Délmagyar logó

2019. 06. 26. szerda - János, Pál 20°C | 32°C Még több cikk.

Épül a kerítés a határon: katonai járművek zaja verte fel az álmából

Mórahalom - Többtucatnyi katonai jármű vonult ki tegnap a magyar-szerb határhoz Mórahalomnál. Elkezdték a főpróbáját annak a 175 kilométeres határzár építésének, amelyről a kormány döntött a migránsok visszaszorítása végett. Információink szerint a katonáknak egy hét alatt 150 méter hosszú próbakerítést kell elkészíteniük.
 Fakivágás, talajmunka, útépítés

A Belügyminisztérium és a Honvédelmi Minisztérium közös sajtóközleménye szerint a munkálatokban jelenleg az 5. Bocskai István Lövészdandár, a 37. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred és a 86. Szolnok Helikopter Bázis honvédjei vesznek részt 43 fővel. A katonák a technikai eszközöket nyolc járművel a hódmezővásárhelyi laktanyából szállították a helyszínre. A helyszínbejárás után az ideiglenes kerítés építésének megkezdéséhez szükséges terepmunkálatokat, fakivágást, aljnövényzetirtást, talajmunkákat és útépítést végeznek el. Ehhez egy lánctalpas buldózert és egy univerzális földmunkagépet használnak. A munkálatok jelenlegi szakaszában egy 150 méter hosszúságú mintaszakasz megépítését a Belügyminisztérium és a Honvédelmi Minisztérium illetékes szervei együttesen végzik.
 

Elkezdődött a határzár építése a magyar–szerb határnál Mórahalmon. Hétfő reggel többtucatnyi katonai munkagép jelent meg a mórahalmi Zöld Közösségi Ház és Erdei Iskola környékén, ahonnan aztán szép lassan mindegyik felgurult a magyar–szerb határhoz. Az egyenruhásokat katonai busz szállította a helyszínre, vittek magukkal katonai sátrakat és mobilvécéket is. A szentesi, debreceni és szolnoki alakulatot azért vezényelték ki Mórahalom külterületére, hogy egy hét alatt készítsenek el egy 150 méter hosszú próbakerítést a két határ között. Ez a végső határzár felhúzásának főpróbája.

Többször megírtuk: az illegális határsértők nagy száma miatt egy 4 méter magas, 175 kilométer hosszú kerítés felépítése mellett döntött a kormány a magyar–szerb határon. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a június 17-én tartott kormányülés szünetében jelentette be: a kormány utasította Pintér Sándor belügyminisztert, hogy egy héten belül készítse elő a magyar–szerb határ lezárását. Az országgyűlés július 6-án módosította az államhatárról szóló törvényt a határzárral kapcsolatban, közérdekű használati jogot adva a magyar államnak a schengeni külső határokon a határvonaltól számított tízméteres sávon belül. A műszaki határzár létrehozására az állam mintegy 6,6 milliárd forintot csoportosít át.
 

Többtucatnyi katonai jármű vonult ki tegnap a magyar-szerb határhoz Mórahalomnál. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)


Ahogy felvonultak a katonák az érintett területre, azonnal munkához láttak: fákat vágtak ki, hatalmas lánctalpassal egyengették a talajt. Információink szerint mindennap reggel 8-tól délután 4 óráig dolgoznak majd a határzár felhúzásán – rendőri biztosítás mellett. A helyszínen dolgozó katonák parancsnoka nem nyilatkozhatott a pontos munkafolyamatról lapunknak. A próbakerítés közvetlen közelében nincsenek lakóépületek, termőföldeken folynak a mezőgazdasági munkák. A legközelebbi lakott tanyák néhány száz méterre találhatók a határzártól.

 

 

 Fidesz-frakció: Mielőbb készüljön el!

A Fidesz-frakció sajtóközleményében üdvözölte, hogy már épül a biztonsági határzár, és azt kéri a kormánytól, hogy mielőbb készüljön el a teljes magyar–szerb határszakaszon. Azt írják, a határzár felépítése helyes és szükséges döntés volt, ezt igazolja, hogy Szabadka és Magyarkanizsa önkormányzata már rendkívüli helyzet bevezetését szorgalmazza. A határ menti és a migrációs táborokat működtető magyar települések lakói is egyre jobban szenvednek a migránsok tömegétől.
 

– Itt élek hetven éve: 1948-ban ugyanitt aknamezős határzár volt, amit Sztálin 1953-as halála után számoltak fel – mesélte Bakró József. A nyugdíjas férfit már korán reggel felverte álmából a tanyája előtt elhaladó katonai járművek zaja. – Egyből tudtam, hogy a határzár megépítése miatt jöttek. Egyetértek a kerítés felhúzásával, hiszen a sok határsértő miatt már tarthatatlan a helyzet a környéken, a hatóságok pedig már minden lehetséges emberi és anyagi eszközt kimerítettek a visszaszorításukra. A határzár maradt az egyetlen megoldás. Sok munka lesz vele. Nem tudom, hogy egyáltalán be tudják-e fejezni ebben az évben – morfondírozott. Neve elhallgatását kérő közeli szomszédja máshogy vélekedett: ő nem örül a határzárnak. Bár a férfi portáját nem érintik a munkálatok, azt mondta: egy kerítés nem fogja visszatartani a migránsokat. – Egy dolog zavar igazán. Hogy a mi adónkból építik fel ezt az egészet – dohogott.

A határnál kezdődő katonai munkálatokról a Honvédelmi Minisztérium nem értesítette Mórahalom polgármesteri hivatalát. – A környéken dolgozó gazdák szóltak be hétfő reggel a hivatalba, hogy katonai gépjárművek jelentek meg a határnál. Számomra is csak ekkor vált nyilvánvalóvá: elkezdődött a próbakerítés felhúzása. Semmi konkrétumot nem tudok egyelőre a munkálatokról, így azt sem tudom megmondani, hogy az önkormányzatot és a helyieket miben fogja befolyásolni az építkezés – mondta lapunknak Nógrádi Zoltán mórahalmi polgármester.

 

 

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tömegszerencsétlenség az M5-ösön: 21-en kórházban, egyik sérült sincs az intenzíven

A rendőrség tömegszerencsétlenség, közúti baleset gondatlan okozásának bűntette miatt indított… Tovább olvasom