Délmagyar logó

2019. 02. 16. szombat - Julianna, Lilla -2°C | 10°C Még több cikk.

Épül a kerítés Röszkén, Ásotthalomnál és Tiszaszigeten is

Szeged - A katonák acélkarókat vernek le az előző héten a honvédség által előkészített, az aljnövényzettől megtisztított és munkagépekkel elegyengetett terepen.
Tiszaszigetnél és Röszkénél is megkezdődött az építkezés

Tiszaszigetnél és Röszkénél is megkezdődött az ideiglenes határzár építésének előkészítése - tájékoztatták a Csongrád megyei települések vezetői hétfőn az MTI-t.

Ferenczi Ferenc (Fidesz-KDNP), Tiszasziget polgármestere elmondta: a kerítés vonalának kitűzése megtörtént, a földmunkák már zajlanak. A fákkal és bokrokkal benőtt, mintegy 20 kilométeres nyomvonalat óriási aprítógép tisztította meg. Az építés várhatóan már a héten megkezdődhet, de pontos dátumról még nem tudnak - tette hozzá.

Borbásné Márki Márta (független), Röszke polgármestere is megerősítette, hogy a földmunkák megkezdődtek, így a térségben is elindult az ideiglenes határzár építésének előkészítése.

Orbán Viktor kormányfő az erdélyi Tusnádfürdőn jelentette be: augusztus 31-éig megépül a kerítés Magyarország déli határán. A miniszterelnök a 26. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor július 25-i fórumán kérdésre azt mondta, az eddigi tapasztalatok alapján egyhatodára, egyhetedére csökken azonnal az illegális határátlépők aránya az ilyen határzárak kialakításával.

Kovács Zoltán kormányszóvivő múlt szerdán közölte, hogy a kormány 22,2 milliárd forinttal egészíti ki az ideiglenes határzár építésére, valamint a migránsok átmeneti elhelyezésére fordítható költségvetési keretet; így a korábban az ideiglenes határzár anyag- és technikai költségeire elkülönített 6,5 milliárd forinttal együtt idén összesen mintegy 29 milliárd forint jut a probléma kezelésére.

Elkezdődött a kerítés építése Ásotthalom térségében

Elkezdődött az ideiglenes biztonsági határzár kivitelezése a magyar-szerb határon, az Ásotthalom-Királyhalom határátkelő közelében hétfő délelőtt – tapasztalta a helyszínen az MTI tudósítója.

A katonák acélkarókat vernek le az előző héten a honvédség által előkészített, az aljnövényzettől megtisztított és munkagépekkel elegyengetett terepen. A határzár mintaszakaszánál alkalmazott technológiák alapján a karók a NATO-drótból épített háromszintes gúlák tartására szolgálnak majd.

Fotó: MTI/Kelemen Zoltán Gergely
Fotó: MTI/Kelemen Zoltán Gergely

Orbán Viktor kormányfő a közelmúltban az erdélyi Tusnádfürdőn jelentette be: augusztus 31-éig megépül a kerítés Magyarország déli határán, az ettől eltérő időpontok érvénytelenek.

A miniszterelnök a 26. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor július 25-i fórumán kérdésre azt mondta, az eddigi tapasztalatok alapján egyhatodára, egyhetedére csökken azonnal az illegális határátlépők aránya az ilyen határzárak kialakításával. Hozzátette: nagyarányú javulást vár ettől a lépéstől.

A műszaki terveket a kormány jóváhagyta, a határidőket módosította, vegyes technikai megoldást választott – jelezte a miniszterelnök.

Kovács Zoltán kormányszóvivő múlt szerdán közölte, hogy a kormány 22,2 milliárd forinttal egészíti ki az ideiglenes határzár építésére, valamint a migránsok átmeneti elhelyezésére fordítható költségvetési keretet; így a korábban az ideiglenes határzár anyag- és technikai költségeire elkülönített 6,5 milliárd forinttal együtt idén összesen mintegy 29 milliárd forint jut a probléma kezelésére.


Ma kezdik építeni a kerítést, a migránsok ellen szabadcsapatok szerveződnek

Hétfő reggel 6 órától egyszerre 12 helyszínen kezdik el építeni a határzárat a 175 kilométer hosszú magyar–szerb határon. A tervek szerint a pengés kerítésnek augusztus 31-éig állnia kell, a munkálatokba a katonákon kívül két műszakban 318 regisztrált munkanélkülit is bevonnak. A kormány a határzár felépítésére 29 milliárd forintot különített el.

A hvg.hu néhány napja arról írt, hogy a Facebookon megalakult a Hunyadi Önkéntes Határvadász Egység, amelynek célja, hogy a határszakaszon szolgálatot teljesítsen. Egyes hozzászólók értelmezésében: a migránsokkal „megismertessék a magyarok istenét". A portál helyszínparancsnoknak Szegedi Attilát, az Új Magyar Gárda Csongrád megyei volt kapitányát nevezte meg.

Jobbikos toborzásra érkeztek fiatalok Kiskundorozsmán. Fotó: Frank Yvette - GALÉRIA


Azt is írták, hogy az érdeklődőknek valamelyik vasárnap reggel 8 órakor a kiskundorozsmai templom előtt tartanak eligazítást. A portál cikkének hatására a nyilvános Facebook-eseményt törölték, Szegedi Attila pedig saját oldalán tette közzé álláspontját. – Nem támogatok semmilyen illegális félkatonai akciót sem Szegeden, sem bárhol az országban vagy a határvidéken. Ehhez nem adom a nevem, hozzájárulásom. A Hunyadi Önkéntes Határvadász Egység vagy belőle kialakuló szervezetnek nem vagyok a tagja, és nem is kívánok tagja lenni. Magyarország a magyaroké, nem engedhető meg, hogy ellepjék bizonytalan „származású" migránsok, ez ellen hatékony védelemre lenne szükség – írta meg „elhatárolódását" az akcióról. A toborzást ezután lefújták.

Vasárnap reggel kimentünk Kiskundorozsmára. A templomkertben négy fiatalember várakozott, miközben a templomban előbb misét, majd keresztelőt tartottak. Erős volt a rendőri jelenlét is a környéken, az egyik rendőrautó három járőrrel a templom bejáratával szemben állt meg. A négy férfi, amint meglátta a rendőröket, majd a sajtó képviselőit, felpattant, és gyalogosan elindult a dorozsmai utcákon. A templom oldalával szemben lévő bolt előtt ültek le, de nem voltak bőbeszédűek. Annyit mondtak, ők nem tudtak arról, hogy elmarad a szabadcsapatok szervezéséről szóló tájékoztató. Ezután autóba ültek, és elhajtottak.

 

 

Jobbikos toborzásra érkeztek fiatalok Kiskundorozsmán. Fotó: Frank Yvette - GALÉRIA


A Facebookon eközben a hétvégén létrehozták a megszűnt határvadász egység helyett a Hunyadi Önkéntes, Készenléti Határvadász Zászlóaljat. Itt azt írják: „Egyelőre erősödjünk, s a lehetőségekhez alkalmazkodva, szükség szerint, megkezdjük vállalt feladatunk végrehajtását. Annak szervezése már nem nyilvánosan történik majd."

A rendőrségtől kapott tájékoztatás szerint a szegedi kapitányság egy Facebookon szerveződő csoport miatt „közbiztonsági tevékenység jogellenes szervezése vétségének gyanúja miatt“ eljárást folytat.

 

 

300 ezres bírság annak, aki akadályozza a építőket

Az ideiglenes határzárra is vonatkozó törvénycsomag szombaton lépett életbe. A jogszabály szerint aki a kerítés építési vagy karbantartási munkálatai során a területen szolgálatot teljesítő hivatalos személyek vagy az ott munkát végzők be- és kijutását, illetve a határzár területére tartó hatósági vagy szállító járművek be- és kijutását akadályozza, 300 ezer forint közigazgatási bírság megfizetésére kötelezhető. A határzár területének védelme érdekében azt is rögzítették, hogy aki a területre az építési vagy karbantartási munkálatok során illetéktelenül belép, 50 ezer forint közigazgatási bírsággal sújtható. Aki az ott folyó munkát bármilyen módon akadályozza, az 150 ezer forint közigazgatási bírságra kötelezhető.

 

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kakaskukorékolás közel a belvároshoz

Ezen a héten az 5-ös körzet, Móraváros és Alsóváros egy része, a Kálvária sugárút-nagykörút-Petőfi Sándor sugárút-Szentmihályteleki utca páratlan oldala által határolt részt járjuk be. Tovább olvasom