Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 0°C Még több cikk.

Erdélyi éden és pokol

Szegeden végzett egyetemisták nyerték idén a Sára Sándor zsűrizte lakiteleki filmfesztivált egy dévai szerzetes munkájáról és az általa istápolt több száz árváról szóló művel. A legkisebb sziget alkotói a látottak hatására úgy vélik, mindenkinek adakoznia kellene, akinek erre lehetősége van.
– Ti ilyen fiatalok vagytok? – kérdezte Sára Sándor, a Duna Tv egykori elnöke megrökönyödve, amikor meglátta a szegedi egyetemistákat – Bálint Csabát, Fekete Zsuzsát, Imre Balázst és Farkas Arnoldot. Az ő filmjük győzött idén a Kistérségi és Kisközösségi Televíziók Filmszemléjén. A Lakiteleken tartott versenyen a tehetséges fiatalok olyan filmmel indultak, amely Böjte Csaba, dévai ferences szerzetes közösségszervező munkájával és az általa fölkarolt, a nyomorból kimentett mintegy kilencszáz „árva" sorsával foglalkozik. A huszonöt zsűritag közel egyhangú döntésével emelte ki a többi kétszáz, majd a döntőbe került harminc közül a megrázó, mégis reménykeltő alkotást.
A mintegy tizenegy órás felvett anyagot több mint egy hónapig vágták, napi 16-18 órában, hogy elkészüljön a negyvenöt perces sűrítmény. Zsuzsa szerint egyikőjük sem gondolta, hogy elviszik a fődíjat egy ilyen komoly, tévésekkel és filmesekkel zsúfolt mezőnyben a mindössze harmincezer forintból és merő lelkesedésből készülő filmmel.

A szerzetes munkájának köszönhetően a filmben mosolygó, csillogó szemű csöppségeket és nagyobbacskákat láthatunk, akik rettentően igénylik a szeretetet. Mint Csaba, a film egyik alkotója fogalmazott, szinte fürtökben csüngtek rajtuk a gyerekek, amikor beszélgetni, játszani kezdtek velük – nagyon nehéz volt tartani az érzelmi távolságot, hogy a forgatásra tudjanak koncentrálni. – Azon gondolkodsz, mi lesz a következő kérdésed, milyen plánnal dolgozol, nincs időd moralizálni forgatás közben, de előfordult, hogy át kellett vennem a kérdezést Zsuzsától, mert elpityeredett – mondja a szegedi egyetem kommunikáció szakán végzett fiatalember. Hozzáteszi: a látottak, hallottak megrázó hatása alól nem vonhatja ki magát senki. Zsuzsa – aki szintén itt diplomázott – elmondja, Csabán és Balázson akkor „jött ki" ez, amikor már a vonaton hazafelé utaztak, és a sivár tájat bámulva csendben csorogtak a könnyeik. – Egyetlen gondolat járt a fejemben akkor: hogy ez az egész helyzet ott mennyire hihetetlenül igazságtalan, és mindenkinek látnia kellene, akinek módjában áll adakozni – fűzi hozzá Csaba.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pálmák nőttek az újszegedi medencében

A szakadó esőben is több mint százan dolgoztak tegnap a Partfürdőn, a SZIN helyszínén, hogy a mai… Tovább olvasom