Délmagyar logó

2019. 02. 21. csütörtök - Eleonóra 0°C | 11°C Még több cikk.

˝Ennél a zárójelentésnél még dr. Schmitt is jobbat ollózott volna össze˝

Szeged - Módosította, majd elfogadta zárójelentését az átvilágító bizottság. A vitában Szentistványi István kiabált, Tóth Károlytól megvonták a szót, Gyimesi László pedig Hüvös alpolgármester úrnak nevezte Solymos Lászlót.
A szerdai sikertelen kísérlet után csütörtökön módosította, majd elfogadta zárójelentését a 8 önkormányzati cég 2002 és 2010 októbere közötti gazdálkodását vizsgáló Gazdasági és Pénzügyi Átvételi Ideiglenes Bizottság. Ha a közgyűlés is elfogadja az iratot, akkor befejezték működésüket.

A vitában Szentistványi István (LMP) kiabált, Tóth Károlytól (MSZP) megvonták a szót, Gyimesi László (Fidesz) pedig Hüvös alpolgármester úrnak nevezte Solymos Lászlót, amit aztán azzal magyarázott: már 2014-re gondolt. Szentgyörgyi Pálnak (MSZP) erről az éhes disznó makkal álmodik mondás jutott eszébe. Az ülésen a hét tagon kívül többek között korábbi tagok (erről lásd keretes írásunkat) is részt vettek.

Tagok most és az induláskor

A bizottság megalakulásakor tag volt Gyimesi László, Nagy Sándor, Póda Jenő, Nógrádi Tibor, Keresztúri Farkas Csaba, Szentistványi István, Szentgyörgyi Pál. Három tagját később összeférhetetlenség miatt lecserélték, kiderült, hogy Póda Jenő cége beszállítóként érdekelt volt egy vizsgált önkormányzati cégben. Szentgyörgyi Pált és Nagy Sándort azért váltották le, mert alpolgármesterek voltak a korábbi ciklusban. Póda Jenőt Juhász Gyula (KDNP) váltotta, lemondása után Mihálffy Béla (KDNP) vette át a helyét. Nagy és Szentgyörgyi helyett Hekáné Szondi Ildikó és Tóth Károly érkezett.

A Szentgyörgyi által nagy nullának titulált zárójelentést a vita során több képviselő támadta. Kifogásolták például, hogy nem derül ki belőle, mi lett a feljelentések utóélete.

Az ülésen felvetődött, hogy a szakértői jelentéseknek készülhettek korábbi verziói is, amelyeket a mostani cégvezetők véleményezhettek, mielőtt a bizottság megkapta volna az iratokat. Szentistványi István azt mondta, hozzá például eljutott egy korábbi változat a Szegedi Vásár és Piac Kft.-ről szóló jelentésből. Gyimesi, a bizottság elnöke erre úgy reagált: az szmsz szerint az aktuális igazgatókkal véleményeztethették az anyagot. – A véglegest. De ez nem azt jelenti, hogy az igazgatók a korábbi változatot stilizálhatták, módosíthatták – mondta Szentistványi.
Ezt a témát végül ennyiben hagyták.

A képviselők vitáztak arról is, hogy bár a Lengyel József-ügyet érdemben nem tárgyalta a bizottság, a zárójelentésben az elnök mégis azt írta: „a felelős egyértelműen megállapítható lenne". Solymos és Szentistványi elképesztőnek nevezte, hogy egy nem tárgyalt ügy kapcsán határozat szerepel az anyagban. Gyimesi szerint azonban ez egy tényeken alapuló megjegyzés, amihez elnökként joga van.

Solymos László azt javasolta, kerüljön bele a zárójelentésbe, mely cégeknél kik voltak a vizsgálódó ügyvédek és könyvvizsgálók, és mennyiért dolgoztak – ezt a bizottság elfogadta. Az alpolgármester azt is kérte, írják bele azt is, hogy ezek a szakértők azóta mely önkormányzati cégnél kaptak az új ügyvezető mellett állandó megbízást – ezt azonban a bizottság leszavazta.

Tóth Károly a bizottság munkáját Waterloo-nak, öngólnak, K. O.-nak nevezte, Solymos László szerint pedig ennél a zárójelentésnél még „dr. Schmitt is jobbat ollózott volna össze".

A zárójelentést végül négy igen (Fidesz, Jobbik) és három nem (MSZP, LMP) szavazattal elfogadták. A testület döntött arról is, hogy a tevékenysége során elkészült – egyes cégekre vonatkozó – átvilágítási jelentéseket és az azokról hozott határozatait nyilvánosságra hozza.
Az irat arra is kitér, hogy a vizsgált „gazdasági eseményekről, azok körülményeiről, az azokra vonatkozó szabályokról, azok be nem tartásáról" tudott a városvezetés, de nem tett semmit, így felelősség terheli.

Olvasóink írták

 • 7. Atlasz 2012. február 18. 06:40
  „maci53: Ez nagyszerű magyarázat arra, hogy 2010-ig a városi cégek hozták a pénzt, azóta meg viszik! Bravó!”
 • 6. zoolii 2012. február 17. 15:27
  „Maci, itt nem kell feketíteni senkit, feketedik itt a fidesz-jobbik magától is...”
 • 5. maci53 2012. február 17. 12:36
  „Szegeden is volt-jó MSZP szokás szerint-gyalázkodás,feketítés?
  Hol van Lacitok?Most puszilgatja Pesten a nagy öreg MSZMP-ek hátsó fertályát::.”
 • 4. zoolii 2012. február 17. 09:07
  „Ezt tudja a fidesz-jobik: ártani! Tökmindegy, hogy milyen áron! És közben úgy adják-veszik a pozíciókat, mintha ez a legtermészetesebb dolog volna a világon! Senki nem állítja meg ezt az ámokfutást?!”
 • 3. joy 2012. február 17. 06:05
  „"Az alpolgármester azt is kérte, írják bele azt is, hogy ezek a szakértők azóta mely önkormányzati cégnél kaptak az új ügyvezető mellett állandó megbízást - ezt azonban a bizottság leszavazta."

  Ennyit az egész vizsgálat hitelességéről!”
 • 2. TrombiFrédi 2012. február 16. 19:03
  „SP?-:)”
 • 1. Queenmargareth 2012. február 16. 17:02
  „ezt így kimondják nagyjaink? Nem elég szégyen az országnak amúgy is SP?inkább hallgatnánk csöndben, hogy viktorunk szégyenét elviseljük.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Koncerttel ünnepel a Bikini

Harmincéves idén a Bikini együttes: a jubileumról D. Nagy Lajost kérdeztük, aki elmondta, nagy dolog, hogy már három generációnak zenélhetnek. Tovább olvasom