Délmagyar logó

2019. 04. 25. csütörtök - Márk Még több cikk.

Eredménytelenül zárult a villamostender

Szeged - Lezárult a szegedi tömegközlekedési nagyprojekt két újabb közbeszerzési pályázata. Az új villamosok beszerzésére kiírt tender eredménytelen lett, azt újra meghirdetik. A Pulz utcai villamosremíz felújítására és bővítésére az AH Konzorciummal szerződik a város és az SZKT.
Miskolc és Debrecen után Szegeden is eredménytelen lett a tömegközlekedési nagyprojekt villamosbeszerzési pályázata. Eredetileg egy hónapja akart eredményt hirdetni a bírálóbizottság, de akkor a hiánypótlások miatt egy hónappal elhalasztották a döntést.
A 9 alacsonypadlós, legalább 200 utas befogadására alkalmas, egy vezetőfülkés járművek szállítására 11 cég vett pályázati csomagot. Négyen adtak be ajánlatot: a cseh Inekon, a lengyel PESA, a német–svájci Stadler és a spanyol CAF. Három pályázatot ki kellett zárni, mert a műszaki jellegű hiányosságokat hiánypótlással nem minden esetben lehetett kiegészíteni. A negyedik ajánlat megfelelő volt, de az olyan mértékben lépte túl az egy járműre számolt 590 milliós költséghatárt, hogy az önkormányzat érvénytelnnek nyilvánította a pályázatot – tudtuk meg az összesen közel 30 milliárd forint értékű tömegközlekedési beruházást koordináló Szeged Pólus Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatójától. Susányi Tamás cáfolta a híresztelést, amely szerint nincs pénz a fejlesztésre. Az ügyvezető hangsúlyozta, ez jóváhagyott költségvetés, a pénzromlás nem befolyásolja a beszerzést. Eurozónán kívüli gyártótól érkezett a költségkeretbe illő ajánlat, tehát az ár tartható lehet. Debrecenben – információink szerint – valószínűleg a túlzottan optimista számítás hozta ki a villamosok alacsony árát, ami teljesíthetetlen, és a helyzetet ráadásul még a forint romlása is súlyosbította.

Eredménytelenül zárult a villamostender (galéria) - Fotó: Frank Yvette

Az új kiírásban is 9 új jármű szerepel majd. Abban különbözik lényegesen az előző pályázattól, hogy Szeged, Miskolc és Debrecen a központi fejlesztési ügynökségtől engedélyt kapott: euróban írják ki. Ez az ügyvezető szerint továbbra sem emeli az árakat továbbra. Az új pályázatot változatlan műszaki feltételekkel és 5,3 milliárd forintos költségkerettel írják ki. Várhatóan július elejéig kell majd beadni, és az új, a szegedi igényeknek teljesen megfelelő villamos prototípusa jövő ősz végére érkezhet meg. Ez a csúszás a nagyprojekt végső, 2011-es befejezési határidejét nem veszélyezteti.

Remíz

A Pulz utcai villamosjármű-telep felújítására kiírt 2,3 milliárd forint összegű tender eredménnyel zárult. A kiíró önkormányzat és a Szegedi Közlekedési Kft. alkotta konzorcium a nyolc pályázó közül az AH Konzorciumot hirdette ki nyertesnek, amelynek tagjai az A-Híd Építő Zrt. és a Hídtechnika Kft. Május végén kötnek szerződést arról, hogy a meglévő remíz 3200 négyzetméterrel bővül, és épül egy 4000 négyzetméteres új csarnok, valamint egy műhelyépület, egy veszélyes hulladéktároló és új tehergépkocsi-beálló.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Olimpikon darabol a grilludvarban

Szeged - Látványgrilludvart segít bejáratni Szegeden a sokszoros bajnok és rekorder mesterszakács,… Tovább olvasom