Délmagyar logó

2019. 03. 21. csütörtök - Benedek 0°C | 14°C Még több cikk.

Emelnék az orvhalászok büntetését

Szeged - Akár félmillió forintos büntetést is fizethetnek ősztől az orvhalászok, akiket elkapnak a rendőrök. A Tiszán elszaporodtak az elektromos géppel halászó rabsicok, ezért a rendőrség a halőrökkel közösen sokkal szigorúbban ellenőrzi a folyón halászókat.
Felbecsülhetetlen kárt okoznak a tiszai halgazdaságnak és az élővilágnak is a folyó halállományát pusztító orvhalászok. Az Alsó-Tisza vidékén ezért mostantól a halászok hajóit is átvizsgálják a rendőrök. Olyan szerkezeteket keresnek, amelyek alkalmasak az elektromos halászatra. Ilyen például maga a halászógép, vagy az olyan halkiemelő szák, amelybe elektromos áramot vezettek - mondta Dávid Imre, a Szegedi Vízirendészet parancsnoka.

Az elektromos halászógépet a szakemberek szigorú szabályok mellett, csak kutatási célra és haltelepítésre használhatják. Ennek a gépnek az egyszerűsített másával halásznak a Tiszában az orvhalászok. Alkalmanként akár 2-300 ezer forint értékű halat - leginkább pontyot, süllőt és harcsát - is el tudnak lopni.

Az idegi impulzusokat gátolja a kibocsátott elektromosság, az elektródához közeledve gyakorlatilag a hal mozdulatlanná válik. Ez a bénulás azonban csak egy ideig tart - mondta a Független Hírügynökségnek Györe Károly, a Halászati és Öntözési Kutató Intézet tudományos munkatársa. Az orvhalászok eszköze olyan erős áramot vezethet a vízbe, amely egyszerűen eltöri a hal gerincét és az állat elpusztul.

Az orvhalászok, ha elkapják őket, most 100 ezer forintos büntetésre számíthatnak, de a hírek szerint az agrártárca azt tervezi, hogy félmillió forintra emelnék a bírság összegét.

Olvasóink írták

  • 3. ZOLI51 2008. augusztus 03. 13:48
    „AUSZTRIÁBAN BAD AUSSEÉBEN VAN EGY MARHA NAGY TÓ,PATAKOKKAL,ÉTTERMEKKEL, OTT EGY3 FŐS CSALÁD HALÁSZIK-TELEPT-ÉTTERMET LÁT EL,HOGY CSINÁLJÁK....................KIVÁLLÓAN!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!ITT NAGYONSOKAN HALÁSZNAK A HAL IS DRÁGA HALÁSZBÓL IS TÖBB VAN”
  • 2. ráérő 2008. augusztus 03. 10:57
    „Ha nem akar le bukni akkor lépjen be Htsz.be és már folytathatja immár legálisan és még horgászok pénzéből is kaphat,a mostan magát hivatásos halásznak tartok fele is orvhalászként kezdte, és teljhatalommal rendelkezik a Tiszán..”
  • 1. posTÁSKA 2008. augusztus 03. 00:19
    „Végre! A rabsicok és halászok nagyobb kárt okoznak a Tisza hal állományában mint a cián mérgezés okozott, ahol leginkább csak a busa állományt érintette a mérgezés. Valamit ideje tenni”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mindkét irányban várakozni kell Röszkénél

Röszke - A delmagyar.hu értesülése szerint már öt órát kell várakozni a kilépésre a Röszke… Tovább olvasom