Délmagyar logó

2019. 01. 21. hétfő - Ágnes -2°C | 2°C Még több cikk.

Eötvös József-koszorúval tüntették ki Molnár Imrét

A közös európai jog alapja: a római jog. Így jellemzi tudományos és oktatómunkája tárgyát Molnár Imre, a szegedi egyetem emeritus professzora, aki elnyerte a Magyar Tudományos Akadémia Eötvös József-koszorúja elismerést.
Az európai jog közös alapját az a római jog jelenti, amely – Theodor
Heuss szerint is – a Bibliával és a görög filozófiával együtt az európai kultúra három meghatározó pillérének egyike. De nemcsak ezzel az összefüggéssel indokolta Molnár Imre, miért nem csupán a jogtörténet egyik fejezete a római jog, hanem önálló, ma is magas szinten művelendő tudományág és a jogászok oktatásának alapja. A Szegedi Tudományegyetem római jogi tanszékének a Magyar Tudományos Akadémia Eötvös József-koszorújával most kitüntetett professzor emeritusa kifejtette: készen kaptuk a római jogot, ami élő jognak számított 1495-től 1900-ig német földön. Ugyanakkor a nemzeti polgári jogi kódexek alapja is a római jog.

Munkával minden elérhető – ez Molnár Imre római jogi professzor a hitvallása Fotó: Segesvári Csaba

– Azért éppen a római jog maradt fönn, mert égető szükség volt rá. A Krisztus előtti első században ugyanis olyan gazdasági robbanást szabályozott, amihez hasonlatosat az Amerikai Egyesült Államok produkált a XIX. században – magyarázta a tudós. A rómaiak fogékonyak voltak minden eszmei áramlat iránt, így birodalmuk nem csupán gazdasági és katonai, hanem kulturális nagyhatalommá is vált. A római jog titka, hogy a magasan képzett emberek jó megoldást találtak a praktikus életviszonyokra.

Névjegy

Munkával minden elérhető – ez a hitvallása Molnár Imrének, aki 1960-ban szerzett diplomát a szegedi egyetem jogtudományi karán, majd 1968-tól a római jogi tanszék oktatója, 1985-99 között vezetője. Húsz éven át dolgozott a kari, 1989-től az egyetemi tanácsban. A jogi kart 1994-98. között dékánként vezette. Kutatási területe a római jog szerződési rendszere, továbbá büntetőjoga. Egykori tudományos diákkörösei közül többen – például Balogh Elemér, Jakab Éva, Kovács Péter professzorként – ma vezető egyetemi oktatók és kutatók.  
– Az egyetemi tanár rangját az oktatás mellett a saját kutatómunka adja – idézte mesterét, a római jogi tanszék legendás vezetőjét, Pólay Elemért Molnár Imre. A professzor elismeri: ezer éve kutatott terület a római jog, mégis találni ma is izgalmas, felfedezésre méltó területeket. Ő például a bérleti jog, majd a római jog felelősségi, vagyis szankciórendszerét találta izgalmasnak, számára ez hozta a legnagyobb sikert: az ókori világgal foglalkozó több mint tízkötetes, német nyelvű sorozatban is megjelentették tanulmányát. Más cikkeivel egyetemben elért, több mint négyszáz hivatkozás alapozza meg Molnár professzor nemzetközi tekintélyét.

– A mai jog is összefügg a római joggal, egy-egy témakör tökéletesítésének is alapját jelenti – hangsúlyozza Molnár professzor. – Olyan jogot kéne kialakítani, mely az Európai Unió minden tagállamának megfelel, s ez a római jog megújulásával lehetséges.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A tehetségek(kel) is kísérleteznek

„Rosszul háláljuk meg tanárunk munkáját, ha mindig csak tanítványok maradunk" – idézte… Tovább olvasom