Délmagyar logó

2018. 12. 10. hétfő - Judit 2°C | 8°C Még több cikk.

Erika nem menekül tovább

Nyilatkozott lapunknak a tandíjper felperese, Swiderski Erika. A lány azért keresett meg bennünket, hogy megcáfolja a feltételezést: menekül a kérdések elől. Erika nem bánta meg, hogy belevágott a perbe. A személye iránti érdeklődést viszont sokallja.
Megkereste szerkesztőségünket Swiderski Erika, elmondta, nem bánta meg, hogy belevágott a tandíjperbe. Fotó: Rónai Gergely
– Jogi szempontból nem vagyok kötelezhető a megjelenésre, eldönthetem, hogy részt akarok-e venni a tárgyaláson vagy sem. Eddig úgy ítéltem meg – és ezt jogász is alátámasztotta –, hogy a jelenlétem egyáltalán nem mozdítaná elő a tárgyalást, melyen alapvetően egy jogi kérdést kell tisztázni – közölte lapunkkal Swiderski Erika, a tandíjper felperese. Korábban többször beszámoltunk a Szegedi Tudományegyetem Budapesti Médiaintézetben (BMI) beszedett fejlesztési hozzájárulással kapcsolatban indult perről. Az ügyben eddig két tárgyalás volt, Swiderski Erika egyiken sem jelent meg. A lány szerkesztőségünket azért kereste meg, hogy megcáfolja a feltételezést: menekül a kérdések elől.

Az október 16-i tárgyaláson elhangzott: a bíró Erika hátrányára értékelheti, ha a bíróság kérése ellenére nem jelenik meg a tárgyaláson. Ott ugyanis többek között arra várnak választ tőle, milyen színvonalú volt a képzés a BMI-ben a szegedihez képest.
– Nem lehet összehasonlítási alapom, hiszen egy helyre jártam kommunikáció szakra – reagált a diáklány. A per lehetséges kimeneteléről is kérdeztük, de közölte: igazából lényeges kérdésekről eddig nem esett szó a tárgyaláson, ezért erről még korai nyilatkozni. Azt viszont kifogásolta, hogy a személye iránt sokkal nagyobb a médiaérdeklődés, mint a per alapját képező ügy iránt.

– Mindenki velem foglalkozik ahelyett, hogy a dolog tartalmát feszegetné. Itt egy precedens jellegű perről van szó. Bárki vállalta volna a pert, akkor hasonló információkkal tudna szolgálni, mint én. Nem a személyem a lényeges ebben. De mivel a magyar jogban nincs lehetőség precedens pert indítani, nyilván nevesíteni kellett az ügyet.

Majdnem 900 ezer hat félév alatt

Swiderski Erika 2000-től 2004-ig tanult az SZTE-BMI-ben, most pedig a budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetem magyar szakos diákja. Erika a két alperestől az általa hat félév alatt befizetett 860 ezer forint és annak járulékai visszafizetését kéri.

Erika egyébként a perben őt támogató Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájával is úgy állapodott meg: csak akkor szerepel, ha szükséges.
– Nem bántam meg, hogy az én nevemben indult a per, továbbra is vállalom ennek minden következményét. Csak azt sajnálom, hogy én a lényegesnél jobban előtérbe kerültem. A tárgyalások lefolytathatók lennének csak a jogi képviselők részvételével. Ha megjelenek, azt pluszként fogható fel, de semmiképpen sem lenne szabad, hogy ez befolyásolja az ügyet.

Ennek ellenére Erika fontolgatja, hogy eleget tesz a bíró kérésének, enged a sajtó nyomásának és személyesen is megjelenik a következő tárgyaláson. Egyúttal felhívta a figyelmet arra, hogy nem csak ő, de a másodrendű alperes, a Média Menedzser Oktató Kft. sem jelent meg eddig a bíróság előtt.

Lapunk arról is beszámolt már, hogy a lány korábbi jogi képviselője, Kotroczó Béla már nem kamarai tag, helyette Kovács László lett Erika ügyvédje. A lány most közölte: Kotroczó továbbra is benne van az ügyben, szóvivőként.

Erika a tandíj ellen az utcán nem harcol, a HÖOK budapesti demonstrációján nem vett részt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kezdődik az érettségi

Az ország egyes városaiban már pénteken elkezdődtek az őszi érettségi vizsgák, Szegeden ma írják a… Tovább olvasom