Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 1°C Még több cikk.

Energiaitalos dobozból készült a szegedi álbomba

Üres energiaitalos dobozokkal összeszigszalagozott óra okozott riadalmat péntek este Szegeden, a Makkosházi körúton. A szerkezetet egy, az OMV-kútnál magára hagyott autó hátsó ülésén vette észre a kút vezetője, aki a tákolmányt bombának vélte. A szerkezet készítője, a 21 éves algyői M. Attila bocsánatot kér a kellemetlenségekért.
Üres energiaitalos dobozokkal összeszigszalagozott óra okozott riadalmat péntek este Szegeden, a Makkosházi körúton. A szerkezetet egy, az OMV-kútnál magára hagyott autó hátsó ülésén vette észre a kút vezetője, aki a tákolmányt bombának vélte. A tűzszerészek megérkezéséig a rendőrség lezárta a környéket. A közelben lakók közül volt, akinek azonnal el kellett hagynia lakását. A szerkezet készítője, a 21 éves algyői M. Attila bocsánatot kér a kellemetlenségekért.

Mint azt szombaton megírtuk, a rendőrök péntek este 9-kor lezárták a szegedi Makkosházi körút József Attila sugárút Agyagos utca közötti szakaszát, miután a körúti OMV benzinkúttól bejelentés érkezett hozzájuk: az egyik ott parkoló autó hátsó ülésén robbanószerkezetnek látszó tárgyat fedeztek fel.

– Fél tíz körül csöngetett be hozzánk a rendőrség. Megkérdezték, hányan vagyunk, majd azt mondták: kapjuk össze gyorsan magunkat és hagyjuk el a lakást, mert bombariadó van a benzinkútnál. Nem ijedtünk meg, mivel azt nem árulták el, hogy nemcsak riadóról van szó, hanem valóban találtak egy bombára hasonlító szerkezetet. Az estét végül a rokonoknál töltöttük, de eléggé rossz volt az éjszakánk – mondta Barna Edit, aki a benzinkúttól nem messze lakik két gyermekével.

Kifizettethetik

M. Toronykőy Márta, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője elmondta, az eddig rendelkezésre álló adatok alapján garázdaság miatt indítottak eljárást a fiatalember ügyében. Úgy tudjuk, ha bebizonyosodik, hogy Attila valamilyen céllal rakta ki a bombamásolatot, a helyszíneléssel járó költségeket és a benzinkút kárát is kifizettethetik vele.

A rendőrök ezután a benzinkút mögötti Szakolcai utca lakóit keresték fel. – A férjem már aludt, én a tévét néztem. Tíz óra körül csengettek a rendőrök. Mondták, úgy néz ki, hogy egy bombát találtak a benzinkútnál, és jó lenne, ha két órára elhagynánk a házunkat. Azonnal felöltöztünk, csak a pénztárcánkat és az iratainkat vettük magunkhoz, majd az Alsóvároson lakó fiamhoz mentünk. Aggódtunk: tényleg robban majd, amit találtak? Éjfél körül értünk vissza, de a helyszínen levő polgárőrök még nem engedtek át minket. További egy órát kellett várakoznunk a kocsinkban, amikor szabad lett az út – mondta Isaszegi Imréné.

A rendőrség még a pénteki helyszínelés ideje alatt megtalálta az autó tulajdonosát. A 21 éves algyői M. Attilát este, a mobilján hívta fel egy rendőr: jó lenne, ha találkoznának. – A Kárász utcán voltunk, amikor csöngött a telefonom. Egy rendőr hívott. Mondta, azonnal találkoznunk kellene. Kérdeztem, mennyire sürgős, hiszen péntek este van. Azt válaszolta, neki a főnöke szólt, mindenképpen gyorsan kerítsen elő. A McDonald\'s-nál beszéltünk meg randevút – mondta Attila, akiben ekkor még fel sem merült, mit is akarhatnak tőle. – Mikor tíz óra körül találkoztunk, elmondták, hogy be kell vinniük. A rendőrségen tudtam meg, hogy fél Tarjánt lezárták miattam. Ezután egy cellába raktak, ami tele volt alkoholistákkal. Nagyon féltem. Elkezdtek kihallgatni, majd abbahagyták. Úgy volt, hogy benntartanak a hét végére is – közölte a fiú, akivel szombat délután egy baktói víkendházban találkoztunk. Éppen barátainak mondta el, milyen körülmények között is töltötte előző éjszakáját.

Visszafeküdtek

Voltak, akik a rendőrségi figyelmeztetés ellenére sem mentek el pénteken este otthonról. Így például a Szakolcai utcában lakó Jenei Józsefné, valamint a 86 éves Váradi Lajos. – Hogy mit csináltam, amikor meghallottam, hogy mi miatt csengettek a rendőrök? Hát visszafeküdtem az ágyamba, és életemben nem aludtam még ilyen jót! – közölte az idős férfi.

A fiú elmesélte, a „bombát" még csütörtökön kezdte el fabrikálni. – Munka után voltunk, amikor az egyik szemetesben megláttam egy működésképtelen órát. Hülyéskedtünk a kollégákkal, hogy mennyire hasonlít egy bombára, mivel drótok is lógtak ki belőle. Ugyanott találtam két üres energiaitalos dobozt is, amivel összeszigszalagoztam az órát. Összefoghattam a szerszámokkal, így kerülhetett be a kocsim hátsó ülésére. Pénteken megbeszéltük az egyik ismerősömmel, hogy az estét a városban töltjük. Mikor jöttem Szegedre, éreztem, hogy az autóm egyik hengere nem úgy megy, ahogy kellene. Féltem, hogy lerobban és parkolóhelyet kerestem. Úgy gondoltam, az OMV-nél lesz a legnagyobb biztonságban, hiszen ott kamerák is vannak. Nem gondoltam volna, hogy ebből valami gond lehet – mondta Attila, akit a rendőrségről végül csak hajnali 1 óra körül vittek ki a benzinkúthoz, amikor már elmentek a tűzszerészek. – Innen a tarjáni őrsre mentünk, ahol felvették a jegyzőkönyvet. Utána elengedtek. Jó lett volna, ha azonnal a helyszínre visznek, hogy egyből tisztázni tudjuk a dolgot. Az egyik rendőr erre azt felelte: mi van, ha egy öngyilkos merénylő vagyok, aki velük együtt akarja majd felrobbantani az autót. Mindenkitől elnézést kérek, aki félreértette a dolgot. Már próbáltam elérni a benzinkút vezetőjét is, de az ott dolgozók azt mondták, nem adhatják ki a telefonszámát – sajnálkozott Attila.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kire bízzuk csemeténket a nagybevásárlás idejére?

Játszóház képzett szakemberekkel, tanfolyamot végzett bébiszitter vagy gyermekszerető egyetemista.… Tovább olvasom