Délmagyar logó

2019. 02. 17. vasárnap - Donát -2°C | 12°C Még több cikk.

Emléktáblát avattak Gregor Józsefnek

Domborműves emléktáblát avattak az október végén elhunyt Gregor József tiszteletére az ünnepek előtt, szombaton este a Szegedi Nemzeti Színház előcsarnokában.
Az özvegy az emléktáblánál. Fotó: Frank Yvette
Családtagok, kollégák, barátok, tisztelők töltötték meg a nagyszínház előcsarnokát szombaton este, a Játék a kastélyban előadása előtt az október 27-én elhunyt Kossuth-díjas operaénekes, Gregor József tiszteletére felállított bronz domborműves márvány emléktábla felavatásán. „Dicsérjük Sarastrót, Sarastrót dicsérjük..." – csendült fel a kórus A varázsfuvolából a színház énekkarának előadásában, Molnár László zeneigazgató dirigálásával. Botka László polgármester és Székhelyi József, a teátrum főigazgatója leplezte le a város díszpolgárának és a színház örökös tagjának emléktábláját. Gregor József bronz arcképét – amely éneklés közben ábrázolja a már betegséggel küzdő művészt – Lapis András szegedi szobrász mintázta meg. A márványlapon a következő felirat áll: „Csak úgy áradt belőle, hogy szólaljon meg belőlünk, bennünk, értünk: AZ EMBERI HANG." Hatvanhét betű – arra utalva, hogy életének 67. évében hunyt el a legnépszerűbb magyar operista.

Botka László és Székhelyi József az emléktáblánál. Fotó: Frank Yvette
„Nem múlnak ők el, kik szívünkben élnek..." – Vághelyi Gábor baritonista Juhász Gyula Consolatio című költeményével emlékezett pályatársára, majd egy szép karácsonyi dal erejéig felvételről Gregor József hangja is megszólalt. Az énekes özvegye, Gregorné Takács Mária megrendüléssel fogadta az ünnepséget, a népszerű színésznő, Gregor Bernadett is könnyezve mondta: édesapja hangfelvételeit nem tudja elérzékenyülés nélkül hallgatni.

A Heim Pál Gyermekkórházat támogatják és a hajléktalanokat segítik a jegybevétel egy részével és a tombolából befolyó összeggel a budapesti operabál szervezői. Egy harmadik forrása is lesz a jótékonyságnak: a rendezvényt megelőző hetekben árverésre bocsátják Dárdai Péter festőművész Gregor Józsefről készült olajképét. A festmény az énekes 2005-ös operabáli fellépése kapcsán készült, és ereje teljében, egyik kedvenc szerepében, életvidám, mókázó Falstaffként ábrázolja. Az alkotást az operabálon is kiállítják február 10-én a Magyar Állami Operaházban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kovács Mihály mellett Szegedi Zsolt is megy

Távozik posztjáról a szegedi rendőrkapitány és a megyei főkapitányság bűnügyi osztályának vezetője.… Tovább olvasom