Délmagyar logó

2018. 12. 18. kedd - Auguszta -7°C | 2°C Még több cikk.

Én táncolnék veled…

A fiatalok körében egyre népszerűbbek a különböző társastánc-tanfolyamok. Van, aki közelgő esküvőjére tanulja szorgosan a standard-, s latin táncok lépéseit, mások egyszerűen jó bulinak tartják a táncórát. Az egyik szegedi tánciskolában a csacsacsa rejtelmeivel ismerkedhettünk meg.
Az első bizonytalan lépéseket segíti a tánctanár. Fotó: Gyenes Kálmán
– Nem jött még a párom, a tied itt van? – kérdezte barátnőjét egy kétségbeesett lány a táncóra kezdete előtt néhány perccel. A táncos lábú nők nem kellett sokáig petrezselymet árulnia: pár perc múlva még válogathatott is a táncparkett Rómeói között.

Végre több a fiú

– Ez az első évünk, hogy több fiú akar megtanulni táncolni, mint lány. Az órák lényege a gátlások feloldása, a különböző típusú zenék felismerése. A fiatalok a legmerészebb lépést már azzal megtették, hogy jelentkeztek a tanfolyamra – mondta Borsos Anikó a Szegedi Táncművészeti Iskola igazgatója.

Az orvostanhallgató Fekete Veronikának nem bátorításra volt szüksége. – Ezer éve ezt szerettem volna csinálni, egyszerűen imádok táncolni – foglalta össze a tánchoz való viszonyát. – Az előző órán odajött hozzám egy fiú, hogy táncolnék-e vele. Félénknek tűnt, ezért berángattam a táncparkett közepére, hadd oldódjon fel. Ehhez kell egy kis exhibicionizmus, amiből nekem bőven van – mondta mosolyogva Veronika.

Lép, érint

Lassan mindenki megtalálta a maga partnerét és a két teremben zajló oktatáson negyven pár kezdett el táncolni előbb a slowfox, majd a szamba ritmusára. – Lép, érint és laza a térd – adta ki a külső szemlélődőnek érthetetlennek tűnő utasításokat Borsos Nándor tánctanár.
Miután átismételték az előző órákon tanultakat, egy számukra új latin tánccal, a csacsacsával ismerkedtek meg a diákok. – Mint a rumbánál, a nők hódítsák meg a férfiakat! – adta ki a parancsot Borsos Nándor, miközben a terem közepén már a tánc alaplépéseit mutatta be. Pár perc alatt igazi latinos hangulat alakult ki a parketten: a zene mellett a tanár ütemes tapssal derítette még jobb kedvre a táncolókat. Volt, aki igazán profi módon követte a lépéseket, mások némi néptáncos elemeket is csempésztek a dologba: ha lecsúsztak a zenéről, egy-két ugrással próbálták újra felvenni az ütemet.

A zene és a ringó női test a legtöbb fiút tényleg megrészegítette: egy-két csók is elcsattant tánc közben, de amikor a tanár valami új kombinációt mutatott be, a lányok ellökték maguktól partnereiket és a romantikusnak egyáltalán nem nevezhető „Inkább figyeld!" felszólítással térítették észhez őket.

A lány vagy a csacsacsa

Kerek Brigitta is hasonló módon figyelmeztette barátját, akit érthető módon sokkal jobban érdekelt a lány, mint a csacsacsa. – Nyáron lesz az esküvőnk, addigra szeretnénk annyi táncot megtanulni, amennyit csak lehetséges – mondta lelkesen a lány. Az ifjú férjjelölt, Horváth Tamás már közel sem volt ennyire vidám. – Nekem még egy kicsit gyors volt az új tánc, de azért tetszett. Hogy elvesztettem-e a kedvem? Hát, nem – mondta nem túl meggyőzően. Hogy meg lehet-e tanulni minden tánclépést másfél óra alatt? Babilai Gyöngyi és Nagy Gábor szerint a harmadik-negyedik órára már kialakul az emberben egyfajta rutin. – Szerintünk jó buli, sokat hülyéskedünk az órák alatt – mondták a fiatalok, akik megjegyezték, nem gondolták, hogy ilyen sokan jelentkeznek társastáncra. – Ennek a korosztálynak kimaradt az életéből a táncoktatás. Az elmúlt pár évben azonban már minden meghirdetett kurzusunk telt házzal indul el. Egyre több fiatal érzi, hogy érdemes megtanulni táncolni – adott a tanfolyamok népszerűségére magyarázatot Borsos Nándor.

K. G. G.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sándor Klára és a pult

Sándor Klára, az SZDSZ–MSZP szegedi jelöltje a Klauzál téren és a mórahalmi vásárban… Tovább olvasom