Délmagyar logó

2018. 12. 10. hétfő - Judit 2°C | 8°C Még több cikk.

Emlékezetes szökések

Szeged - A büntetésüket töltő elítéltek legérdekesebb szökéseit gyűjtöttük össze korabeli források segítségével: Gömbös Ernő Ausztriáig, Orgona Dezsőék a Csongrádi sugárútig jutottak.
Megszökött egy öt év börtönre ítélt vádlott a Szegedi Városi Bíróságról április 22-én; a 32 éves Winner Márk az épület egyik földszint tárgyalótermének ablakán keresztül menekült el – írtuk korábbi lapszámainkban. Összegyűjtöttük, hogy az elmúlt években kik, és hogyan próbáltak meglépni az igazságszolgáltatás elől.

Az évszázad szökése

Az első szökés 1885-ben történt a szegedi börtönből, de a források hallgatnak az eset körülményeiről. A következő akcióra 1919-ben került sor, amikor a Csillagba a moszkvai vöröskereszt Budapesten letartóztatott küldöttségét zárták. A kommunisták a szökés fejében megvesztegették a francia őröket. A Csillag lakóinak ekkortájt több lehetőségük volt külső helyszíneken dolgozni. Így oldott kereket 1935-ben Magyar Pál, aki egy újszegedi bérgazdaságból lépett olajra. A férfi Szőregig jutott, a csendőrség innen szállította vissza az intézetbe. Ez mégsem keserítette el a fogvatartottakat, rá két napra az intézet nagyfai gazdaságából szökött meg egy Juhász János nevű férfi, aki 5 nap múlva önként adta fel magát.

Az évszázad szökése 1946 szeptemberében történt, amivel a Délmagyarország is kiemelten foglalkozott. Feltehetőleg belső segítséggel lépett meg a Csillagból Gömbös Ernő háborús főbűnös, Gömbös Gyula miniszterelnök fia, Szálasi Ferenc segédje, akit háborús bűntettekért 10 évre ítéltek. Gömbös az asztalosműhelyben kapott munkát, ahonnan óránként mehetett ki cigarettázni. Az egyik szünetben mászott fel a műhely tetejére, ahol egyes források szerint egy létra várta. Gömbös Ernő szökése sikeres volt, feltételezések szerint dzsip várta, ami egészen Ausztriáig repítette.

Bútorgyári kísérletek

1953-ban hat elítélt akart megszökni a bútorgyárból, de tervükről információt kapott a parancsnokság. Egy évvel később öt férfi kísérelt meg szökést úgy, hogy cellájuk plafonját kibontották. Az őket lebuktató tizedest előléptették, és 400 forint jutalmat kapott. 1958 márciusában az Alföldi Bútorgyár területéről szökött meg az emberölésért elítélt Baksa Sándor. A krónikák szerint felmászott a porcsatornába, a szellőző sodronyát kibontotta, a tetőn rabruháját levette, egy kötélen pedig leereszkedett a Pozsonyi Ignác utca 11. szám alatti ház udvarára. 1962-ben szintén a bútorgyárból kísérelt meg elszökni Fónagy Tibor. Ő a gőzvezető aknában rejtőzött el, de megtalálták.

Gyilkosság és lövések

Az egyik legvéresebb szökési kísérletre 1964-ben került sor. A bútorgyárból Less István és Pósa István próbált megszökni. A művezetőt egy előre megrongált szekrényhez hívták, majd vasreszelővel fejbe vágták, ám tettüket egy másik művezető felfedezte. A két elkövetőt halálra ítélték. 1966-ban a bíróságon tárgyalásra előállított Biltsik László a mellékhelyiségbe kéredzkedett, majd ott bilincsétől megszabadulva elfutott. Rá egy évre újfent a bútorgyárban történt szökési kísérlet: Monostori Mihály a gázelszívóban bújt el, de hiányát a művezető észrevette, így hamar megtalálták.

A Csongrádi sugárút 46. szám alatti házig jutott 1971 júniusában Orgona Dezső és Törőcsik Péter. Kifűrészelték ablakrácsukat, egy üres őrtorony alá mentek, majd át a falon leugrottak az utcára. Feltörtek egy kocsit, amivel a Csongrádi sugárútra hajtottak. Itt fogták el a szökevényeket.
A Csillag környékén 1974 januárjában lövések is eldördültek. Tóth Imre séta közben ugrott ki a sorból, felmászott a bútorgyár tetejére, majd onnan leugrott a járdára. A veszélyes bűnöző megsebesült, így sikerült elkapni. 1985 tavaszán Kecskeméti Sándor a Csillag udvarán várakozó autóbusz alvázán rejtőzött el, egészen Kiskunfélegyházáig utazott így, ahol a járókelők között vegyült el, de később őt is elfogták.

Az utolsó szökés 1991-ben történt a börtönből, amit Boda Ferenc hajtott végre. Milák Pál elítélt 1998-ban nem innen, hanem a volt II-es kórház pszichiátriai osztályáról lépett olajra, de hamar elkapták.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Biciklist gázoltak a Vértónál

Szeged - Vasárnap fél egy után néhány perccel elütöttek egy kerékpárost a Vértónál. A balesetet… Tovább olvasom