Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 1°C Még több cikk.

Emelt szintű matúrák

Szeged - Megkezdődtek tegnap az emelt szintű szóbeli érettségik: a megye összes érintett tanulója – 1635 diák – Szegeden vizsgázik, jövő szerdáig. A Gábor Dénes középiskolában tegnap egyes maturálókat öltönyük, másokat a globalizációról szóló tétel idegesített.
Egyetlen, a nyugalom megzavarására alkalmas kép- vagy hangeszköz sem volt tegnap a szegedi Gábor Dénes Gimnázium és Műszaki Szakközépiskola egyik épületének emeleti folyosóján: még a csengőbe is papír zsebkendő került, hogy néma maradjon. Elkezdődtek ugyanis a szóbeli érettségik: tegnaptól jövő szerdáig az emelt szinten vizsgázók adnak számot tudásukról.

Lehajtott fejjel, szinte vigyázzban állt az egyik terem ajtaja előtt Vidakovic Arsen. – Nem izgulok, csak melegem van az öltönyben – tájékoztatott. A piarista gimnáziumban, esti tagozaton tanul (a szabályok szerint a diákok nem emelt szintűzhetnek saját iskolájukban), csak jövőre fog érettségizni, angolból azonban előrehozott vizsgát tesz. – Nyolcadik óta nem tanulom ezt a nyelvet. Éltem viszont külföldön, sok angol műsort néztem. Nem tartok a vizsgától, szerda éjfélkor tudtam meg, hogy tételt kell húzni – mesélte.

A Kőrösy végzőse, Balla Renáta elsőként ült a vizsgabizottság elé. Fotó: Miskolczi Róbert
A Kőrösy végzőse, Balla Renáta elsőként ült a vizsgabizottság elé.
Fotó: Miskolczi Róbert

A háromfős bizottság elé némiképp felkészültebben érkezett a Kőrösy József szakközépiskola végzőse, Balla Renáta. Közgazdasági ismereteiről adott számot, mégpedig a 10 vizsgázó közül elsőként: kilenckor kezdett, háromnegyed órát töltött a teremben. Úgy érezte, sikerrel. – Vasárnap óta tanulom a 28 tételt. Az SZTE Gazdaságtudományi Karára megyek, pénzügy és számvitel szakra – mesélt távlati terveiről. A közelieket továbbra is a tanulás határozza meg: középszintű szóbelije június 23-án lesz.

Menetrend

A szóbeli érettségire is szigorú szabályok vonatkoznak: reggel nyolc óra előtt nem kezdődhet, este hatig be kell fejeződnie. A diákoknak – kivéve az idegen nyelveknél – legalább 30 perc felkészülési időt kell biztosítani. A feleltetés időtartama nem haladhatja meg a 20 percet. Az emelt szintű szóbeli érettségik június 11-éig zajlanak, a középszintű vizsgák június 16-a és 27-e között lesznek.

Az angolt kérdező két bizottság előtt 30 tanuló maturált. Nem csak szegediek: emelt szintű szóbelit ugyanis csak a Tisza-parti városban tehettek a diákok, akik közül sokan Vásárhelyről, Makóról, Szentesről, Csongrádról utaztak ide.

Így tett Kendi Éva és Maksa Edina, a Bethlen Gábor Református Gimnázium érettségizője is. Edina édesanyja, Maksáné Alacsi Kinga fuvarozta őket, s izgult velük együtt a folyosón. – Jobb lenne otthon, a megszokott suliban vizsgázni, de azért így sem vészes. Erre a szóbelire amúgy sem lehet készülni: vagy beszél valaki angolul, vagy nem. Nincsenek konkrét tételek, 20 témát adtak meg – például: család, sport, globalizáció, környezetvédelem – avatott be Éva. – Az elsőről szívesen beszélnék, utóbbi kettőről nem annyira.

Tegnap megkezdődtek a szóbeli érettségik. Fotó: Miskolczi Róbert
Tegnap megkezdődtek a szóbeli érettségik.
Fotó: Miskolczi Róbert

Számok

Összesen nyolc vizsgahelyen érettségiztek tegnap Szegeden, a legtöbb iskolában egy tantárgyból – a Dugonics András piarista gimnáziumban történelemből, a Radnóti Miklós gimnáziumban biológiából –, de a Kőrösyben például franciából, németből és olaszból is maturáltak. Csongrád megyében 1280 szegedi, 122 hódmezővásárhelyi, 104 szentesi, 66 makói, 60 csongrádi és 3 kisteleki diák tesz emelt szintű szóbeli vizsgát.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megnyílt a tíznapos könyvünnep Szegeden

Szeged - Nem változtak a könyvárak tavaly óta. A csütörtökön megnyílt idei ünnepi könyvhéten… Tovább olvasom