Délmagyar logó

2019. 04. 26. péntek - Ervin Még több cikk.

Enigma misztikus kiállítása egy családi házban

Szeged - Saját házában látta vendégül közönségét a csakis művésznevén ismert szegedi festőnő, Enigma. A misztikus díszletek között rendezett megnyitón Gyulay Endre püspök is részt vett.
Csak a szőregi ház címét tudtuk és annyit, az épületet úgy hívják, Enigma Ház. Amikor szombaton délután megérkeztünk, a lehúzott rolók elbizonytalanítottak, de a parkoló gépkocsikból sejtettük, hogy jó helyen járunk. A kerti tóban aranyhalak úsztak, bent a házigazda üdvözölt. Mintha elkéstünk volna egy házibuliból, ahol a lassú számokhoz lekapcsolták a villanyt – idegenekkel ütköztünk a félhomályban. A házban csupán mécsesek világítottak. A gyenge fényt a festményeken lévő alakok szeme fehérje tükrözte vissza. Rendhagyó kiállításon jártunk, melyet a csakis művésznéven ismert Enigma, a titokzatos festőnő rendezett a saját házában.

– Nézzetek szét! – biztatott, mi pedig szobáról szobára járva fedeztük fel a fekete, fehér, indián arcokat, holdfényes tájakat. Egyszer csak valaki felkapcsolta a villanyokat és Gyulay Endre püspök kezdett beszélni. Egy sztorival indított, mely szerint egy balesetben megsérült férfi kezét visszavarrja az orvos, és a férfi azt kérdezi, tud-e majd zongorázni. A doktor biztosítja, hogy igen. Az nagy csoda lesz – válaszolja a beteg – mert eddig nem tudtam. A püspök szerint Enigma esetében a kéznek adottsága van. Aztán felhívta a figyelmet a sötétség és a fény játékára, az emberábrázolásra a képeken.

Gyulay Endre és Enigma a kiállításnyitón. Fotó: Karnok Csaba" href="https://www.delmagyar.hu/kepek/kepgaleria/2001988/2060739/" target="_blank"><a href=Gyulay Endre és Enigma a kiállításnyitón. Fotó: Karnok Csaba" src="http://www.delmagyar.hu/kepek/kepgaleria/2060739.jpg" border="0">
– A szívükkel nézzenek – tanácsolta a közönségnek a festőnő, aki nem használ ecsetet, hanem kézzel viszi fel a festéket a vászonra.

– Látok sötétebb egyéneket is a képen, például indiánokat. Talán járt ott? – kérdezte egy nő. Enigma közölte: nem járt indiánok között, a kép a lelkéből jött. – Csodálatos! – lelkesedett a néző.

II. János Pál pápával is találkozott

Enigma festményeivel a Vatikánba is eljutott, személyesen is találkozott II. János Pál pápával – kedves emlékként őrzi az erről készült fényképet. A fény keresése című alkotása ma is látható egy kiállításon az egyházi államban.

Kérdésünkre, hogy melyik a legújabb kép a körülbelül százötvenből, Enigma visszakérdezett: meg tudjuk-e állapítani, hogy melyiket festette előbb, és melyiket később. Nem tudtuk, és szerinte ez nem véletlen.
– Ez is az én csodám része. Az Úr adta a tehetséget, és teljes tehetséget adott, amit ugyan fejlesztek, de az első festményem és az utolsó között lényegi különbség nincsen. Talán csak én változom. Ma festek egy robbanást, holnap egy vízesést. Nincs rontott kép, nincs eldobott vászon. Addig festek egy képet, amíg az a tőlem telhető legtökéletesebben nem él.

A képek címe nem volt feltüntetve, mert Enigma nem akarta befolyásolni a nézőket a véleményalkotásban.

Olvasóink írták

  • 1. Dodó 2007. november 19. 21:08
    „A volt püspök úr helyében én kissé visszafogottabban élném ki szereplési vágyamat. Csendesen élvezném az adófizetők által biztosított, v.színűleg nem minimálnyugdíjamat a Szeged várostól, nem az egyháztól! kizsarolt nem szükséglakásomban! Esetleg elméláznék azon, hogy az ügynökakták előkerülése után milyen hirtelen és váratlanul kértem a szt.atyától nyugdíjazásomat, és ő milyen gyorsan hozzájárult!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Két hónap, harminc besurranás Szegeden

Szeged - Az elmúlt két hónapban Szegeden harminc olyan bűncselekmény történt, amelyeket magukat… Tovább olvasom