Délmagyar logó

2019. 02. 18. hétfő - Bernadett -1°C | 12°C Még több cikk.

Énekelni tanul a Hegedűs a háztetőn hegedűse

Énekelni tanul és hamarosan megszerzi menedzserdiplomáját a Hegedűs a háztetőn hegedűse. Varga Donátot, a színházi zenekar szólamvezetőjét egyre gyakrabban láthatja a közönség a színpadon is – nemcsak egyes darabok muzsikus közreműködőjeként, hanem mint a paródiaként létrehozott Princek trió tagját is.
Varga Donát nemcsak a zenekari árokban érzi jól magát, hanem szívesen lép színpadra is. DM/DV-fotó
Egy általános iskolai hangszerbemutatón szeretett bele a hegedűbe a szegedi Varga Donát, aki rögtön követelni kezdte a szüleitől, hogy írassák be egy zeneiskolába. Nyolcévesen Gárdián Gáborné irányításával kezdett hegedülni, és ígéretes tehetségként már nyolcadikos korában bekerült a konzervatóriumba, ahol érettségiig S. Dobos Mártánál tanult.

–Tizenhét évesen kijutottam Svájcba, ahol Crans-ban egy magán hegedűakadémián az izraeli születésű, Párizsban végzett Habib Kayaleh professzor növendéke lettem. Szakmailag neki köszönhetek a legtöbbet. Ideális helyzetben voltam akkor: egy éven át csak a hegedüléssel foglalkozhattam rendkívül intenzíven. Hazakerülve érettségi után a zeneművészeti főiskola egyetemi tagozatára jártam, de személyes okok miatt abbahagytam a tanulmányaimat. Később beiratkoztam az élelmiszeripari főiskola vállalkozó-menedzser szakára, ahol idén szerzek diplomát – meséli Varga Donát, akit 1999-ben hívtak – először csak kisegítőnek – a Szegedi Nemzeti Színház zenekarába. Hamarosan a második hegedűsök szólamvezetője lett, egy éve pedig már az első hegedűsök szólamvezetője és az együttes váltó koncertmestere. Egyre többször láthatja a közönség is.

– Zenekari muzsikusnak, aki az élete nagy részét az árokban tölti, érdekes kihívás színpadra lépni. Legelőször, a Csókos asszonyban egy részeg hegedűst kellett eljátszanom fél percben. Azután Bal József főrendező kérésére három kollégámmal szinte végig színpadon voltunk A Pör a szamár árnyékáért című Dürrenmatt-darabban. Örülök, hogy sikerült jobban megismernem a prózai társulatot, mert összetartó, lelkes csapat, jó velük dolgozni. Az egyik Dömötör-gálára a Princess hegedűtrió paródiájaként alakítottuk meg a Princek triót, ami olyan sikert aratott, hogy önálló műsorszámként is hívnak már bennünket – árulja el a 28 éves muzsikus, akit mostanában a Hegedűs a háztetőnben láthat a közönség. Ő a hegedűs, aki Tevje érzelmeinek, lelkének kivetüléseként jelenik meg a produkcióban.

– Boldog vagyok, hogy ilyen lehetőséget kaptam. Bevallom, eleinte kicsit lámpalázas voltam, de ma már a rutin sokat segít. Gregor József nagyon kedves, közvetlen kolléga, igazi, nagy formátumú művészember, akivel megtiszteltetés együtt dolgozni. Az opera a kedvenc műfajom, olyannyira, hogy Andrejcsik Istvánnál egy évvel ezelőtt elkezdtem énekelni tanulni.

Kacérkodom a gondolattal, hogy biztatására tenorista legyek. Ahhoz persze még jó néhány évnyi tanulásra lesz szükségem. A színházi zenekarral sokat dolgoztunk külföldön, ahol a népszerű Verdi-operákban sok nagy olasz énekessel léptünk fel. Mindig lenyűgözött ennek a csodálatos műfajnak a különleges, semmihez sem hasonlítható hangulata.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Foglalkozása: szájakrobata

Először járt Magyarországon, és azonnal a közönség kedvence lett a német Art of Mouth. A… Tovább olvasom