Délmagyar logó

2019. 01. 18. péntek - Piroska 2°C | 7°C Még több cikk.

Erika menekül a kérdésektől

Sem Swiderski Erika, sem jogi képviselője nem jelent meg tegnap a tandíjper megismételt első tárgyalásán. Erika írásban arra hivatkozott, hogy nem szeretné kitenni magát sem Szabó Imre dékán keresztkérdéseinek, sem „a sajtó kérdésáradatának" a per befejezéséig.
Bálind Attila bíró és Szabó Imre dékán duettje a kamerák kereszttüzében Fotó: Segesvári Csaba
Kovács László, Swiderski Erika jogi képviselője tegnap 11 óra 58 perckor faxon jelezte a Szegedi Városi Bíróságnak: sem ő, sem Erika nem vesz részt a tandíjper 13 órakor kezdődő tárgyalásán. Egyúttal kérték a tárgyalás távollétükben való megtartását. Az elsőrendű felperest – a Szegedi Tudományegyetemet – Szabó Imre dékán képviselte. A másodrendű alperest, a Média Menedzser Oktató Kft.-t – akárcsak első alkalommal – senki.

Tegnap beszámoltunk arról, hogy a Szegedi Tudományegyetem Budapest Médiaintézetben (BMI) beszedett fejlesztési hozzájárulással kapcsolatban indult per nem a második tárgyalással, hanem az első megismétlésével folytatódik. Erre azért volt szükség, mert Kotroczó Bélát, a felperes korábbi jogi képviselőjét éppen az első tárgyalás napján törölte az ügyvédi névjegyzékből a Magyar Ügyvédi Kamara. Erről a bíróság csak utólag értesült.
Álláspontok

Swiderski Erika álláspontja szerint a BMI-ben jogtalanul szedtek fejlesztési hozzájárulást az államilag finanszírozott alapképzésen tanuló hallgatóktól. Ezért az általa hat félév alatt befizetett 860 ezer forint és annak járulékai visszafizetését kéri. Az egyetem véleménye szerint a BMI-ben intenzív oktatás folyt, többletszolgáltatásokat nyújtottak a hallgatóknak és a technikai feltételek is sokkal jobbak, mint Szegeden.  

A tegnapi tárgyalásra a bíróság a felperes személyes megjelenését kérte. Erika ezt azzal utasította el, hogy nem szeretné magát „Szabó Imre ismert perjogász keresztkérdéseinek" valamint „a sajtó kérdésáradatának" kitenni addig, amíg a per le nem zárul. Érdeklődésünkre a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) – ők támogatják a perben a lányt – alelnöke, Nagy Zoltán közölte: ez a diáklány saját döntése, nem ők javasolták neki. Ugyanakkor megértik, hiszen „egy ilyen per feldúlhatja a mindennapi életét."

A tárgyaláson Bálind Attila bíró, a Szegedi Városi Bíróság elnöke elmondta: a felperes terhére értékelhető, ha nem jelenik meg. Erre Nagy Zoltán úgy reagált: reméli, hogy a bíróság a döntéskor a fajsúlyos bizonyítékokat veszi majd figyelembe.

Megkérdeztük a HÖOK-ot arról, továbbra is jó ötletnek tartják-e, hogy Erikát választották a próbaper felpereséül, hiszen a szervezet egyik kritériuma az volt: a diák vállalja a nyilvánosságot. Az alelnök elmondása szerint a többiek ennél is kevesebbet vállaltak volna. Erika személyes megjelenéséhez egyébként Szabó Imre is ragaszkodik.

Tegnap nem született ítélet az ügyben, a következő tárgyalást december 11-én tartják.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Százmilliók útját vizsgálják

Tanúként hallgatta meg a rendőrség annak a cégnek a vezetőjét, amely az M5-ös autópálya nyomvonalán… Tovább olvasom