Délmagyar logó

2019. 04. 26. péntek - Ervin Még több cikk.

Építési kálvária a Kálvárián

Az önkormányzat szerint tizenhárom napot már csúszik a Dáni János utca és a Londoni körút közötti útszakasz felújítása. A kivitelező, debreceni Debmut Rt. építésvezetője, Marton Pál ezzel nem ért egyet. Azt elismerték, hogy a marógép meghibásodása miatt néhány napig állt a munka. Ma viszont elkezdik az aszfaltszőnyegezést.
Bukkanók, felmart út és fülsiketítő zaj – jóval túl a vállalt határnapon. Fotó: Miskolczi Róbert
A járművek csak döcögve, lassan haladhatnak a szegedi Dugonics téri körforgalomtól a nagykörútig. Az autósok türelmetlenek, mivel hetek óta bukdácsolnak az aknatetők, a járdaszegély és a villamossínek között. Az arra haladók augusztus közepe óta – attól függően, hogy milyen munkát végeztek a útépítők – kisebb nagyobb kacskaringókra is kényszerültek.

Molnár Lászlótól, a városüzemeltetési iroda vezetőjétől megtudjuk: az időterv szerint a Dáni János utca és a Londoni körút közötti szakasz felújítását augusztus végére be kellett volna fejezni. Ezt a kivitelező debreceni Debmut Rt. nem teljesítette.

Az aszfaltszőnyegezés előtti utolsó simításokat végzik a munkások. Fotó: Miskolczi Róbert
Tegnap azt tapasztaltuk, hogy egy légkalapáccsal két munkás felváltva bontotta a Dáni János utca sarkán a burkolatot, míg másik kettő az úttest széléről a felmart aszfaltot lapátolta és sepregette. Az említett útszakaszon a kivitelező a marást elvégezte, a régi útburkolatot eltávolította.

– Néhány napra a felmarással leálltunk, mert a gép elromlott. De jóval több munka várt ránk ezen az útszakaszon, mint amire számítottunk. Sokkal nagyobb felületen kell kijavítani a járdát és az útszegélyt, mint amiről eredetileg szó volt – sorolta Marton Pál, a Debmut Rt. építésvezetője. Szerinte nem beszélhetünk határidő túllépésről, mivel a szerződés alapján a tizenhat utca aszfaltozásával október végére kell végezniük.

Ma elkezdődik az aszfaltozás a Dáni utca és a Londoni körút között. Ezért az eddiginél is nagyobb torlódásra lehet számítani ezen az útszakaszon. Az építésvezető elmondta, hogy két nap alatt végeznek – ha az időjárás nem szól közbe.


Négy cég, ötféle munka

Az önkormányzat a különböző útfelújítási programokra pályázatokat írt ki. Összesen 105 ezer négyzetmétert kell rendbe tenni, aminek hatvan százaléka már elkészült. A határidő: október 30. Az ötféle munkát négy cég nyerte el. A Debmut Rt. végzi az olyan aszfaltszőnyegezést – 109 millió forintért –, amit útfelmarás előz meg. A debreceni cég és a Hódút Kft. közösen végzi azt a felújítást, amikor a régi útfelületre húzzák az új réteget. Ezért vállalkozónként 74, illetve 156 milliót fizet az önkormányzat. A vásárhelyiek emellett a nagyfelületű útjavításokat is megkapták 182 millióért, míg a Soltút Kft.-re 81 millióért a burkolati hibák foltszerű javítását bízták. A buszmegállók felújítását 10 millió forintért a Szegedi Mély- és Magasépítő Ipari Rt. nyerte el. 

 
Cs. G. L.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ötvenkét polgármester őrizte a lángot

Deszken szombaton a megyei és távolabbi települések elöljárói jó hangulatban főztek kondérnyi… Tovább olvasom