Délmagyar logó

2019. 06. 27. csütörtök - László 20°C | 33°C Még több cikk.

˝Én is voltam a határ másik oldalán˝

A nap 24 órájában segítik a Szegedről vonattal a befogadó táborokba induló menekülteket a Migráns Szolidaritás Csoport tagjai az Indóház téren. Az önkéntesek faházat kaptak az önkormányzattól, mobil vécé és ivókút is jutott az állomás előtti térre.
Így látja a menekült

Yaman, aki pár nappal ezelőtt járt Szegeden, egy huszonéves, közgazdász szakos szír fiú azt írta a csoportnak: „Maybe one day am coming and help people". Magyarra fordítva ez azt jelenti, hogy a fiú egy nap majd visszatér Szegedre, és segíteni fog az embereken.

Közel 1800 tagja van már a múlt csütörtökön alakult Migráns Szolidaritás Csoport Szegednek, az önkéntesekből álló társaság már napi 24 órában segíti a városból a menekülttáborokba tartó migránsokat. Az alulról szerveződő csoportról a hét elején már beszámoltunk, azóta országos, sőt nemzetközi hírnévre tettek szert.

A MigSzol tagjai a napokban faházat is kaptak a szegedi önkormányzattól, a környezetgazdák pedig gondoskodnak az önkéntesek és a menekültek által összegyűjtött szemét elszállításáról. Mobil vécék is kerültek az Indóház téri „menekültközpontba".

A nem mindennapi összefogás egyik alapítója, Szőke-Tóth Ágnes tegnap arról mesélt, azért vágtak bele a menekültek támogatásába, mert így a vonatra várakozó emberek szervezett körülmények között tölthetik el az időt. Inni és enni kapnak, akinek tönkrement a ruhája, cipője, azt lehetőség szerint kicserélik. – Ági a vonat indulása előtt negyedórával mindenkit felkísér a peronra, általában csak azok maradnak, akik a családtagjukra várnak. Ahogy ürül a tér, indul a szemétszedés, te is láthatod, ebbe a menekültek is bekapcsolódnak – mutatott egy migráns felé Szőke-Tóth Ágnes.

Az önkéntesek egy közeli konyhán készítenek szendvicseket, amit egy adományozónak köszönhetően a faházban lévő hűtőben tárolnak a kiosztásig. Nem kérnek, de örömmel fogadnak felajánlásokat. Az elmúlt napok tapasztalatai azt mutatják, kenyérre, zöldségre, gyümölcsre, félliteres szénsavmentes vízre mindig szükség van. A csoport gyors fejlődését jól mutatja, a napokban wifi is kerül a térre, így a migránsok könnyebben telefonálhatnak. Utóbbira nagy szükség van, ugyanis a menekültügyi eljárást követően szinte mindenki hazacsörögne. Az aktivisták úgy tapasztalják, a migránsok 5-10 percig bizalmatlanok, mert nem hiszik, hogy bármit is ingyen kapnak. A helyzeten segít, hogy Szegeden tanuló szír és arab orvostanhallgatók is kijárnak az állomásra, tolmácsolással, jó szóval segítik a csoportot. – Én is voltam a határ másik oldalán – mondta egy magyarul hibátlanul beszélő szír fiatalember, aki nem kívánt bővebben arról beszélni, miért és mikor csatlakozott az önkéntesekhez.

A MigSzol egyelőre jól működik, az alapítók szerint a kezdeti lendület legalább két hónapig kitart. – Sokan megköszönik, hogy helyettük is segítünk. És olyanok is akadnak, akik ezt a munkát ellenzik – mondta Szőke-Tóth Ágnes. Úgy látja, működésük jelenleg egy közepes vállalkozás logisztikáját igényli, amihez próbálnak felnőni.


Cipőjét cserélő menekült az Indóház téren. Naponta százak fordulnak meg a vasútállomáson. Fotó: Segesvári Csaba
Cipőjét cserélő menekült az Indóház téren. Naponta százak fordulnak meg a vasútállomáson. Fotó: Segesvári Csaba


Szeged–Pécs–Dombóvár–Budapest–Debrecen

A pécsi bama.hu a napokban arról számolt be, hogy migránsok tucatjai érkeztek a baranyai megyeszékhelyre. A portál tudósítása szerint a szegedi bevándorlási hivatalnak nincs akkora kapacitása, amivel győzné az érkezők regisztrációját. Egy részüket ezért Pécsre utaztatják, ahol értesülésük szerint kivétel nélkül menekültként kerülnek nyilvántartásba – és jutnak vissza Debrecenbe. Az utazás ugyanakkor problémás, mivel a Pécs–Budapest vonalon jelenleg érvényes vágányzár miatt ott vonatpótló buszra kell átszállni, így a menekülteknek először Dombóvárra kell eljutniuk.

Emberségből elégtelen
„A Demokratikus Koalíció szegedi szervezete szerint a kormánypárt szegedi képviselői ismét annak adták tanúbizonyságát, hogy az emberekért történő bátor kiállásuk és szociális, keresztyén érzékenységük megáll a szavak szintjén" – írta közleményében a párt. „A civilek százai a város és a demokrata baloldali pártok támogatása mellett éjt nappallá téve fáradoznak azon, hogy a Szegedet érő migráció hatását fékezzék.

Mindeközben a „Fidesz és tsai." önkormányzati képviselőcsoport csak bírál és szapul, nincs egyetlen épkézláb megoldási javaslata sem, nem tesz semmit, de nem is ért semmit. A jobboldali képviselők sok száz önkéntest ütöttek arcon, mikor politikai haszonszerzést véltek felfedezni áldozatos munkájuk mögött... Arról viszont nem hallani, hogy a jobboldali képviselők bármit is tettek volna, túl azon, hogy hergelik a közvéleményt, és szajkózzák a kormányzati propagandát" – írják.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szegedi főszereplő nyerte az Armel előadói díját

Marlene Assayag francia szoprán kapta a legjobb előadó díját. Tovább olvasom