Délmagyar logó

2018. 12. 11. kedd - Árpád -1°C | 5°C Még több cikk.

Eper: kicsi, savanyú, és nem a miénk

Szeged, Sándorfalva - A spanyol epret 1200, a hazait 1400 forintért kínálják a Mars téren. Az elmúlt napokban felröppent a hír: magyarként árulják a spanyol importot. A termelőtől az asztalig követtük a hazai eper útját.
Nyilatkozatháború járta be a magyar sajtót: rosszabb ízű külföldi epret adnak el magyarként egyes kereskedők – állította a Magyar Zöldség- Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB). Kiemelte, csak május elejétől teremnek a hideghajtatott, a hónap közepétől a szabadföldi szamócaültetvények, a szezon június végéig tart. A Mars téren télen-nyáron kapható eper. Igaz, csütörtök délelőtt csak pár standon kínálták a piros gyümölcsöt, a magyar, bordányi szamócának kilójáért 1400 forintot kértek, spanyolt 1200-ért kaptunk.

Sándorfalván komoly hagyománya van a szamócatermesztésnek. – A mi szamócánk ritkán kemény, nem lehet vele agyonverni a kereskedőt. Olasz palántáról termelünk, szinte minden évben május elejére érik be – mesélte fóliájukban sétálva Körmendi Lajosné, aki férjével együtt 3000 tövet nevel a családi gazdaságban. Megmutatták: a kézzel húzott bakhátakra telepített gyümölcsöt naponta ellenőrzik, ha érni kezd a termés, éjjel-nappal az eperrel foglalkoznak.

Sándorfalvi eper a fóliasátorban és bordányi gyümölcs a Mars téri piacon. A szerző felvételei
Sándorfalvi eper a fóliasátorban. A szerző felvételei

Fóliás vagy szabadföldi, import?

A termelő szerint a fóliás eper sokkal tisztább, mint a szabadföldi, ugyanis legtöbbször bakhátakon – megemelt földkupacon – nevelik, így a termést sem sár, sem homok nem szennyezi. Az egyik gyümölcs-nagykereskedelem honlapja szerint az epret lehetőség szerint teljesen érett állapotában kell leszüretelni, ez azt jelenti, hogy csak annak az epernek van tipikus eperíze, amely nem tartalmaz fehér színű ré-
szeket.  

– Nemegyszer előfordul, hogy szezon kezdetén a kereskedő a magyar árut összekeveri az importtal, csak a szakértő szemek látják a különbséget. Sajnos a külföldről érkező terményt itthon, mesterségesen érlelik, ebből is következik, hogy sem az íze, sem az állaga nem hasonlít a hazaihoz – magyarázta Körmendi Lajos. Ha ők hajnalban leszedik az epret, az legfeljebb 2–3 napig adható el. – Gondoljon bele, mennyi idő alatt ér a spanyol földről a bolt polcára az import.

A sándorfalvi házaspár elárulta, a legtöbb kereskedő már házhoz jön, bíznak a terményükben. – 1200 forintnál többért még sosem tudtam eladni, a nagybanira már ki sem megyünk. Ha végignézzük a sorokat, úgy gondolom, 2–3 nap múlva megindulhat a szüret; egy hónapig fog tartani – mesélte Körmendi Lajosné. Hozzátették: 3000 tőről az elkövetkező napokban alig 4–6 kiló eper jöhet le, időjárástól függően indulhat a dömping.

Bordányi gyümölcs a Mars téri piacon. A szerző felvételei
Bordányi gyümölcs a Mars téri piacon.

– Alig pár dobozzal termett, még várni kell a dömpingre. Ez hazai áru, nem csapnálak be: különben is, minek hoznánk az út mellé importgyümölcsöt, ha a kertben is megterem – győzködött egy gazda, aki a Sándorfalvi út mellett kínálja portékáját. 1400 forintért vettünk egy kiló gyümölcsöt.

Olvasóink írták

 • 12. nagypappa 2012. május 02. 04:22
  „10. Anmari51 2012.04.30. 17:49

  Drága mert rengeteg költség terheli a termelést.
  Ha Te is sokallod, termeld Magad!

  Sok embernek az a baja, hogy életében még soha semmit nem termelt, nem tartott állatot.
  AZ árát azt mindennek sokallja. Nem kell megvenni.
  Én úgy vagyok ezzel, a földre ÉLNI jöttünk nem lakni, az ésszerűség határain belül, ha valamit megkívánok megveszem.
  Azért az 1000.- Ft fölötti epret azért én sem. Majd ha dömping lesz belőle, akkor már ízletesebb is.”
 • 11. bánki 2012. május 01. 07:50
  „Eper vagy szamóca nem tökmindegy, hogy azt mondom cigány vagy roma ?
  Szerintem mindenki érti.
  A közbeszédben eper !

  A nejem egy alkalommal vásárolt spanyol ,,epret" - mondtam is neki, hogy többet ne tegye - várjuk meg Kiss Józsi ,,bordányiát" !”
 • 10. Anmari51 2012. április 30. 17:49
  „Anmari51

  Jó annak a "szegény magyarnak" akinek az a legnagyobb gondja, hogy a spanyol eperért adjon kilónként 1200,-Ft, vagy a hazaiért 1400,-Ft. Ebből és sok más egyébből látszik van itt pénz, csak nem mindenkinek! Van az egyenlöbbeknek és lassan kenyérre sem jut az egyenlőknek! Én már idejét sem tudnám megmondani mikor ettem utoljára málnát és epret és még sorolhatnék néhány zöldséget és gyümölcsöt. Igaz egy bizonyos áron felül elvből sem adnék pénzt és ez sok más egyéb árura, termékre igaz.”
 • 9. gaabe 2012. április 29. 18:13
  „tesco eper 700/kiló, le a fóliát róla és mehet 1200ért.”
 • 8. tzs_szeged 2012. április 29. 08:49
  „mezopetinek igaza van, a képeken szamóca van. Ami legfeljebb földieper.
  Az eper fán terem.”
 • 7. Horthyszobor 2012. április 29. 07:36
  „Torgyán hol vagy??? :)”
 • 6. mezopeti 2012. április 28. 23:29
  „Csak hogy kötekedjek kicsit:

  Ez szamóca, nem eper.

  http://www.balintgazda.hu/minden-heten-szuret/junius/szamoca.html”
 • 5. tótkomlósi 2012. április 28. 15:44
  „Ez az egész megint egy politikai elterelő hadművelet!

  Ha innen vinnék ki spanyolba, megrohadna mire kiér.
  Ugyan ez visszafelé is érvényes.
  Viszonz ha itthon éretten szedik le, a zöldségesnél másnap a fele rohatt! Akkor miről is van itt nagyba szó?
  Azt azért nem értem, hogy a külföldi mitől olcsóbb a hazainál?”
 • 4. nospel42 2012. április 28. 10:32
  „"Olasz palántáról termelünk" - mondja a gazdálkodó. Ebből lesz a magyar eper ? Az olaszból ?
  Mi történne, ha exportálhatnának Spanyolországba ? Nyilván nem utasítanák el ezt az alkalmat. Vajon éretten szednék le az epret, hogy megrohadjon mire a spanyol boltokba érkezik ? Esetleg, félig éretten, hogy azért jól nézzen ki ?”
 • 3. feri37szeged 2012. április 28. 10:31
  „Hát az aki összekeveri az importot a magyarral nem más mint csaló! Amúgy a kertünkben terem nagyon finom eper, most telepítettük újra, és van pár tő szamóca is... a szamóca nem nagyobb mint a körmöm, de mindent legyőz az ízével. Na és van még egy eper, ami volt nálunk de sajna eltűnt.. nem nagy szemű csak rózsaszínre érik és ováls... akinek van ilyen attól vennék pár tövet :) de az is jó lenne ha a fajtát tudnám... Ez mindent legyőz... ennél finomabb nincs Az alakja ilyen de rózsaszínre érik http://www.nlcafe.hu/data/cikk/10/98705/1.jpg”
 • 2. Bendegúz007 2012. április 28. 10:02
  „Ez már évek óta így működik,hogy a kinti terméket átcsomagolva magyarként adják el.”
 • 1. Picim 2012. április 28. 07:22
  „Én már nagyon várom a hazai epret. Kedvenc gyümölcsöm! nyami-nyami”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyógyszerfejlesztés a Solvónál - siker a válságban

Szegeden, a Solvo Biotechnológiai Zrt.-nél a válságban fogtak hozzá egy olyan gyógyszerhatóanyag-fejlesztéshez, amellyel hamarosan piacra lépnek.
Tovább olvasom