Délmagyar logó

2018. 12. 10. hétfő - Judit 2°C | 8°C Még több cikk.

Enyhítették a nagymágocsi gyilkos ítéletét

Szeged, Nagymágocs - Megváltoztatta a Szegedi Ítélőtábla dr. Hegedűs István vezette büntető tanácsa a Csongrád Megyei Bíróság I. fokon meghozott döntését abban az ügyben, amelyben egy nagymágocsi férfit, Takács Józsefet emberöléssel vádoltak meg.
Megváltoztatta a Szegedi Ítélőtábla dr. Hegedűs István vezette büntető tanácsa a Csongrád Megyei Bíróság I. fokon meghozott döntését abban az ügyben, amelyben egy nagymágocsi férfit, Takács Józsefet emberöléssel vádoltak meg. A vádlott büntetését a táblabíróság enyhítette – tekintettel a nagy számú enyhítő körülményre, közöttük arra, hogy a férfi beszámító képessége (mint azt négy orvos szakértő egybehangzó véleményében kimondta) a tette elkövetésekor súlyos fokban korlátozott volt. Így a jogerős ítélet értelmében Takács József 3 év börtönbüntetést és 2 év közügyektől eltiltást kapott – tudatta az OBJEKTÍV Hírügynökséggel Bátyi Zoltán sajtótitkár.

Emberölés bűntettében mondta ki bűnösnek a Csongrád Megyei Bíróság 2007. február 20-án Takács József 51 éves nagymágocsi vádlottat, ezért őt 4 év börtönre ítélte és 5 évre eltiltotta a közügyek gyakorlástól. Az ítélet ellen a vádlott és védője enyhítés érdekében nyújtott be fellebbezést, így került az ügy a Szegedi Ítélőtáblára.

Az értelmi fogyatékos, rokkantnyugdíjas, büntetlen előéletű vádlott, Takács József 1993 óta különböző szociális otthonokban élt. Már korábban is lakott a nagymágocsi szociális otthonban, ahova 2002 januárjában tért vissza, és azóta ápoltként ott tartózkodott. Szintén ennek az otthonnak a lakója volt az ügy sértettje, az akkor 65 éves Cs. János is.

2005. október 30-án délután fél 6 körül, a vacsorára várva, a főépület galériáján tartózkodott a vádlott és a sértett. A vádlott egy széken ült, míg a sértett a galéria korlátjának támaszkodva állt. Várakozás közben a vádlott és a sértett között szóváltás alakult ki, majd a vita befejeztével a sértett hátat fordított a vádlottnak, és továbbra is a korlátra támaszkodott.

Ekkor a vádlott felugrott a székről, odament a neki háttal álló lakótársához, annak lábait a combjánál megfogta, és a férfit a korláton keresztül a hallba lelökte. Az áldozat mintegy 4,3 métert zuhanva egy márványlappal fedett asztalra esett, míg a vádlott elment vacsorázni, majd visszatért szobájába, ahonnan a rendőrök előállították.

A történteket látva a szociális otthon dolgozói kihívták a mentősöket, de az orvos már csak a férfi halálát tudta megállapítani. Az áldozat sérülései olyan súlyosak voltak (így például betört a koponyája), hogy életét a gyors orvosi beavatkozás sem tudta volna megmenteni.

A vádlottat értelmi fogyatékossága és személyiségzavara közepes fokban korlátozta abban, hogy cselekménye következményeit felismerje, illetve annak megfelelően cselekedjék – áll az I. fokon eljáró bíróság ítéletében. Az Ítélőtábla enyhített ítélete immár jogerős.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A világ legszebb tökei Szegeden

Szeged - Csillagtök, szivacstök, sártök, lopótök, dísztök – néhány fajta a szegedi… Tovább olvasom