Délmagyar logó

2019. 07. 21. vasárnap - Dániel, Daniella 18°C | 32°C Még több cikk.

Emma a legnépszerűbb Zákányszéken

Szeged - Akár négy könyvet is hazavihetne minden balástyai, olyan nagy a helyi bibliotéka állománya. Az országos könyvtári napok kapcsán az olvasók és a lapoznivalók számára voltunk kíváncsiak a kisteleki és mórahalmi járásban.
– Hétfőn olvasókört szerveztünk a gyerekeknek, tavasszal Laczkfi János író járt nálunk – mondta Kocsisné Benkő Beáta, a balástyai könyvtár vezetője arról, milyen programokat rendeznek a helyi bibliotékában. A most zajló országos könyvtári napok kapcsán mértük fel Mórahalom és Kistelek térségének bibliotékás kapacitását.

Kocsisné Benkő Beáta elmondta, több számítógéppel rendelkeznek, az internetezés ingyenes, sokan járnak emiatt is. Jelenleg 527 beiratkozott betűfaló van a 3452 fős településen, meglehetősen nagy, 17 ezer 800-as könyvállománnyal.

Gyerekek a balástyai könyvtárban. Falusi betűfalók. Fotó: Karnok Csaba
Gyerekek a balástyai könyvtárban. Falusi betűfalók.
Fotó: Karnok Csaba

2795 zákányszéki közül 349-en tagjai a helyi biblotékának. Paraginé Tóth Edina könyvtárostól megtudtuk, napilapok, folyóiratok is az olvasók rendelkezésére állnak, több rendezvényt tartanak az épületben.

Országos könyvtári napok

2013-ban október 7–13. között rendezik az országos könyvtári napokat az Informatikai és Könyvtári Szövetség szervezésében, a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával. A szakmai szervezet 2006-ban alakította tartalmában és formájában egységessé az október eleji eseményeket, amellyel népszerűsíteni kívánja a településeken működő könyvtárak hagyományos és megújuló szolgáltatásait. A múlt évben 3000 programon 153 ezer résztvevőt regisztráltak.

– Fábián Janka Emma-trilógiája a legnépszerűbb olvasmányunk, természetesen főleg a nők kölcsönzik – mondta a könyvtáros. Hozzátette, a vasárnapi vásárt összekötik a könyves hétvégével, kiköltöznek a területre. Bárki beiratkozhat, és akár 50 forintért is vehet könyvet betűkre vágyó vásárló.

A két térség bibliotékái közül Mórahalom rendelkezik a legnagyobb állománnyal és a legtöbb olvasóval. 2115-en tagjai a 6072 fős településen a Tóth Menyhért Városi Könyvtárnak, ahol 27 ezer 592 könyv áll az érdeklődők rendelkezésre. A 7020-as lélekszámú Kistelek könyvtára nem sokkal marad le, 25 ezer 964 olvasnivalót számoltak itt össze. Arányaiban Dócon kiváló a helyzet a beiratkozott könyvmolyok tekintetében: a 781 fős lakosságból 227-en tagok a bibliotékában, úgy, hogy az elsősök még nem is jelentkeztek be. Itt 7456 könyv található a polcokon.

– Lassan, de növekszik a látogatók száma a könyvtárakban – magyarázta Kocsisné Benkő Beáta, amikor a térség lakóinak olvasási szokásairól kérdeztük. Szerinte főleg azért, mert az embereknek már nincs pénze könyvre, inkább kölcsönöznek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Titkolják, hová kerül majd bűnmegelőzési tanácsnok

Három szegedi iskolában, a Mórában, a József Attilában és a Tömörkény-gimnáziumban szolgál majd bűnmegelőzési tanácsadó. Tovább olvasom