Délmagyar logó

2019. 06. 26. szerda - János, Pál 20°C | 32°C Még több cikk.

Erdély, Trianon – emlékest Tiszaszigeten

A trianoni békeszerződés nyolcvanötödik évfordulójára és az erdélyi gyásznapra emlékeztek tegnap a tiszaszigeti művelődési házban. A templomkertben Trianon-emlékoszlopot avattak.
Sepsiszentgyörgyről is érkeztek vendégek az emlékestre. Fotó: Schmidt Andrea
– Nyugodtan és derűsen mondjuk ki egymás szemébe: magyar az, akinek fáj Trianon – mondta Patrubány Miklós, a Magyarok Világszövetségének elnöke a tegnap megtartott emlékesten Tiszaszigeten. A rendezvényen kihirdették a Trianon-pályázat eredményét; az általános, és középiskolások dolgozatait egy történelemtanárokból álló zsűri bírálta el Raffay Ernő történészprofesszor vezetésével. A Károli Gáspár egyetem dékánja elmondta: huszonkilenc dolgozat érkezett a pályázatra. Az általános iskolások kategóriájában a szegedi Karolina-iskola nyolcadik osztályos tanulója, Túri Zita Erzsébet, a középiskolásoknál a Táltos Tehetségkutató Gimnázium végzős diákja, Szőke Dávid nyert.

A közel háromszáz résztvevő – köztük a határon túlról érkezett sepsiszentgyörgyi, zentai és baróti vendégek – Sándor János erdélyi népi fafaragó művész kiállítását is megtekinthette. Késő este a templom kertjében ökumenikus keretek között leleplezték a művész Trianon-emlékoszlopát. A közel három méter magas kopja oldalán ez olvasható: Mementó ez az oszlop, hogy a nemzet határa nem itt végződik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szeged látványa az égből és az űrből

A Szeged belvárosáról, 700 kilométeres magasságból készült űrfelvételt is láthatják az érdeklődők az… Tovább olvasom