Reiter Zoltán, Hodu József, Dariday Róbert, Presits Tamás, Kovács Edit, Kiss Jenő, Jancsik Ferenc, Felkai Eszter lép fel.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elfogadták a költségvetést

Elfogadta tegnap a szegedi közgyűlés a város 2007-es költségvetését. A kormánypárti képviselők… Tovább olvasom