Délmagyar logó

2018. 12. 15. szombat - Valér -1°C | 1°C Még több cikk.

Erika itt volt, ítélet nem született

A tandíjper Swiderski Erika meghallgatásával folytatódott Szegeden. Bálind Attila bíró és Szabó Imre dékán a diáklányt a BMI-ben folyó képzésről kérdezte. Erika továbbra is állítja: a személye nem fontos a perben.
Swiderski Erika felperes a tegnapi szegedi tárgyaláson. Fotó: Segesvári Csaba
Swiderski Erika felperes személyesen is megjelent a tandíjper tegnapi tárgyalásán a Szegedi Városi Bíróságon. Az első rendű alperest, a Szegedi Tudományegyetemet – ahogy eddig is – Szabó Imre dékán képviselte, a másodrendű alperes Média Menedzser Oktató Kft.-t – már ez is megszokott – senki.

Bálind Attila bíró Erikát a Szegedi Tudományegyetem Budapest Média Intézetben (BMI) folyó képzésről kérdezte.

Szabó Imre dékán szintén a BMI-ben eltöltött időről érdeklődött, de sokkal konkrétabb, részletekbe menő kérdéseket tett föl a diáklánynak.
Például azt, hogy ki volt a konzulense, hogyan zajlott a felvételi tájékoztató, bejárt-e órákra, ki és hogyan tanította a kamera használatára. Erika mindenre válaszolt, bár többször kijelentette: nem érti, miért fontosak ezek a tények. A tárgyalás után Szabó Imrének mi is feltettük ezt a kérdést.

– Olyan ez, mint amikor az orvos megvizsgálja a beteget, hogy megfelelő gyógyszert tudjon fölírni. Itt a tárgyaláson a bizonyítás részletekbe menően kell, hogy történjék, hiszen a bíró csak egy alapos „vizsgálat" után tud olyan tényállást fölállítani, amelyre a jogszabályt alkalmazza és jogszerű, helyes ítéletet tud hozni.

Erika a bíróság folyosóján elmondta: továbbra sem érzi indokoltnak, hogy az alperes kérésére meg kellett jelennie a tárgyaláson. „Itt jogi kérdésről van szó. A szükséges dokumentumok másképp is beszerezhetők." Arra a kérdésre, hogy miért jött el mégis, elmondta: sokan félreértelmezték azt, hogy korábban nem jelent meg. „Azt gondoltam, hogy elejét veszem minden találgatásnak és megmutatom az arcomat."

Az ügyben ítélet nem született, de a következő, január 30-i tárgyaláson valószínűleg befejeződik a per.


Előzmények

Swiderski Erika véleménye szerint a BMI-ben jogtalanul szedtek fejlesztési hozzájárulást az államilag finanszírozott alapképzésben résztvevő hallgatóktól. Ezért az általa hat félév alatt befizetett 860 ezer forint és annak járulékai visszafizetését kéri. Az egyetem álláspontja szerint a BMI-ben intenzív oktatás folyt és a technikai feltételek is sokkal jobbak, mint Szegeden. Az intézmény többletszolgáltatásokat nyújtott a hallgatónak, melyek sem a képzési követelmények, sem a tantervi előírások között nem szerepeltek – ezért kellett fizetni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Búcsú hatvan közalkalmazottól

A városi fenntartású bölcsődékben, óvodákban és iskolákban 8 százalékkal kell többet fizetni jövőre… Tovább olvasom