Délmagyar logó

2019. 01. 20. vasárnap - Fábián, Sebestyén -4°C | 2°C Még több cikk.

Érkeznek a szja egységcsomagok

Az APEH csütörtökön postára adta az utolsó szja egységcsomagokat is, így a nyomtatványokat a következő napokban mindenki megkapja, akinek a tavalyi évről szja-bevallást kell benyújtania.
Akihez mégsem jutnak el, az ingyenesen beszerezheti az adóhatóság ügyfélszolgálati irodáiban, illetve a 0753 számú bevallás kétfajta kitöltő-ellenőrző programját is letöltheti az APEH internetes honlapjáról (www.apeh.hu). Az utóbbi előnye, hogy a bevallás JAVA-s kitöltő programjába beépítették a bevalláshoz kapcsolódó útmutatót is, ami súgóként aktív segítséget nyújt a bevallás kitöltéséhez. Akik regisztráltatták magukat valamelyik okmányirodában, bevallásukat elektronikus úton is továbbíthatják, így hamarabb hozzájuthatnak az adó-visszatérítéshez.

Kriskó Csaba, az APEH bevallási főosztályának vezetője elmondta: az adóhatóság nyilvántartása, illetve a 2006-ról benyújtott bevallások alapján névre szólóan, különböző tartalmú egységcsomagokat küldtek az adózóknak. Csak azok kapnak teljes garnitúrát, akiket a törvény nem kötelez elektronikus bevallásra, illetve akik 2006. évi szja bevallásukat hagyományosan, nyomdai előállítású bevalláson nyújtották be. Az elektronikusan bevallók és a bevallást az APEH internetes programjával kitöltők csak a bevallási kötelezettség teljesítésére vonatkozó tájékoztató levelet kaptak.

A magánszemélyek az idén is háromféle módot választhatnak az szja bevallására: az önadózást, a munkáltatói adó-megállapítást – ha a munkáltató vállalja –, és az adóhatósági adómegállapítást. A bevallás benyújtására előírt határidők nem változtak: az egyéni vállalkozóknak és az áfa fizetésére kötelezett magánszemélyeknek február 15-éig, a többi magánszemélynek pedig május 20-áig kell a bevallásokat benyújtaniuk, s az adót is addig kell befizetni.

A visszaigényelt adót, járulékot az idén is a bevallás benyújtásától számított 30 napon belül, március 1-jétől kaphatják meg az adózók, kivéve a bevallásukat elektronikusan benyújtókat, esetükben a visszatérítés már február 1-jétől megkezdődhet. A munkáltatói adómegállapítás, illetve ADAM esetén a visszatérítési határidő június 20.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Legdrágább családtag az autó

Megkíséreljük a lehetetlent: összeszámolni azt, amennyibe a „lábunk" kerül. A legtöbb,… Tovább olvasom