Délmagyar logó

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 10°C Még több cikk.

Épül a szegedi Csányi-birodalom, a Pick és a Sole

A Csányi Sándor OTP elnök-vezérigazgató érdekeltségébe tartozó két szegedi cég, a Pick és a Sole jelentős fejlesztéseket tervez a városban. Zajlik a kapacitások átrendezése a pécsi székhelyű, szintén a Csányi-birodalom részét képező Délhússal is, szakosodás címen. A Baranya megyei MiZo a közös irányítás vesztese, a Sole viszont bővülhet a tulajdonos döntése értelmében.
A Csányi Sándor OTP-vezér közvetett tulajdonában lévő, pécsi székhelyű Délhús Rt. idén az első negyedévben vette át a Pick Szeged Rt. irányítását, amikor megvásárolta a részvények 31,21 százalékát. Mára a Délhús közvetlen befolyása 98 százalékra emelkedett. Kovács László, aki a Délhúst és a Picket egyaránt elnök-vezérigazgatóként irányítja, szeptemberben kijelentette lapunkban: a pécsi céggel való együttműködés lehetővé teszi a racionalizálást, amelynek a nyertese Szeged lehet. Itt ugyanis újra beindítják a sertésvágó vonalat, miközben a szomszédvárban leáll a vágóhíd az ott dolgozók az utcára kerülnek.

Szinte ugyanazon a héten a közös irányítású és hasonlóképpen a Csányi-birodalom részeként számon tartott szegedi Sole Rt. jelentett be kapacitás- és létszámbővülést – a pécsi MiZo kárára.
Az azóta eltelt időszakban és még ezekben a hetekben is az erőviszonyok átrendezéséről érkeznek hírek. Miközben lassacskán az is kiderül, nem zúdul rá állástalanok serege a pécsi munkaerőpiacra, mint a korábbi bejelentések alapján arra következtetni lehetett. Az elbocsátandó munkásoknak, még a tejeseknek is, a Délhús más üzemeiben ajánlottak fel munkát.

Kovács László elnök-vezérigazgató elmondta, a szakosodás folyamata zajlik Szegeden és Pécsett: a Tisza-parti városban a vágókapacitásnak van ideális helye, januárban újraindul a vágóhíd és évi 600-650 ezer darab sertést vágnak majd le. Tekintettel arra, hogy Szegeden csak a nagysúlyú sertések feldolgozására van lehetőség – azokból készül a világhírű Pick-szalámi –, a többit a Délhús veszi meg. A 600-650 ezer levágott sertésből tehát 530-550 Pécsre „utazik" majd. A szakosodásnak az a következménye, hogy mindenütt nő a kapacitás, bővül a létszám, „a Délhús-Pick csoport az intenzív növekedés pályájára lép" – állítja a vezérigazgató. A Délhús feldolgozó üzeme felszívja a vágóhídról elbocsátandó embereket, és még felvesz 100-120 munkást, Szegeden pedig közel 100 új dolgozót alkalmaznak majd. Így a Pick létszáma 1600-ra emelkedik.

A MiZo és a Sole közötti „stratégiai együttműködés" – későbbi fúzió – folyamatában jelenleg ott tartanak, hogy a szegedi üzemben a Pécsről érkező berendezéseknek készítik elő a helyet és betanítják az új dolgozókat. A Sole immáron hónapok óta munkaerő-felvételt hirdet – mondta Nagygyörgy Éva kommunikációs igazgató –, a tervek szerint 60-70 új munkahelyet teremtenek (ma Szegeden 450-en, Makón 200-an, Bácsbokodon is 200-an dolgoznak). Pécsről már át is költözött a zacskóstej- és túrógyártó részleg.


Felmondtak a mizósoknak

November első napjaiban kapták meg felmondólevelüket a MiZo Rt. dolgozói, közel 300-an. Mivel felmondási idejüket ledolgozzák, még november végéig folyik a gyártás, de már csak az ömlesztett sajtot előállító üzemrészben. A elbocsátottak többsége „lejelentkezett" a Délhúsnál, nekik Pécsett és a Baranya megyei Alsómocsoládon kínálnak munkát. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tárlat nyílik a bankokban

Az utóbbi években hazánkban is terjed az üdvözlendő gyakorlat, hogy a bankok ügyféltereiben,… Tovább olvasom