Délmagyar logó

2018. 12. 09. vasárnap - Natália 1°C | 11°C Még több cikk.

Érettségiztek a Szegeden fogva tartottak

Először négy éve indult érettségit adó levelező középiskolai képzés a Szegedi Fegyház és Börtönben. A Csillag kezdetben huszonöt fős osztályából a megmaradt tizenöt elítélt tette le a szóbeli érettségit tegnap. Az angol jól ment, a magyartól viszont sokan tartottak.
A délelőtti hőség mellett a tételek is megizzasztották az elítélteket. Fotó: Segesvári Csaba
A közhiedelemmel ellentétben a „hűvösön" egyáltalán nincs hűvös, a kánikula az elítélteket ugyanúgy kínozza, mint a rácson kívülieket. Az izzadság azonban nemcsak emiatt csorgott tegnap reggel a feszülten mosolygó, többnyire huszonéves elítélteken: tizenöten érettségiztek közülük a Csillagban.

– Életük egyik fordulópontja lesz a mai nap, remélem, örömet szereznek nekünk – beszélt biztatóan a vizsgázó fogva tartottakhoz az érettségi bizottság elnöke, Keszőcze László. A vizsgadrukkot viccelődéssel oldották a Gábor Dénes szakközépiskola „börtönosztályának" tanárai.

Egyszerre négy diák, a változó számú bizottság és egy fegyőr volt a teremben – a többiek kicsit arrébb, két zárkában készültek. Az első vizsgázónak angoltudásáról kellett számot adnia: némi tanári bátorítás mellett minden feladatot sikeresen megoldott. A huszonéves diák azonban csak félig nyugodhatott meg, hiszen a magyartétel még hátra volt, majd jött a történelem- és a szabadon választott biológia-, földrajz- vagy informatikavizsga.

– Ezek a srácok olyan bizonyítványt kapnak, amiben nem szerepel, hogy a börtönben érettségiztek: ezzel is segítünk elkerülni az előítéleteket. A matek írásbelin mindenki átment, így ebből itt nem szóbelizik senki – mondta el Lengyel Zoltán, a Gábor Dénes szakközépiskola igazgatóhelyettese. Hozzátette: a tanárok ugyan gyakran froclizzák barátságosan itt is a diákokat, azért nem árt az óvatosság, hiszen nem tudhatják, kit mivel bántanak meg.

Túl sok rab, túl kevés fegyőr

Az Európa Tanács kínzásellenes bizottsága tegnap nyilvánosságra hozott jelentése kifogásolja a kalocsai és a szegedi fegyintézet súlyos túlzsúfoltságát és a börtönszemélyzet elégtelen létszámát. Csapó József, dandártábornok, a Csillag parancsnoka szerint a zsúfoltság csak akkor csökkenhet – mintegy 15-20 százalékkal –, ha elkészül a Tiszalöki és a Szombathelyi börtön, amelyekben 1400 elítéltnek van hely. Az előbbi börtön átadását egy év múlva tervezik. A parancsnok elmondta: a fegyőrök valóban sokat túlóráznak, és az átlagos 12 órás műszak miatt fokozott megterhelés alatt állnak.

– Huszonkét éve tanulok angolt, bent idegen nyelvű műsorokat is nézek a tévében, szóval az angolvizsgától nem nagyon tartok. A magyar már nehezebb lesz, de sokat készültem rá – mondta Péter, aki tizennégy hónap múlva szabadul. Amint lehetősége volt, azonnal jelentkezett az osztályba, a szabadulás után ugyanis informatikusként szeretne elhelyezkedni. Elmondta, a zsúfolt cellák ellenére a többiek megértőek: aki tanulni szeretne, azt hagyják.

– A Sorstalanságot szeretném húzni magyarból, mert az egy jó regény – vallja K., akinek még tizennégy évet kell ülnie, közben azonban egy teológiai főiskolát is elvégezne. – Sokat olvasok, rádiót hallgatok, a tévé nem igazán köt le. Most viszont visszamennék készülni, mert hamarosan én jövök, az éjjel pedig nem tudtam mindent átnézni – mondta a férfi, majd eltűnt a zárt ajtó mögött.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Júliustól drágulnak a gyógyszerek

Július elsejétől változnak a gyógyszerárak – többségében emelkednek. Akad olyan fogamzásgátló,… Tovább olvasom