Délmagyar logó

2018. 12. 15. szombat - Valér -1°C | 1°C Még több cikk.

Épül a hattyasi szennyvíztisztító

Hidegben is épül a hattyasi szennyvíztisztító. Betonozni ma már megfelelő adalékanyagokkal fagyban is lehet. A hatalmas medencék elkészültek, és a két óriás rothasztó torony is áll. Ősszel megkezdődik a biológiai tisztító próbaüzeme.
Az épülő szennyvíztisztító mellett jobbra látszik a meglévő tisztítótelep, hátul a két rothasztótorony áll Fotó: Gyenes Kálmán
Rossz nyaruk, jó telük volt a szennyvíztisztító telep építőinek. Az enyhe tél kedvez a munkáknak, betonozni ma már fagyos időben is lehet. Az építőiparban már nincs is fagyszünet, legföljebb ha mínusz 10 fok alá süllyed a hőmérséklet, akkor nem betonoznak, hanem más munkákkal foglalkoznak a vállalkozók.

Most az enyhülés után nagy latyakban dolgoznak az építők. Gumicsizmát szerencsére kapunk a Strabag építésvezetőjétől, Batka Norberttől, így tudunk mozogni a munkaterületen. A betonozás nagyja már kész, kilencven százalékban elkészültek a zsaluzott beton falak. Áll a két hatalmas rothasztó torony is, föltöltötték őket vízzel, hogy kipróbálják: szivárog-e valahol. A víztartási próbához négyezer köbméter ivóvizet engedtek a tornyokba.

Marosi Tamás a kivitelezést a város részéről felügyelő SZVMF Rt. mérnöke körbemutat: a három hatalmas medencében megy majd végbe a biológiai tisztítás. Ezek elkészültek, csak elvezető csatornákat alakítanak ki rajtuk. A próbaüzemre már idén sor kerül. A mostani, hivatalosan előmechanikai fokozatnak nevezett tisztító így válik teljessé.
Az óriási levegőztető medencékben – egy úszómedence úgy viszonyul hozzájuk, mint evőkanál a kávéskanálhoz – a biológiai tisztítás zajlik. Itt baktériumokkal „etetik meg" a szerves anyagokat. Ezt a medencét mesterségesen levegőztetik is. A tisztított szennyvíz végül a Tiszába kerül. A technológia alapjai száz éve változatlanok, de ma már automatikus folyamatirányító rendszer figyeli majd a tisztító működésének minden részletét.

A keletkező iszapot sűrítik, rothasztó tornyokban stabilizálják, centrifugálják (víztelenítik), és mehet a komposztálóba. A keletkező biogáz felhasználásával áramot és hőt termelnek: a telep félig önellátó lesz.

Eddig 15 ezer köbméter betont és 1700 tonna betonacélt építettek be a szennyvíztisztítóba. A beton főleg speciális, vízzáró keverék, melyet Szegeden, a Fonógyári úton állítanak elő, onnan szállítják Hattyasra. Hogy jól szigeteljen, a betont vibrálni kell, azaz gondosan tömörítik az anyagot. A város beruházást bonyolító cége a kivitelezőnek pontos betontechnológiát ír elő, amely az anyag receptúráját is tartalmazza. A hatalmas rothasztó tornyokat egyébként mindössze öt nap alatt húzták föl csúszózsalus technológiával.

Marosi Tamás hangsúlyozta: a vasbeton minősége kulcsfontosságú: ellenállónak kell lennie a roncsoló hatású szennyvízzel és gázokkal (főleg a kénhidrogénnel) szemben. Rendszeresen ellenőrzik a beton minőségét: úgynevezett próbakockákat törésteszten vizsgálnak szilárdság szempontjából és a vízzárást is megnézik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kárpótlást kér a Szegeden élő görög trónörökös

A Szegeden élő Domonyi Zsuzsanna – aki a görög királyi család leszármazottjának tartja magát… Tovább olvasom